Hoop bij Onana? Salzburg-duo drie maanden geschorst na doping

Hoop bij Onana? Salzburg-duo drie maanden geschorst na doping

18 februari 2021 – Er is donderdagavond een nieuwe dopingzaak in het voetbal aan het licht gekomen en wel bij RB Salzburg. Mohamed Camara en Sekou Koita (21) zijn door de UEFA voor drie maanden geschorst vanwege een positieve dopingtest. Ook bij deze twee spelers ging het om per ongeluk gebruik, want kregen ze de verboden middelen toegediend via de arts van de voetbalbond van Mali. Hij gaf het duo pillen tegen hoogteziekte.

In de desbetreffende pillen zat echter een 'medicijn' dat op de verboden lijst van de UEFA staat. Daardoor is de arts die het duo de pillen gaf, meteen geschorst en komen de spelers er – anders dan Ajax-keeper Andre Onana recentelijk overkwam, hij moet een jaar brommen – af met 'slechts' een schorsing van drie maanden. In dit geval is de oorzaak én het feit dat het per ongeluk ging volgens de UEFA nog duidelijker verdedigbaar en is er een arts dus wél meteen geschorst.

Bij RB Salzburg balen ze uiteraard van de schorsing, maar zijn ze óók blij dat het met een sisser afgelopen is. "We zijn verheugd dat er nu duidelijkheid is over deze kwestie. Dit is natuurlijk nog steeds een enorme klap voor ons. Want hoewel we op geen enkele manier een fout hebben gemaakt, zijn we toch gestraft", aldus algemeen directeur Stephan Reiter. Koita is namelijk de clubtopscorer en ook Camara is een vaste kracht.

Lees ookOok FIFPRO steunt Onana: "Geen intentie vals te spelen"

Doordat de spelers het medicijn kregen voorgeschreven van de dokter van Milanese voetbalploeg is hun straf een stuk lager dan die van Onana. Toch geeft het Ajax in elk geval meer opties in de rechtszaak die het wil gaan aanspannen. Zo is er bijvoorbeeld meer jurisprudentie beschikbaar die in het voordeel van de Amsterdammers en Onana wijst. 

gerelateerd