Fans welkom bij NEC en Almere: "Wekenlang een proefkonijn"

28 januari 2021, 19:00

NEC en Almere City FC zijn komende maand de eerste clubs in Nederland waar weer fans aanwezig mogen zijn. Dat heeft alles te maken met het pilot van Fieldlab Evenementen, dat uitgebreid onderzoek wil gaan doen. Volgens voorzitter Jeroen Rengers van de NEC-supportersverenging hebben lang niet alle fans trek in alles wat er bij komt kijken.

"Voor dat ene wedstrijdje ben je straks wel wekenlang proefkonijn", zegt de preses van de vereniging tegen De Telegraaf. Voor de wedstrijd tegen De Graafschap vinden er inderdaad allerlei zaken plaats. Fieldlab wil zoveel mogelijk data verzamelen. Fans ouder dan zeventig zijn niet toegestaan en de supporters moeten zowel voorafgaand als na de wedstrijd een coronatest doen. Daarnaast krijgen ze een sensor om de nek gehangen die de bewegingen tijdens de wedstrijd registreert.

"Zo kunnen we onder meer vaststellen wat mensen doen na een doelpunt, of ze elkaar bijvoorbeeld massaal knuffelen", zo meldt Fieldlab-zegsman Tim Boersma. De fans worden bovendien gefilmd, zo laat hij weten. In de stadions van NEC en Almere City zullen 1.500 supporters present zijn. "Bijvoorbeeld om te registreren of ze veel achterstevoren op hun stoeltje zitten om met achterburen te kletsen."

Manager supporterszaken Luc te Riele van NEC legt uit hoe het er straks aan toe zal gaan in februari. "De bezoekers komen in zes afzonderlijke 'bubbels' van ieder 250 mensen te zitten, waarin steeds verschillende voorwaarden gelden. Zo moet de ene groep mondkapjes dragen en de andere juist niet. In de volgende bubbel geldt de anderhalve meter afstand, terwijl elders iedereen vlak naast elkaar zit. En dan hebben we nog fans die een drankje kunnen halen terwijl de horeca voor de andere groep gesloten blijft.. Juist voor de testen worden de RIVM-regels bij binnenkomst losgelaten."

Rengers, supportersvoorman van NEC, vindt 'het allemaal nogal wat'. "We hebben een snelle poll gehouden onder onze leden: vijftig procent wil de wedstrijd bezoeken, de andere helft heeft geen zin in al die toestanden. Een coronatest voor en na de wedstrijd begrijpt iedereen, maar zo'n verplichte app en een bewegingssensor, dat is best ingrijpend. En je kunt ook in de bubbel terecht komen waarin je zonder mondkapje vlakbij je buurman zit. Ik kan me voorstellen dat werkgevers bedenkingen hebben bij werknemers die moedwillig risico's opzoeken."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen