Scorende De Jong ook in de beker de talisman van Barça

Scorende De Jong ook in de beker de talisman van Barça

27 januari 2021 – Wat kan Frenkie de Jong niet? De Nederlander liet zijn kwaliteiten eerder al achterin en op het middenveld zien en blijkt ook op de helft van de tegenstander wedstrijden te kunnen beslissen. Woensdagavond was de spelmaker wéér cruciaal bij FC Barcelona. Hij maakte de 1-2 in het bekerduel met Rayo Vallecano en loodste zijn club daarmee naar de kwartfinales.In de vorige ronde had FC Barcelona ook al grote moeite om een mindere tegenstander te vloeren. Tegen Cornellà, dat twee niveau's lager actief is, werd er pas na verlenging met 0-2 gewonnen. Om zo'n vernedering vanavond te voorkomen, koos Koeman ervoor om met een sterk team aan te treden tegen Rayo Vallecano. Lionel Messi en Frenkie de Jong, die vorige week ontbraken, begonnen in de basis. Koeman weet ook dat de Copa del Rey dé kans is op eremetaal nu Atlético Madrid en Real Madrid al uitgeschakeld zijn. Dat zij vanavond wel meespeelden, gaf uiteindelijk de doorslag.

Toch was het eerst wel weer even schrikken voor Barcelona, toen het na een uur op achterstand kwam tegen de nummer vier van het tweede niveau. Clement Lenglet werd kinderlijk eenvoudig uitgespeeld en omdat Norberto Neto in het luchtledige dook, tikte Fran Garcia binnen. Die goal viel na een uur en werd al gescoord bij de tweede echte kans van de thuisploeg. Ronald Koeman greep vervolgens in door Ousmane Dembélé, Jordi Alba en Pedri in te brengen. Dat zij nodig waren om het tij te keren, was eigenlijk onvoorstelbaar.

In de eerste helft had Barcelona de druk er goed op en kreeg het ook tal van kansen. Dat er niet gescoord werd, was een klein wonder. Een opsomming van de mogelijkheden: De Jong schoot na twintig minuten op de paal, basisklant Riqui Puig deed een kwartier later hetzelfde en De Jong werkte het speeltuig vier minuten na die kans van Puig naast. Na de pauze ging het zo verder toen Messi het houtwerk teisterde met zijn inzet.

Toen de thuisploeg vervolgens dus uit het niets op voorsprong kwam, leek het een net-niet-avond te gaan worden voor Barcelona. De grote mannen stonden vervolgens echter op. De Jong was de speler die de defensie van Rayo verschalkte met een geweldige dieptepass, die Antoine Griezmann vrije doortocht gaf. De Fransman schoof de bal uitstekend breed en liet Messi de 1-1 maken. Tien minuten daarna stelde Barcelona verder orde op zaken en voorkwam het dat er een verlenging aan te pas moest komen. Messi stuurde Alba diep en hij bediende De Jong, die goed vrijliep. De Nederlander duwde het speeltuig simpel in de lange hoek binnen. Hij werd daarmee weer de matchwinner bij Barcelona en staat nu op vier doelpunten en twee assists in zeven duels in 2021. Waanzinnige cijfers voor de middenvelder die voorheen kritiek kreeg dat hij juist te weinig bij goals betrokken was. De Jong heeft zichzelf opnieuw uitgevonden als speler, zo lijkt het.

Door de belangrijke goal van de Nederlander stoot Barcelona door naar de kwartfinales van de beker. In dit toernooi heeft Barcelona de grootste kans om een prijs te pakken en daar zullen Koeman en zijn mannen zich van bewust zijn.

gerelateerd

Meer nieuws

  1. zaterdag 6 maart 2021

  2. vrijdag 5 maart 2021

  3. donderdag 4 maart 2021