Wat is furosemide en waarom is het verboden in de voetballerij?

5 februari 2021, 12:05   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Andre Onana is vrijdag voor liefst twaalf maanden geschorst vanwege het gebruik van furosemide. Toch is dat niet een medicijn dat op zichzelf werkt als doping, want het heeft geen direct positief effect op de sportprestaties van voetballers. Het kan echter wel worden gebruikt worden om andere dopingsmiddelen te versterken.

Furosemide is namelijk een plasmiddel. Het zorgt ervoor dat je onnodig vocht sneller uitplast, omdat je nieren worden geactiveerd. Het middel versterkt eveneens de pompkracht van hart, dat ervoor zorgt dat ook de omloopsnelheid van urine wordt verhoogd. Het wordt onder meer gebruikt wordt bij de behandeling van oedeem bij hartfalen, levercirrose, nierfalen en nefrotisch syndroom. Furosemide wordt ook ingezet als bloeddrukverlagend middel.

Waarom staat het dan op de verboden lijst? Doordat je veel vaker en veel meer plast, verbloemt het ook het gebruik van eventuele andere verboden middelen als er wél een controle plaatsvindt. Dat is de voornaamst reden dat het gebruik van furosemide verboden is door de UEFA, omdat het de aanwezigheid van verschillende dopingmiddelen maskeert.

Dopingautoriteit

'Diuretica en maskerende middelen kunnen het gebruik van doping verbergen. Diuretica, ook wel bekend als plaspillen, zorgen voor meer urineproductie en een snellere uitscheiding van (doping)stoffen. Voorbeelden zijn onder andere furosemine, bumetanide en chloorthiazide', schrijft de dopingautoriteit. 'Maskerende middelen, zoals probenecide, verminderen de uitscheiding van (doping)stoffen. Daarnaast horen stoffen die het plasmavolume van het bloed vergroten bij deze categorie, zoals hydroxy ethyl starch (HES). Gebruik van diuretica en maskerende middelen is zowel binnen als buiten wedstrijdverband verboden.'

Lees ook: Van der Sar over Onana: "Verschrikkelijke tegenvaller"

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen