Ajax overleeft zeer lastige avond en gaat door in Europa League

Ajax overleeft zeer lastige avond en gaat door in Europa League

25 februari 2021 – Net als vorige week heeft Ajax met 2-1 gewonnen van Lille. Waar de Amsterdammers vorige week op alle fronten beter waren dan de Noord-Fransen, was het vanavond eerder omgekeerd. De koploper van de Ligue 1 was veel sterker dan vorige week en kreeg vele kansen, maar die waren niet aan de Fransen besteed. Ondanks een late 1-1 trok Ajax het duel over de streep: 2-1. Een plek in de achtste finale is dus een feit.Natuurlijk was Ajax vorige week goed in Noord-Frankrijk, maar Lille stelde ook wel erg teleur. Om dat niet nogmaals te doen had trainer Christophe Galtier donderdag in Amsterdam een ander strijdplan van de plank gehaald. In de opstelling van Lille stonden vanavond vier nieuwe namen en wat vooral opviel was dat Lille een stuk aanvallender voor de dag kwam. Vorige week kreeg het nauwelijks een echte kans tegen Ajax, maar vanavond was het al na drie minuten linke soep voor Ajax. Lisandro Martínez kon na een gevaarlijke aanval de bal nog maar ternauwernood uit de doelmond weghalen.

Klaassen kopt Ajax op voorsprong

De Argentijn stond vanavond centraal, terwijl Daley Blind als linksback speelde om Nicolas Tagliafico te vervangen. En goed pakte dat niet uit, want Lille was met name in de openingsfase behoorlijk dreigend met gevaarlijke counters waarbij tal van spelers opdoken in het strafschopgebied van Ajax. Extra lekker was het zodoende dat Ajax na vijftien minuten op 1-0 kwam. Dusan Tadic krulde een vrije trap voor het doel en Davy Klaassen kopte het speeltuig vanuit vrijstaande positie in de hoek: 1-0. Sven Botman zag er niet goed uit: de Nederlander gleed weg nadat hij tegen Blind aan knalde en zag vervolgens vanaf de grond zijn man raak koppen.

Het was eigenlijk één van de twee gevaarlijke momenten van Ajax voor rust. Het andere moment was een poging van Devyne Rensch, de vervanger van Noussair Mazraoui. De rechtsback zag zijn inzet tegen keeper Mike Maignan aan vliegen. Verder was het vooral Lille dat de klok sloeg voor rust. Grootste kans was voor Timothy Weah, die vanavond in de spits speelde en met zijn snelheid een plaag was voor Ajax. De zoon van George Weah krulde echter naast. Kort voor rust was hij wederom gevaarlijk na een slippertje van Martínez. De Argentijn oogde vanavond een stuk minder zeker dan normaliter.

Goede invalbeurt Brobbey

Ook na de doelwissel was Lille de ploeg met de aanvallende intenties. Logisch ook, gezien de tussenstand. Meteen vuurde de Franse formatie enkele keer op doel, maar Ajax doorstond die fase. Wat echter totaal niet hielp was dat de Amsterdammers totaal vleugellam waren, omdat Neres en vooral Antony totaal niet in de wedstrijd zaten. Uiteindelijk bleek het inbrengen van Brian Brobbey, die vorige week ook al scoorde, een gouden zet van Erik ten Hag. Het talent kwam na 55 minuten in het veld voor Antony en drukte meteen zijn stempel.

In de 66ste minuut gaf hij goed mee aan Tadic, die naliet de trekker over te halen en het probeerde met een mislukte lob. Een minuut later gaf Brobbey goed mee aan Klaassen, wiens inzet van de lijn werd gehaald door Mike Maignan. Ajax drukte niet door en kreeg de rekening gepresenteerd voor de missers. Een kwartier voor tijd kregen de Fransen namelijk een penalty. Het ontging William Collum in eerste instantie dat Martínez tegenstander Jonathan David een beuk gaf, maar de arbiter werd naar het scherm gestuurd en kon niet anders dan een penalty geven. Die werd overtuigend verzilverd door Yusuf Yazici en bracht de spanning terug in het duel: 1-1.

Lang duurde het offensief niet, want Ajax slaagde er redelijk goed in om de tegenstander van het doel te houden. Neres kreeg zelfs een grote kans om het beslissen, maar schoof het leder in de handen van Maignan. De Braziliaan was uiteindelijk in de 88ste minuut alsnog de speler die het tweeluik in het slot gooide. Hij kopte raak na goed voorbereidend werk van Tadic en Brobbey. Met die 2-1 viel het doek voor het dapper strijdende Lille en bemachtigde Ajax het felbegeerde achtste finale-ticket.

Morgen (vrijdag) zal Ajax in de koker zitten voor de loting. Een mooi succes voor de Amsterdammers.

Opstellingen en beoordelingen:*

Ajax: Maarten Stekelenburg 6; Daley Blind 6, Jurriën Timber 6, Lisandro Martínez 5, Devyne Rensch 5,5; Edson Álvarez 6, Davy Klaassen 7,5, Ryan Gravenberch 6 (90. Mohammed Kudus); Antony 5 (55. Brian Brobbey 7,5), Dusan Tadic 6,5, David Neres 6 (89. Oussama Idrissi)

OSC Lille: Mike Maignan 6,5, Zeki Çelik 6 (62. Jeremy Pied 6), Tiago Djaló 7,5, Sven Botman 6, Domagoj Bradaric 6, Jonathan Ikoné 5,5 (62. Luiz Araujo 6), Xeka 6,5 (70. Boubakary Soumaré 6), Renato Sanches 6,5, Jonathan Bamba 6 (62. Jonathan David 6,5), Yusuf Yazici 6,5, Timothy Weah 7 (78. Isaac Lihadji)

Man of the Match: Davy Klaassen
*spelers moeten minimaal twintig minuten meedoen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

gerelateerd

Meer nieuws

  1. dinsdag 13 april 2021

  2. maandag 12 april 2021