Duidelijkheid over terugkeer fans laat nog even op zich wachten

Duidelijkheid over terugkeer fans laat nog even op zich wachten

1 maart 2021 – Fieldlab hoopt over zeven weken duidelijkheid te kunnen geven over de de vervolgstappen van de terugkeer van toeschouwers in de Nederlandse voetbalstadions. Afgelopen zondag bij de Eerste Divisie-wedstrijd tussen Almere City en SC Cambuur werd er voor de tweede keer in coronatijd geëxperimenteerd met de aanwezigheid van publiek op de tribunes.Een week eerder namen toeschouwers plaats in De Goffert tijdens de ontmoeting tussen NEC een De Graafschap. De komende drie weken zullen de wetenschappers van Fieldlab de verzamelde data analyseren en hun bevindingen delen met Outbreak Management Team (OMT). Vervolgens zal het OMT advies uitbrengen aan de overheid, dat ongeveer drie weken nodig heeft om de routekaart aan te passen.

"In het meest optimistische scenario duurt de hele cyclus zeven weken", laat Dimitri Bonthuis, persvoorlichter van Fieldlab, weten aan NU.nl. "Dan kunnen we gaan kijken welke vervolgstappen we gaan nemen om weer publiek in de stadions te verwelkomen. Uiteraard zijn we ook afhankelijk van de ontwikkeling van het coronavirus. Iedereen zal begrijpen dat we geen publiek in stadions kunnen toelaten zolang er bijvoorbeeld een avondklok is."

Op wetenschappelijke basis kunnen op dit moment nog geen bevindingen worden gedeeld door Fieldlab. "Ik kan wel zeggen dat iedereen het geweldig vond om weer in het stadion te zijn. Dat begon al bij de PCR-testen vooraf, waar iedereen blij was om elkaar na al die maanden weer eens te zien", aldus Bonthuis. Ook de spelers waren blij weer eens voor publiek te spelen. "Een speler van De Graafschap - dat een uitwedstrijd speelde - zei dat hij het heerlijk vond om weer eens uitgefloten te worden. Dat vond ik een hele mooie opmerking. Zo erg hebben we het publiek in de stadions kennelijk gemist."

gerelateerd

Meer nieuws

  1. dinsdag 13 april 2021

  2. maandag 12 april 2021