Saaie Derby van het Noorden eindigt in evenwicht

21 februari 2021, 16:28

In een derby-onwaardige wedstrijd hebben SC Heerenveen en FC Groningen elkaar in evenwicht gehouden. Na een abominabele eerste helft stonden de Friezen op een 1-0 voorsprong door een doelpunt van Siem de Jong. In de tweede helft werd Groningen sterker, en scoorde de ploeg via Tomas Suslov de verdiende 1-1. Zo eindigde de derby van het Noorden voor de derde maal achter elkaar in een 1-1 gelijkspel.

SC Heerenveen en FC Groningen traden vandaag aan voor de belangrijkste wedstrijd van het jaar voor beide ploegen: de Derby van het Noorden. Hoewel het Abe Lenstra-stadion vrijwel leeg was, waren er virtueel toch flink wat kaarten verkocht. Dit wegens een supportersactie van de Groningen-aanhang om hun club financieel te ondersteunen. FC Groningen, de nummer zes van de ranglijst, moest het vandaag stellen zonder trainer Danny Buijs wegens contact met een besmet persoon. Zijn vervangers Adrie Poldervaart en Alfons Arts troffen een Friese ploeg die aardig in vorm was. De nummer 10 van de ranglijst verloor afgelopen week weliswaar kansloos van AZ, maar liet de wedstrijden daarvoor bij vlagen goed spel zien. De bekeroverwinning op Feyenoord moet Johnny Jansen eveneens goed gestemd hebben.

Uiteindelijk was het Lasse Schöne die na een kwart wedstrijd voor het eerst uithaalde. Zijn ploeg was inmiddels voetballend de betere, tenminste, als walking-football op een Tweede Divisie-niveau ook nog voetbal genoemd mag worden. Bijna wist Joey Veerman voor enige opwinding te zorgen nadat Mike te Wierik de fout inging, maar zijn poging belandde op de paal. Aan de andere kant was nog minder te zien, want over de middenlijn kwam FC Groningen niet. Uiteindelijk kwam Heerenveen op slag van rust plotseling op voorsprong, en de aanval waaruit dit gebeurde was als een vlag op een modderschuit. Na twee hakjes speelde J. Veerman de bal goed over de Groningse verdediging. De andere Veerman (Henk) legde de bal vervolgens terug op De Jong, die met een laag schot Padt passeerde.

Zijn collega aan de andere kant moest steeds vaker, en was kansloos op de kopbal van Strand Larsen. Hij mocht dan ook van geluk spreken dat de bal via de onderkant van de lat weer het veld in spatte. Even later viel de bal wel echter wel binnen toen Suslov van afstand heel mooi uithaalde, en zo voor de gelijkmaker tekende. Het werd nog billenknijpen voor de thuisploeg, maar uiteindelijk was dit ook de eindstand.

Opstellingen en beoordelingen*

SC Heerenveen: Erwin Mulder 5,5; Rami Kaib 5,5, Pawel Bochniewicz 5, Ibrahim Dresevic 5,5, Sherel Floranus 5; Joey Veerman 5, Tibor Halilovic 4, Siem de Jong 4,5, Lasse Schöne 5,5 (46. Rodney Kongolo), Mitchell van Bergen 4,5 (85. Benjamin Nygren -); Henk Veerman 4,5.

FC Groningen: Sergio Padt 5,5; Gabriel Gudmundsson 5, Bart van Hintum 5,5, Ko Itakura 5,5, Mike te Wierik 5; Alessio da Cruz 5, Sam Schreck 3,5 (55. Paulos Abraham), Tomas Suslov 5, Daniël van Kaam 4, Mo El Hankouri 6 (72. Damil Dankerlui -); Jörgen Strand Larsen 5.

Man of the match: Mo El Hankouri

*: Speler moet minimaal 20 minuten hebben gespeeld om in aanmerking te komen voor een beoordeling.