Koeman bespreekt 'volgende stap in carrière' De Jong

Koeman bespreekt 'volgende stap in carrière' De Jong

29 januari 2021 – Ronald Koeman is zeer te spreken over de ontwikkeling die Frenkie de Jong doormaakt bij FC Barcelona. De 23-jarige middenvelder heeft van de Nederlandse trainer een nieuwe rol gekregen en maakt in zijn meer aanvallende positie veel indruk. De Jong scoorde woensdag de winnende in het bekerduel met Rayo Vallecano (1-2) en staat nu op vier doelpunten en twee assists in zeven duels in 2021.

In Spanje spreekt met van een 'nieuwe Frenkie', die completer is dan hij bij Ajax was. "De volgende stap in zijn carrière, ja, zo kun je het inderdaad wel zien", zegt Koeman in het Algemeen Dagblad. "En mooi, want ik wist al dat het erin zat. Frenkie heeft het vermogen om een middenvelder te zijn die óók in de box komt. Hij heeft de versnelling, met bal en zonder, en kan het fysiek opbrengen. Alleen: hij voelde te weinig de échte drang om naar voren toe nog meer te doen. En dat hoort er wel bij. Het zijn grote transfers die spelers tegenwoordig maken. Voor veel geld verwachten mensen ook veel."

Het is Koeman gelukt om De Jong te prikkelen om zich te ontwikkelen op een vlak waar hij nog veel stappen in kon zetten. "Het geeft hem veel plezier, ik zie het ook terug in de trainingen. Daar is-ie ook vaker met afwerken bezig. Ik denk altijd maar aan hoe ik zelf vroeger was. Ik was verdediger, libero, maar het leukste van voetbal is toch het scoren. Dus ging ik ook het doel zoeken. Als dat dan lukt, groeit je zelfvertrouwen", aldus de voormalig bondscoach van het Nederlands elftal.

Lees ookFrenkie de Jong bewierookt met 8'en: 'Hij is een diamant'

Koeman is niet de eerste Barça-trainer die De Jong aanvallender laat spelen dan hij gewend was van zijn Ajax-tijd. Onder Ernesto Valverde speelde de Oranje-international ook meer naar voren, maar toen maakte De Jong een verloren indruk. "Hoe het nu gaat, dat heeft ook met de ontwikkeling van het gehele team te maken", legt Koeman uit. "Eerst wilde ik hier hetzelfde systeem spelen als bij Oranje. Maar van een middenveld met twee controlerende mensen, twee 'zessen', onder wie Frenkie, zijn we nu doorgeschakeld naar één '6' en een '8' en een '10' ervoor. Frenkie speelt nu verder vooruit, samen met Pedri. In hun rug is Busquets die ene controleur."

De Jong stapt iets meer van een Busquets-rol af en speelt meer zoals Kevin De Bruyne doet bij Manchester City. "Ja. En het leunt ook aan tegen wat Georginio Wijnaldum heeft, het gevoel om op het juiste moment in de zestienmeter te komen."

gerelateerd

Meer nieuws

  1. maandag 19 april 2021

  2. zondag 18 april 2021