Nederland
1 – 0
Oostenrijk

Arveladze wil zich graag als coach bewijzen in Nederland

Arveladze wil zich graag als coach bewijzen in Nederland

31 januari 2021 – Shota Arveladze is al enige tijd van de radar verdwenen in Nederland en was in vele uithoeken van Europa werkzaam als trainer. De 47-jarige oud-spits hoopt zijn trainersloopbaan in Nederland voor te zetten, zo laat hij weten aan het Algemeen Dagblad.

Als trainer was Arveladze werkzaam bij Kayserispor, Kasimpasa, Trabzonspor (Turkije), Maccabi Tel Aviv (Israël) en Pachtakor Tasjkent uit Oezbekistan. Graag wil hij zijn kwaliteiten nu in Nederland of Spanje tonen. De Georgiër is dankbaar dat hij als trainer als assistent van Louis van Gaal, Ronald Koeman en Dick Advocaat kon beginnen. "Elke beginnende trainer wenst zich zulke leermeesters. Al waren ze drie compleet verschillende persoonlijkheden. Van Louis heb ik heel veel geleerd op tactisch gebied, terwijl Ronald me de 'comfort zone' van de spelers uitlegde. Hij ging uit van zelfverantwoordelijkheid, maar eiste in het veld het uiterste. Dick ging niet zo diep in op details als Louis, maar bracht weer een heel prettige energie in een selectie. En hij bezit de kwaliteit spelers altijd op de goede plek te zetten. Dat was al zo toen ik met hem bij Glasgow Rangers werkte", vertelt de oud-spits aan De Telegraaf.

Zijn beste tip kreeg Arveladze van Koeman. "Als de spelers tijdens een rondootje ruzie kregen wie er in het midden moest, wilde ik me ermee bemoeien, zoals Louis zou doen. Ronald zei: 'Shota, laat het gaan. Deze warming-up duurt acht minuten, ga niet in conflict om niks. Kijk de andere kant op.' Ronald had dan een zoethoudertje voor zijn spelers, chocolate for the boys, zoals hij dat noemde. Die rondo was hun momentje."

Van Gaal stond niet bekend vanwege dat soort zoethoudertjes, lacht Arveladze. "Haha, nee. Maar Van Gaal kon door een ingreep een wedstrijd binnen vijf minuten naar zijn hand zetten. En Dick zorgde net als Ronald voor een heerlijke werksfeer. Ik ben dankbaar dat ik in de keuken van drie topcoaches heb mogen kijken. Het heeft me verder geholpen als trainer. En dat wil ik graag in de Eredivisie of in Spanje onderstrepen."

gerelateerd