Van Bommel looft 'lokvogel' De Jong: "Vergelijkbaar met Iniesta"

Van Bommel looft 'lokvogel' De Jong: "Vergelijkbaar met Iniesta"

12 februari 2021 – Frenkie de Jong begint steeds meer naam te maken bij FC Barcelona. De Nederlander was vorig seizoen al vaste basisspeler, maar drukt dit seizoen meer zijn stempel. Niet alleen door meer te scoren, maar ook door bepalender te zijn in het team. Dat vindt Mark van Bommel ook.

De oud-middenvelder won in 2006 met FC Barcelona de Champions League. De Nederlander speelde één seizoen voor de Spaanse topclub en houdt de verrichtingen van zijn landgenoot nadrukkelijk in de gaten. Welke rol kan hij het beste bekleden? "Als Frenkie van achteruit speelt, is hij meer een dienende speler. Hij kan het allebei uitstekend uitvoeren. Voor een coach is dat een voordeel", zegt Van Bommel tegen De Telegraaf. "Ik vind hem nu vergelijkbaar met Iniesta, die ook altijd wat meer naar voren speelde dan Xavi. Net als Iniesta is Frenkie geen volle bak sprinter, maar wel balzeker. Ze zijn allebei van de korte passjes. En als ze iemand in de diepte weg steken, gebeurt dat met gevoel. Geen wreeftrap, maar een draaibal. Vaak een lust voor het oog."

De 43-jarige Van Bommel vindt De Jong als speler soms een beetje 'een postbode'. "Maar wél een goede postbode", zegt de momenteel clubloze hoofdtrainer. "Daarmee bedoel ik dat hij de bal best lang aan de voeten heeft en hem gaat brengen naar een medespeler, maar daardoor trekt hij juist tegenstanders naar zich toe. Hij is een soort lokvogel. Hij creëert ruimte voor anderen en is dan ook nog in staat om de bal daar te krijgen."

gerelateerd

Meer nieuws

  1. maandag 19 april 2021

  2. zondag 18 april 2021