Fenomeen Giakoumakis velt met vier goals eigenhandig Vitesse

Fenomeen Giakoumakis velt met vier goals eigenhandig Vitesse

27 januari 2021 – Giorgios Giakoumakis heeft woensdagavond zijn kunststukje van de wedstrijd tegen ADO Den Haag herhaald door ook tegen Vitesse liefst vier keer te scoren. Na een onvervalste hattrick van het Griekse fenomeen in de eerste helft liet VVV na rust de bezoekers eventjes hopen op een resultaat. Tien minuten voor tijd maakte Giakoumakis echter aan alle Arnhemse illusies een einde (1-4).Er was aspirant-koploper Vitesse veel aan gelegen om in Venlo weer over PSV heen te klimmen op de ranglijst en de aansluiting te houden met Ajax. Toch wisten de Arnhemmers dat het geen eenvoudige partij ging worden, want net als de bezoekers was ook gastheer VVV in 2021 nog ongeslagen. Bovendien hadden de Venlonaren met Giakoumakis de topscorer van de Eredivisie in hun gelederen, al had de Griek sinds zijn vier goals tegen ADO drie wedstrijden niet meer gescoord.

Desalniettemin was het VVV dat in de openingsfase het meest nadrukkelijk haar visitekaartje af gaf. Zo kon Giakoumakis al vlug scoren met een balletje achter het standbeen langs, maar belandde zijn technische hoogstandje in de handen van Pasveer. Ook Christos Donis, die zijn basisdebuut maakte in het shirt van VVV, vond de tot dan toe minst gepasseerde keeper van de Eredivisie op zijn weg. De twee opgelegde kansen bleken evenwel een opmaat naar een succesvolle eerste helft voor de thuisploeg, want na een dik kwartier voetballen mocht Giakoumakis toch echt zijn zeventiende doelpunt van het seizoen bijschrijven. De Griekse spits kopte een heerlijk aangesneden voorzet van Zinédine Machach binnen, na een goed ingestudeerde hoekschop.

Hoewel Giakoumakis zijn visitekaartje toch al meerdere keren had afgegeven liet Vitesse zich al binnen het halfuur opnieuw verrassen door de veelscorende aanvaller. Opvallend genoeg was de tweede treffer haast identiek aan de openingsgoal, want opnieuw kon een afgemeten voorzet vanaf rechts vrij door de Griek worden ingekopt: 2-0. Het mooiste moment van de eerste helft moest toen echter nog komen. Op slag van rust had Giakoumakis wat ruimte op de rechterflank, vanwaar hij zag dat Pasveer nét iets te ver voor zijn doel stond. Met een bekeken balletje wipte het Griekse fenomeen in wording de bal over de keeper het doel in, waardoor een onvervalste hattrick in minuut 43 een feit was.

Zo kon het gebeuren dat Pasveer bij het ingaan van de rust niet langer de minst gepasseerde Eredivisie-doelman was en, belangrijker nog, Vitesse wist dat het in de tweede helft een fikse achterstand moest gaan repareren.

De trainer van de Arnhemmers, Thomas Letsch, wilde daartoe in ieder geval een poging wagen en voerde bij het ingaan van het tweede bedrijf een dubbele wissel door. Idrissa Touré en Armando Broja kwamen in de ploeg, waardoor Riechedly Bazoer op het middenveld kwam te spelen. De omzettingen kwamen de aanvallende intenties van de bezoekers in het eerste kwartier na rust in ieder geval ten goede, want Vitesse was dominant. Zo liet Oussama Tannane zich tot twee keer toe gelden met een bal op de lat. De eerste Arnhemse treffer kwam echter van de voet van Broja, die met zijn flitsend begonnen invalbeurt de hoop terugbracht in de Arnhemse gelederen.

Daar hielp VVV op haar beurt aan mee door wat zenuwachtig te gaan voetballen. De thuisploeg raakte steeds snel de bal kwijt en moest toezien hoe Vitesse op jacht ging naar een aansluitingstreffer. Die kwam er echter niet, al was dat vanuit Venlo's perspectief meer geluk dan wijsheid. Zo bleef Tannane het proberen en raakte hij na de lat ook nog eens de paal. Doelpuntenmaker Broja werd vervolgens ook nog in de gelegenheid gesteld te scoren, maar was erg slordig in de afwerking.

Vitesse had wat dat betreft een voorbeeld moeten nemen aan Giakoumakis, die tien minuten voor tijd zijn trainer en ploeggenoten gerust stelde door het duel definitief in het slot te gooien. De treffer van de absolute man of the match kwam opnieuw van diens hoofd, al was het ditmaal uit een voorzet vanaf links. Het was alweer zijn twintigste doelpunt van het seizoen. De onderste plaatsten raken voor VVV door het fenomenale optreden van de spits steeds verder uit zicht en op dit moment zal een ieder die de Venlonaren een warm hart toedraagt slechts nog vrezen voor het restant van het winterse transferwindow.

Opstellingen en beoordelingen*
VVV-Venlo
: Thorsten Kirschbaum 6.5; Tobias Pachonik 7, Roy Gelmi 6, Kristopher da Graca 6.5, Leon Guwara 6.5; Christos Donis 6.5 (52. Arjan Swinkels 7), Danny Post 6.5, Evert Lindhorst 6.5; Zinédine Machach 7.5 (76. Torino Hunte -), Georgios Giakoumakis 9 (81. Jafar Arias -), Vito van Crooij 6.5

Vitesse: Remco Pasveer 5; Eli Dasa 6, Oussama Darfalou 6.5, Maximilian Wittek 6.5, Jacob Rasmussen 6; Thomas Bruns 4.5 (46. Armando Broja 6.5), Riechedly Bazoer 7, Matús Bero 5 (46. Idrissa Touré 5.5), Oussama Tannane 7; Oussama Darfalou 7, Loïs Openda 6 (85. Noah Ohio -)

Man of the Match: Georgios Giakoumakis
*Spelers moeten minimaal twintig minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling

gerelateerd

Meer nieuws

  1. zaterdag 6 maart 2021

  2. vrijdag 5 maart 2021

  3. donderdag 4 maart 2021