'Steunbetuiging kwam over als geregisseerde protestactie'

'Steunbetuiging kwam over als geregisseerde protestactie'

12 februari 2021 – Thijs Zonneveld zet zijn vraagtekens bij de steunbetuiging van Ajax voor Andre Onana. De spelers van de Amsterdamse club staken de geschorste doelman woensdag voorafgaand aan het bekerduel met PSV een hart onder de riem door in speciale shirts het veld van de Johan Cruijff ArenA betreden.

In shirts met daarop de naam van de doelman en zijn vaste nummer 24 liepen de Ajax-spelers het veld op. 'Eerst dacht ik dat het een foutje was. Dat ze allemaal het verkeerde shirt hadden gepakt. Onbewust natuurlijk. Ze leken ook zo op elkaar. Kan gebeuren', zo begint Zonneveld zijn column in het Algemeen Dagblad.

'Ik geloof dat het was bedoeld als steunbetuiging, als een spontane actie vanuit de spelers. Maar hoe het overkwam, was als een van bovenaf opgelegde, geregisseerde protestactie. Zeker omdat het officiële Twitteraccount van Ajax ook meteen 'We are behind you, Dre' de wereld in slingerde', gaat hij verder.

Zonneveld vraagt zich af wat de boodschap van de ode aan Onana was. 'Wat wilde Ajax er nu eigenlijk mee duidelijk maken? Waarom zou je jezelf als spelers en club zo demonstratief en publiekelijk achter een dopingzondaar scharen. Of het nu bewust of onbewust was: Onana heeft een verboden middel gebruikt.'

Ook als men in Amsterdam gelooft dat Onana onbewust een verboden middel heeft ingenomen, snapt Zonneveld weinig van de steunbetuiging. 'Was het een ode aan onprofessionaliteit? Een steunbetuiging aan domheid? Aan vergeten op de verpakking te kijken voordat je een pilletje naar binnen hakt? Aan kapitaalvernietiging? Aan een jaar lang geen punten pakken voor je ploeg?'

gerelateerd