Beroep tegen schorsing Onana lijkt weinig kans te hebben

5 februari 2021, 16:00   Bijgewerkt: 5 februari 2021, 16:08

Het aanvechten van de schorsing van Andre Onana heeft weinig kans van slagen, vertelt hoogleraar sport en recht Marjan Olfers in een interview met Voetbal International. De doelman van Ajax is door de UEFA voor twaalf maanden geschorst voor het overtreden van de dopingregels. Bij een dopingcontrole in oktober werd het verboden middel furosemide in zijn urine aangetroffen. Bij monde van algemeen directeur Edwin van der Sar heeft Ajax laten weten naar het internationaal sporttribunaal CAS te zullen stappen.

Olfers geeft weinig voor de kansen van Onana en Ajax. "De dopingregels zijn heel erg rechttoe, rechtaan. Staat het middel op de lijst? Vinkje. Is het aangetroffen? Vinkje. Dan ben je eigenlijk al af. Of het dan wel of niet een maskerend middel is, doet er eigenlijk niet toe. Het staat op de lijst en dus is het verboden. De sporter is zelf verantwoordelijk voor wat hij inneemt, ook buiten competitie. In redelijkheid hoort een topsporter dat te weten. Dus moet je uitermate voorzichtig zijn in wat je neemt", vertelt ze.

De strafmaat van twaalf maanden is volgens Olfers 'vanuit de regels bezien' een relatief milde straf. "Een straf van twee jaar bij een dergelijke overtreding is in andere sporten niet vreemd. De UEFA geeft ook aan dat met het ontbreken van intenties rekening is gehouden met de strafmaat. Dat Ajax zegt dat ze dachten met een waarschuwing weg te kunnen komen, vind ik een wonderlijke reactie. Zo zijn de regels niet opgesteld", aldus de hoogleraar. "Als de stof gevonden is, dan volgt automatisch een sanctie. Die wordt verlaagd bij geen schuld of verwijtbaarheid. Die ruimte voor een waarschuwing is er simpelweg niet bij dopingzaken."

Ajax stapt naar het CAS in de hoop dat straf van Onana wordt verlaagd. "Bij het CAS gaan arbiters naar de zaak kijken. Dat zijn er soms drie en soms één. Mogelijk zit daar ook een Nederlandse arbiter bij. Die gaan de zaak dan opnieuw beoordelen", legt Olfers uit hoe zo'n procedure gaat. "In de regel blijven sancties in stand bij dit soort kwesties, omdat de dopingregels weinig ruimte bieden."

Overzicht: al het nieuws over de schorsing van Onana

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen