Ajax simpel naar bekerfinale na zege in Friesland

3 maart 2021, 22:56   Bijgewerkt: 3 maart 2021, 23:36

Nadat Ajax eerder FC Utrecht, AZ en PSV al van de bekerdromen beroofde, is ook SC Heerenveen aan dat illustere rijtje toegevoegd. Door doelpunten van Davy Klaassen, Dusan Tadic en David Neres was het met 0-3 te sterk. Daardoor is het inmiddels in alle competities al achttien wedstrijden op rij ongeslagen en dendert het door naar de finale. Daarin mag Ajax het op 18 april opnemen tegen Vitesse om zo alsnog de bekertitel te prolongeren.

Opvallend genoeg koos Erik ten Hag voor Quinten Timber op rechtsback en dus niet voor Sean Klaiber. Vorig bekerseizoen plaatste hij zich met FC Utrecht nog voor de finale, door nota bene Ajax uit te schakelen, maar hij is inmiddels dus vierde rechtsback. Klaiber had sowieso al niet zo'n goede ervaring met de halve finale, want hij pakte destijds in de slotseconden nog een gele kaart waardoor hij de finale, die door corona helemaal niet werd gespeeld, had moeten missen. Bij Heerenveen begonnen Lasse Schöne en Siem de Jong in de basis. Zij wonnen in het verleden de beker al eens met Ajax.

Naast het feit dat het om een halve finale ging, was er voor de neutrale toeschouwer nog een reden om naar deze ontmoeting uit te kijken. Wedstrijden tussen Heerenveen en Ajax waren de afgelopen jaren namelijk een garantie voor veel doelpunten. In de laatste negen ontmoetingen werden er gemiddeld vijf doelpunten per wedstrijd gemaakt. Die belofte werd in de eerste helft helaas niet waargemaakt. Vanaf minuut één gebeurde wat de zogeheten voetbalkenners ons voorschreven: Ajax deelde de lakens uit en de tegenstander loerde op een counter.

Ook na rust kreeg de middenvelder een kleine domper te verwerken. Hij moest namelijk het veld ruimen nadat hij zich verstapte in een kuiltje. In de rust was Daley Blind uit voorzorg al vervangen en dus mocht Klaiber alsnog opdraven. De vervanger van Klaassen, Mohammed Kudus, was wel direct belangrijk voor zijn ploeg. Hij versierde een strafschop nadat Pawel Bochniewicz hem haakte en Dusan Tadic profiteerde van dit buitenkansje. Van Bergen kreeg direct daarop dé kans om de spanning weer terug te brengen, maar schoot in de stress toen Maarten Stekelenburg zijn doel uit kwam stormen.

Uiteindelijk zorgde invaller Neres nog voor een passend slotakkoord. Hij ontsnapte aan de aandacht van de laatste lijn en tikte de bal eenvoudig langs Erwin Mulder. Zo staan dus niet de Friese pompeblêden op het finaleaffiche, maar de rode Andreaskruisen. Op die manier krijgt de jacht naar de twintigste KNVB Beker uit de geschiedenis een vervolg. Heerenveen kan het seizoen alleen nog redden door in de competitie alsnog Europees voetbal te behalen, maar dan moet het zich snel op zien te richten. Komende zaterdag nemen zij het op tegen ADO Den Haag.

Opstellingen en beoordelingen*:

SC Heerenveen: Erwin Mulder 4,5; Rami Kaib 5, Pawel Bochniewicz 4,5, Ibrahim Dresevic 5,5, Jan Paul van Hecke 6; Lasse Schöne 5 (69. Benjamin Nygren 6,5), Tibor Halilovic 5, Siem de Jong 5,5 (82. Rami Hajal -), Joey Veerman 4 (75. Rodney Kongolo -); Henk Veerman 4, Mitchell van Bergen 6.

Ajax: Maarten Stekelenburg 7; Daley Blind 6 (45.Sean Klaiber 6), Lisandro Martinez 6, Perr Schuurs 7, Jurriën Timber 7; Ryan Gravenberch 6,5 (82. Jurgen Ekkelenkamp -), Davy Klaassen 7 (59. Mohammed Kudus 6,5), Edson Alvarez 6; Dusan Tadic 6,5 (74. Oussama Idrissi -), Sebastien Haller 5, Antony 7 (74. David Neres -).

Man of the match: Antony

*Spelers moeten tenminste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen