PSV krijgt te weinig tegen Ajax na topper met intense slotfase

28 februari 2021, 16:31   Bijgewerkt: 28 februari 2021, 17:02

PSV heeft zichzelf zondagmiddag een slechte dienst bewezen door met 1-1 gelijk te spelen tegen Ajax. In een intense topper tussen twee vermoeid ogende ploegen hadden de Eindhovenaren lange tijd een 1-0 voorsprong in handen. De thuisploeg leek kort voor tijd zelfs op 2-0 komen, maar Yorbe Vertessen gebruikte kort zijn hand bij het maken van die goal. Vervolgens kreeg Ajax op het scheiden van de markt nog een penalty, die door Dusan Tadic feilloos werd benut: 1-1.

Met een zware Europese donderdagavond nog vers in de benen moest voor beide ploegen de blik zondagmiddag alweer op de competitie. PSV was daarbij gevoelsmatig in het nadeel, omdat het zich in tegenstelling tot Ajax niet had weten te plaatsten voor de volgende ronde van de Europa League. Bovendien wisten de Eindhovenaren dat winst in eigen huis de enige optie was om de kans op het landskampioenschap niet helemaal uit het zicht te zien verdwijnen.

PSV mocht van geluk spreken dat de bezoekers hun Amsterdamse branie uit de openingsfase niet wisten om te zetten in échte doelkansen, want zelf leken de Eindhovenaren de eerste tien minuten helemaal niet wakker. Dat spelbeeld veranderde echter gestaag en nog binnen het half uur wist ook PSV haar eerste grote kans te noteren. De mogelijkheid kwam van de voet van aanvoerder Denzel Dumfries, die op Maarten Stekelenburg af kon maar daar aantoonde nog geen ambities te hebben voor een plek in de spits. De verkwanselde mogelijkheid gaf PSV in het vervolg van de eerste helft echter wel het heft in handen. De Eindhovenaren kregen steeds meer grip op het vermoeid ogende Ajax en konden dus ook op zoek naar aanvallende impulsen.

Zo'n impuls kwam er enkele minuten voor rust van Donyell Malen, die over de as van het veld richting doel dribbelde en daarbij zowel Daley Blind als Edson Alvarez een overtreding liet maken. Het was de Mexicaan die het ergst over de schreef gingen daarvoor door arbiter Makkelie werd bestraft met een gele kaart en een vrije trap tegen. De bal kwam te liggen op een ideale plek en Zahavi eiste het leer direct op. Stekelenburg leek een goede muur te hebben neergezet om het naderende gevaar het hoofd te bieden, maar de Israëliër schoot de bal op perfecte wijze tegen het net: 1-0. De voorsprong was een flinke opsteker voor PSV, maar bovenal een verdiende ruststand. De Eindhovenaren leken de Europese vermoeidheid namelijk het best uit de benen te hebben gevoetbald.

De vermoeidheid op het veld was ook Ajax-coach Erik ten Hag opgevallen, want al vroeg in de tweede helft bracht hij enkele nieuwe krachten in. Perr Schuurs mocht direct na rust zijn opwachting maken en nog voor er een uur was gespeeld kwamen ook Mohammed Kudus en David Neres in de ploeg. Het kwam het niveau van de topper niet direct ten goede. Het spel van beide ploegen bleef wat slordig en grote kansen bleven uit. Sebastien Haller kreeg nog wel een mogelijkheid, maar op een voorzet vanaf links kreeg de Fransman zijn hoofd niet goed tegen de bal.

Het moment leidde een zeer tumulteuze slotfase in, waarin de doorgewinterde voetbalfan de teleurstelling voor PSV al in de lucht voelde hangen. De thuisploeg hield lang stand, maar niet ver voor het laatste fluitsignaal ging aanvoerder Dumfries opzichtig in de fout door in hands te maken in het strafschopgebied en daarmee een scoringskans van Ajax te voorkomen. Makkelie kon niet anders dan naar de stip wijzen en Tadic wist wel raad met het cadeautje en schoot onberispelijk. De aanvoerders van beide ploegen kregen het vervolgens nog flink met elkaar aan de stok, maar al snel was ook de blessuretijd verstreken en kwam er een eind aan de wedstrijd voor het verder uit de hand liep. Ajax werd de morele winnaar en hield haar achtervolgers fictief op negen punten achterstand.

Opstellingen en beoordelingen

PSV: Yvon Mvogo 6,5; Denzel Dumfries 7, Jordan Teze 7, Nick Viergever 6,5, Philipp Max 6,5, Olivier Boscagli 6; Pablo Rosario 6,5 (72. Erick Gutierrez -), Ryan Thomas 6,5 (75. Yorbe Vertessen -), Mario Götze 7,5; Eran Zahavi 7,5, Donyell Malen 7,5

Ajax: Maarten Stekelenburg 5,5; Devyne Rensch 6 (46. Perr Schuurs 6), Daley Blind 6,5, Lisandro Martinez 6, Jurriën Timber 6; Davy Klaassen 6,5, Edson Alvarez 6 (56. Mohammed Kudus 6), Ryan Gravenberch 7 (79. Brian Brobbey -); Antony 5 (56. David Neres ), Sebastien Haller 6, Dusan Tadic 6

Man of the Match: Eran Zahavi

*Spelers moeten minimaal twintig minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen