FC Barcelona opgelucht na krankzinnige bekeravond

FC Barcelona opgelucht na krankzinnige bekeravond

3 februari 2021 – FC Barcelona is woensdag door het oog van een klein uitgevallen naald gekropen in de kwartfinale van de Copa del Rey. De ploeg van Ronald Koeman stevende in reguliere speeltijd lang af op een nederlaag, maar dwongen via een houdini-act een verlenging af. Daarin moest het tot twee toe op voorsprong te komen om ook daadwerkelijk af te rekenen met Granada (3-5), waarbij Frenkie de Jong een belangrijke goal maakte en Jordi Alba de absolute hoofdrol had. 

Behalve de verloren finale van de Super Cup is FC Barcelona bezig aan een prima reeks de laatste weken. In La Liga wordt er de laatste tijd vooral gewonnen, anders dan Real Madrid en Atlético Madrid overleefde het enkele rondes in de Copa del Rey en ook het veldspel wordt steeds beter. De goede openingsfase tegen Granada kwam dan ook niet uit de lucht vallen, maar de kleine kansen die de Catalanen kregen, benutte het niet.

Zodoende werd de ploeg van wie PSV won in hetzelfde stadion in de Europa League in het zadel geholpen, helemaal toen Umtiti na een half uur op kinderlijke wijze wilde uitverdedigen. Granada strafte het foutje via Kenedy af en meteen na de pauze stond de Franse verdediger nog een keer voor schut. Een dieptepass op de ervaren Roberto Soldado kon hij niet goed verdedigen, want de routinier was sneller en schoot beheerst de tweede goal tegen de touwen (2-0).

Grote problemen voor een tandeloos FC Barcelona, dat via Francisco Trincão én Ousmane Dembélé nog wel de lat raakte, maar verder ondanks bijna twintig corners amper gevaarlijk werd. Een omhaal van Antoine Griezmann werd tevens knap verwerpt door de keeper van de thuisploeg, waardoor het doek gevallen leek. Met een gelukje kwam de aansluitingstreffer vlak voor tijd alsnog: Griezmann schoot een bijna onmogelijke bal van Messi met geluk bij de eerste bal vanaf de achterlijn snoeihard tegen de touwen.

Messi schoot in de resterende minuten vervolgens op de paal, waarna FC Barcelona alsnog leek te verliezen. In de absolute slotsecondes kopte Alba op aangeven van Messi echter bij de tweede paal alsnog de gelijkmaker tegen de touwen, waardoor FC Barcelona voor de vierde (!) verlenging in 2021 stond. Die leek al snel de goede kant op te gaan voor de Catalanen, want Griezmann kopte snoeihard de derde Barcelona-goal in het doel.

Aan de andere kant gaf Sergino Dest een schouderduw in het zestienmetergebied, wat voor de arbiter reden was voor een penalty. Het cadeautje werd uitgepakt door Vico, waarna FC Barcelona opnieuw op jacht moest naar de winnende. Nadat eerder Griezmann en Alba zich kroonden tot de redders in nood - beide op aangeven van Messi -, was het ditmaal De Jong. Uit een vooractie van Messi kon de Nederlander de rebound binnenwerken en ervoor zorgen dat niet ook de volgende hoofdprijs als sneeuw voor het Sneeuwvlokje verdwijnt

Vervolgens was het aan Alba om zijn heldenrol compleet te maken: nadat een schot van Messi werd geblokt, wipte Griezmann de bal op en haalde de linksachter werkelijik verwoestend uit. Door de uitschakeling van Real Madrid (CD Alcoyano), Atlético Madrid (Corneillá) heeft FC Barcelona nog altijd de beste papieren om onder Koeman een hoofdrprijs te pakken, al scheelde het niet veel of de coach had een flink tik moeten incasseren. Het zit de Nederlander een keer mee en ook dat is hem gegund. 

gerelateerd