ErediVisie: Schmidt' subs, Van de Streek, Boerenveen en Ten Hag

ErediVisie: Schmidt' subs, Van de Streek, Boerenveen en Ten Hag

22 februari 2021 – In speelronde 23 maakte Ajax geen fout in strijd om de landstitel, door in eigen huis met 4-2 te winnen van Sparta Rotterdam. Ook PSV en AZ mochten drie punten bijschrijven, terwijl Feyenoord en Vitesse averij opliepen. De grote winnaar van het weekend werd echter FC Emmen, dat de eerste driepunter van het seizoen bijschreef. Er gebeurde verder uiteraard ook genoeg anders, die aan bod komen in onze wekelijkse rubriek ErediVisie.Het grote gelijk van Ten Hag
Buiten de lijnen kent Ajax een van de meest roerige seizoenen van de laatste jaren. Het ene incident volgde tot dusver het andere op, maar toch heeft coach Erik ten Hag zijn zaakjes sportief uitstekend voor elkaar. In de titelrace werden negen van de laatste elf duels (en meestal glansrijk) gewonnen; in de KNVB Beker is het de enige overgebleven topclub; en in de Europa League is de koploper van Frankrijk een enorme dreun uitgedeeld. In vorig gaande seizoenen sprak Ten Hag vaak 'veel meer dan elf basisspelers' te hebben, maar dit seizoen komt dat pas echt voor het eerst uit – want vrijwel alle spelers die een kans krijgen, laten zich zien aan de coach. Ten Hag's tactische vondsten vallen ook de goede kant uit de laatste tijd en ook houdt hij oog voor talent. Zelfs Valentijn Driessen was recent zéér lovend over de oefenmeester van de Amsterdammers, die inmiddels wel een aardige pluim verdient. Zelden was het sportief gezien zo rustig als momenteel bij Ajax, al weet Ten Hag dat dat na een paar tegenslagen ook snel weer anders kan zijn. 

Sander brengt Willem II van de Streek
Als FC Utrecht de nog te spelen inhaalwedstrijd tegen Ajax zou winnen, dan is in 2021 alleen diezelfde koploper van de Eredivisie succesvoller dan de ploeg van René Hake, dat na de jaarwisseling tot dusver al zeventien punten pakte. Eindelijk lijken de puzzelstukjes in elkaar te vallen en snap je waarom het de traditionele top-drie wilde aanvallen dit seizoen. Dat deed het overigens wel zonder de 'grote' aanwinsten Moussa Sylla, Eljero Elia (blessure) en Mimoun Mahi in de basis, want Hake koos voor Van de Streek als diepe spitse en Bart Ramselaar erachter als tien. Een gouden zet, want met twee goals en een assist in de eerste helft, raakte Willem II daar behoorlijk van Van (de) Streek. 

Schmidt's subsitutions
Weinig dingen zijn er maar meer besproken dan het wisselbeleid van Roger Schmidt dit Eredivisie-seizoen. Cijfermatig zijn er tegelijkertijd maar weinigen die een succesvollere hand hebben van wisselen dan de Duitser. Met nog elf wedstrijden te spelen brak de coach dit weekend namelijk een record: inmiddels maakten zijn invallers dit seizoen al veertien (!) doelpunten en dat is een evenaring van het clubrecord uit het seizoen 2012/13. Als hij zijn beste spelers op de bank blijft zetten, dan wordt dat aantal nog zeker verbroken – ook geholpen door het feit dat er dit seizoen vijfmaal gewisseld mag worden. Maar of iedereen in Eindhoven en omstreken nou zo blij is met dit record en de subs van Schmidt...

Dick is het beu Advocaat te zijn
Dick Advocaat doet zijn achternaam eer aan de laatste tijd bij Feyenoord. De ervaren coach heeft namelijk vooral mensen en dingen te verdedigen: Steven Berghuis en Nick Marsman na de pijnlijke uitschakeling in de KNVB Beker. De spelers na de twijfel die er is om een loonoffer te doen. De (verdedigende) tactiek richting de selectie die graag aanvallender willen spelen. De reserverol van Eric Botteghin. De vrijheid die Joey Veerman kreeg en wat nog allemaal niet meer. En of dat nog niet genoeg was, moest de coach na de slechte wedstrijd tegen FC Twente (2-2) zich opnieuw verdedigen en vooral voor het feit waarom hij geen enkele van zijn drie spitsen gebruikte in Enschede. Gezien de drang naar een nieuwe spits die de coach voor de winterstop uitte was het inderdaad opmerkelijk dat Nicolai Jørgensen, Lucas Pratto én Robert Bozeník negentig minuten op de bank bleven. Toch ging De Kleine Generaal zich daarvoor niet óók verdedigen, Dick was het beu Advocaat te zijn. 

Boerenveen
Bij rivaal SC Cambuur spreken ze in Leeuwarden weleens gekscherend over Boerenveen in plaats van Heerenveen. Maar met de huidige staat van het veld in het Abe Lenstra Stadion doet sc Heerenveen die bijnaam momenteel wel eer aan. Tegen Feyenoord was – een week nadat de bekerwedstrijd vanwege sneeuw op het veld uitgesteld moest worden – de grasmat al ronduit dramatisch, maar in de derby tegen FC Groningen was het mogelijk nog slechter. "Ik vind het verschrikkelijk slecht, ja", baalde aanvoerder Henk Veerman over de grasmat na het duel. Het is te hopen voor de Friezen dat er snel wat gedaan kan worden aan de knollentuin, waar vermoedelijk alleen FC Groningen-keeper Sergio Pad(t) zich nog een beetje op zijn gemak voelde. 

En dan nog even dit...

Nog duidelijk geen Muuric voor het doel

Christiaan Dom

Tegenpool van veel andere voetballers

Meer nieuws

  1. woensdag 3 maart 2021

  2. dinsdag 2 maart 2021