Advocaat in de verdediging: "Niet nu conclusies trekken"

Advocaat in de verdediging: "Niet nu conclusies trekken"

26 februari 2021 – Feyenoord staat dit weekend voor de topper tegen AZ. In de thuiswedstrijd werd het met 2-3 verslagen, waar dat gezien het spelbeeld nog een milde uitslag was. Na afloop zei Dick Advocaat dat hij bij AZ simpelweg meer kwaliteit op het veld zag dan bij Feyenoord, al werd die uitspraak volgens de trainer iets uit zijn verband gehaald.

"Ik kan het woord kwaliteit beter niet meer gebruiken", lachte Advocaat toen zijn teksten vrijdagmiddag op de persconferentie opnieuw ter sprake kwamen. De context werd door de trainer nog één keer verduidelijkt. "Het had te maken met díe wedstrijd, dat heb ik toen al uitgelegd. In die wedstrijd toonden ze meer kwaliteit dan wij. Dat had ook met de tactiek te maken, omdat we toen veel te open speelden." In Alkmaar wil Advocaat dat anders gaan doen. "Ons systeem was voor AZ geweldig. We zullen nu geslotener staan, laat ik het zo zeggen."

Zoals vrijwel wekelijks is het de vraag welk Feyenoord verwacht kan worden. Waar het de ene week overtuigend won van Willem II, speelde het een week later een van de slechtste wedstrijden van het seizoen tegen FC Twente. "Als ik daar vat op zou kunnen krijgen, zou het niet zo lang duren", zei Advocaat daarover. "We hadden een prachtige fase met dertig ongeslagen wedstrijden, maar dat ging allemaal ook niet eenvoudig. Afgelopen woensdag (Groningen-uit, 0-0, red.) straalde het plezier eraf, net als tegen Willem II. Maar dan zitten er weer een paar wedstrijden tussen waarvan je denkt: hoe kan het verschil zo groot zijn?"

'Slechter dan onder Jaap Stam'
Na drie tegenvallende resultaten (twee gelijke spelen en de bekeruitschakeling tegen Heerenveen) verscheen deze week een opmerkelijke statistiek in de media. De in Rotterdam gefaalde trainer Jaap Stam pakte in zijn achttien wedstrijden aan het roer meer punten dan Advocaat in zijn laatste achttien. "Dat is een heel vreemde conclusie", reageerde Advocaat echter. "Je kijkt naar de laatste achttien wedstrijden, dus dan is de ene trainer beter dan de ander? Hoe je op dat idee komt, is mij echt een raadsel. Ik begin niet op de vijftiende plaats en eindig niet op de vijftiende plaats. Op het einde moet je conclusies trekken. Niet nu."

Pratto
Op de persconferentie ging het ook opnieuw over Lucas Pratto, de uit Argentinië gehuurde spits die vooralsnog nauwelijks kansen kreeg en vooral moest toekijken hoe linksbuiten Bryan Linssen op zijn positie speelde. "Ik zeg altijd tegen de spelers: 'ik stel jullie niet op, jullie stellen jezelf op.' Als ze laten zien dat ze de beste zijn op hun positie, dan spelen ze. Blijkbaar is Linssen beter dan de spelers die niet spelen. Op dit moment is Pratto niet goed genoeg, anders speelt hij." De vraag of Pratto wel gelukkig is in Rotterdam, lachte de trainer weg. "Misschien moet ik een arm om hem heen slaan", reageerde hij cynisch. "Ik heb van de week een gesprek met hem gehad. Hij heeft het goed naar z'n zin en weet ook wel dat hij meer moet presteren."

Bijlow
Met welke elf Feyenoord zondag aan de aftrap kan verschijnen, is nog even de vraag. "Er is een aantal spelers in de groep waarvan we niet weten of ze drie wedstrijden in de week kunnen spelen. Dat moeten we morgen bekijken." Doelman Justin Bijlow kampt opnieuw met een blessure, maar heel ernstig is het niet. "Bijlow hebben we bewust buiten de selectie gelaten, zodat hij die dagen kon trainen. Mentaal zit het goed. Het is een positieve jongen, die alleen het beste voor zichzelf en voor het elftal wil. Hij heeft een uitstekende mentaliteit, dat zie je graag bij voetballers."

Feyenoord trapt zondagmiddag om 16:45 uur af in Alkmaar. 

gerelateerd

Meer nieuws

  1. vrijdag 16 april 2021

  2. donderdag 15 april 2021