Vitesse is het helemaal kwijt: ook Twente te sterk

14 februari 2021, 19:06

Vitesse is de ongeslagen thuisstatus van dit seizoen kwijt. Zij waren de enige Eredivisieploeg die die claim nog kon rechtvaardigen, maar FC Twente was vanmiddag met 0-2 te sterk. Queensy Menig en invaller Thijs van Leeuwen waren verantwoordelijk voor de doelpunten. De ploeg uit Overijssel won voor het eerst sinds 2012 weer eens in de GelreDome, waardoor het nu op de zevende plek staat. Vitesse, dat nauwelijks kansen creëerde, moet steeds verder naar beneden kijken.

Het winnen van de Eredivisie kan worden vergeleken met een wielerkoers: degene die zijn rit het best indeelt en het meest constant rijdt, komt uiteindelijk met de armen in de lucht over de streep. Vitesse sprong al snel mee in de ontsnapping van de dag en maakte lang deel uit van de kopgroep. De Arnhemmers leken echter iets te hard van start te zijn gegaan, want net als veel concurrenten heeft het noodgedwongen even de benen stil moeten houden. Drie Eredivisie wedstrijden op rij werd er niet gewonnen, waardoor Ajax naar een zege lijkt te soleren. Parijs is echter nog ver, dus om de koploper in het zicht te houden, moest er gewonnen worden van FC Twente.

Ook voor Twente gold dat ze na een voortvarende start inmiddels in wat zwaarder weer verkeerden. Door een fameuze hongerklop zat de ploeg van Ron Jans al zes wedstrijden zonder zege. Deze wedstrijd kon het ook niet beschikken over verdediger Julio Pleguezuelo, want die is de rest van het seizoen zoet met een zware knieblessure. Gelukkig voor Ron Jans keerde Jayden Oosterwolde precies op tijd terug na vijf wedstrijden thuiszitten met een hamstringblessure, waardoor hij direct mocht beginnen.

Van die keuze zal Ron Jans geen spijt hebben gehad, want de jonge back had een belangrijke rol bij de openingstreffer. Oosterwolde onderschepte een bal van Riechedly Bazoer door de as en kreeg de bal via Danilo bij Luciano Narsingh. Hij hield goed het overzicht en Menig schoot diagonaal onder Remko Pasveer door. Even waren ze bij Twente bang dat ze het juichen waren verleerd, want het kwam namelijk al vier wedstrijden op rij niet meer tot scoren. Zo bekroop de tegenstander direct het gevoel dat het weer geen overwinning ging boeken, waardoor het spel zeer krampachtig werd.

Niet alleen de vele overtredingen, maar ook het abominabele veld droeg bij aan het stroeve veldspel. In Arnhem heeft men problemen met het drainagesysteem, waardoor je bij bepaalde camerazooms even leek te zijn ingeschakeld bij de Dakar-rally. Ook na rust maakte de ploeg van Thomas Letsch een inspiratieloze indruk. Al snel had het de deksel op de neus moeten krijgen, maar had het met Maximilian Wittek een engeltje op de schouder. De back haalde de bal met een uiterste krachtsinspanning van de lijn, nadat Narsingh voor vrijwel open doel te zacht binnenschoot. Letsch wisselde nog wel aanvallend door onder meer Hillary Gong, Noah Ohio en Oussama Darfalou te brengen, maar ook zij konden geen potten breken. Diep in de blessuretijd moest het zelfs nog de 0-2 incasseren. Van Leeuwen stond aan het einde van een perfect uitgespeelde counter.

Vitesse was de enige Eredivisieploeg die thuis nog niet had verloren, maar FC Twente heeft daar dus een einde aan gemaakt. De Gelderlanders kunnen een kampioenschap definitief op hun buik schrijven, maar dat is voor hen niet de grootste zorg. De huidige vorm zal Letsch nog veel meer doen peinzen. Hij moet het tij snel zien te keren, want volgende week moet het op bezoek bij PSV. Twente staat virtueel weer op een play-offsplek. Feyenoord wordt de volgende horde.

Opstellingen en beoordelingen*:

Vitesse: Remko Pasveer 5; Maximilian Wittek 6,5, Jacob Rasmussen 5,5, Riechedly Bazoer 5 (82. Hillary Gong -), Danilho Doekhi 5, Eliazer Dasa 4,5; Sondre Tronstad 5 (66. Matus Bero 5,5), Oussama Tannane 4 (38. Daan Huisman 6), Patrick Vroegh 6; Armando Broja 5 (66. Oussama Darfalou 5), Loïs Openda 5 (82. Noah Ohio -).

FC Twente: Joël Drommel 5,5; Jayden Oosterwolde 7 (45. Gijs Smal 6), Kik Pierie 5,5, Dario Dumic 6, Tyronne Ebuehi 6; Ramiz Zerrouki 8, Jesse Bosch 6,5, Godfried Roemeratoe 6; Queensy Menig 7 (91. Issah Abass -), Danilo Pereira 5 (91. Thijs van Leeuwen -), Luciano Narsingh 6 (87. Mees Hilgers -).

Man of the match: Ramiz Zerrouki

*Spelers moeten tenminste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen