Fortuna doet opnieuw goede zaken en wint derby

30 januari 2021, 22:07

Fortuna Sittard heeft de smaak te pakken en zette vandaag opnieuw een grote stap richting handhaving. De ploeg van trainer Sjors Ultee won de Limburgse derby tegen VVV-Venlo met 3-2 en steeg daarmee knap naar de elfde plaats in de Eredivisie. Ook fenomeen Giorgios Giakoumakis kon daar met zijn treffer geen stokje voor steken. Zian Flemming, Mats Seuntjens en Ben Rienstra schoten Fortuna naar de drie punten, ondanks de late tegentreffer van Torino Hunte.

Het zuur van de wedstrijden van afgelopen woensdag was voor beide teams nog maar net uit de benen of de Limburgse derby stond alweer op het programma. Fortuna Sittard won afgelopen woensdagavond met 1-2 van RKC en VVV wist dankzij fenomeen Giorgios Giakoumakis met 4-1 te winnen van Vitesse. Giakoumakis, in Venlo inmiddels verheven tot 'Griekse God', wist de bal namelijk vier keer achter doelman Remco Pasveer te werken. Alle ogen waren dus in dit Limburgse onderonsje gericht op de eredivisietopscorer.

Toch was de ploeg van Hans de Koning die de eerste echte serieuze doelpoging van de wedstrijd had. Niet topscorer Giakoumakis, maar verdediger Roy Gelmi was dicht bij de openingstreffer voor VVV-Venlo. Uit een indirecte vrije trap kopte de verdediger de bal op de lat boven Fortuna-sluitpost Yanick van Osch.

Waar Gelmi dus de lat raakte, was het tien minuten later Zian Flemming die aan de andere kant van het veld de 1-0 binnenkopte. Uit een corner van George Cox knikte de topscorer van Fortuna hard binnen achter doelman Thorsten Kirschbaum.

Na de rust kreeg VVV meteen een klap om de oren. Kristopher da Graca trapte buiten het zicht van de camera Zian Flemming tegen de hakken, maar scheidsrechter Serdar Gözübüyük had het wel gezien en wees naar de stip. Mats Seuntjens maakte vervolgens geen fout vanaf elf meter en verdubbelde de voorsprong voor Fortuna Sittard tegen VVV.

Hij leek Fortuna de zege veilig te stellen op het kansloze VVV, maar nog geen vijf minuten later scoorde de uitploeg de aansluitingstreffer. Op wiens naam kwam de treffer? Giakoumakis! De Griekse spits was de hele wedstrijd onzichtbaar en tikte nu een indirecte vrije trap van Vito van Crooij achter Fortuna-doelman Van Osch. Alles wat de Griek dit seizoen doet, verandert in goud. Dit was alweer zijn 21e (!) doelpunt van het seizoen.

Opstellingen en beoordelingen*:

Fortuna Sittard: Yanick van Osch 6; Mickaël Tirpan 6, Martin Angha 5,5, Roel Janssen 6,5, George Cox 6,5; Tesfaldet Tekie 6, Zian Flemming 7, Ben Rienstra 6,5; Emil Hansson 6 (81. Dario van den Buijs –), Mats Seuntjens 5,5 (90. Jorrit Smeets –), Lisandro Semedo 6

VVV-Venlo: Thorsten Kirschbaum 5,5; Tobias Pachonik 5, Roy Gelmi 6 (81. Joshua John –), Kristopher da Graca 5, Leon Guwara 5,5; Christos Donis 5 (61. Jafar Arias 6), Danny Post 5,5, Yahcuroo Roemer 5,5 (61. Torino Hunte 6); Zinédine Machach 4,5 (88. Christian Kum –), Georgios Giakoumakis 7, Vito van Crooij 6

Man of the match: Zian Flemming

*Spelers moeten minimaal twintig minuten spelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.