AZ door zondagsschot Van de Streek weer met voeten op aarde

AZ door zondagsschot Van de Streek weer met voeten op aarde

27 januari 2021 – Na een reeks van knappe zeges in de afgelopen weken heeft AZ zich weer eens in de voet geschoten tegen een ploeg die lager staat op de ranglijst. Op de verjaardag van Pascal Jansen werd met 0-1 verloren van nummer acht FC Utrecht. Door de tweede competitienederlaag van de Noord-Hollanders kan Feyenoord de vierde plek weer heroveren en is het goede Alkmaarse gevoel een halt toegeroepen. Een prachtige treffer van Sander van de Streek zorgt ervoor dat zijn ploeg de plekken voor de play-offs weer wat beter in zicht krijgt. De Amerikaanse aforist Henry S. Haskins zei ooit: 'Ontevredenheid volgt ambitie als een schaduw.' Dat is wat beide ploegen in de eerste seizoenshelft aan den lijve hebben ondervonden. Na vorig jaar uitstekend te hebben gepresteerd, wilde AZ dit seizoen de status van topclub waarmaken, die het veelal werd toegeschreven. Frans van Seumeren wilde op zijn beurt een aanval doen op de top drie. Door de tegenvallende resultaten schemerde de ontevredenheid maandenlang boven Alkmaar en Utrecht, als gevolg van de torenhoge ambities.

Met de nieuwe hoofdcoaches Pascal Jansen en René Hake was de weg omhoog inmiddels ingeslagen. De Alkmaarders lieten in januari zien de vergelijking met de traditionele top drie wel degelijk waard te zijn door onder meer van PSV en Feyenoord te winnen. Sinds het vertrek van Arne Slot pakte geen ploeg zoveel punten als AZ. De Domstedelingen boekten voor het eerst dit seizoen twee competitiezeges op rij en bekleedden daarmee de achtste positie. Met een zege op AZ kon het zich weer volledig mengen in de strijd om Europees voetbal.

Othman Boussaid had zich aan Utrechtse zijde met zijn winnende treffer tegen Sparta van afgelopen weekend verzekerd van een basisplaats, terwijl de jarige Pascal Jansen vasthield aan dezelfde elf als tegen PSV. De oefenmeester is vandaag 48 jaar geworden en stelde zich niet tevreden met louter taartpunten. Drie punten om de druk op Vitesse te zetten was namelijk een veel geschikter cadeau. Zijn ploeg begon dan ook vrij aardig met een kans voor Myron Boadu, die Eric Oelschlägel tot een redding dwong. René Hake gaf voorafgaand aan de wedstrijd aan dat de Duitser voorlopig de eerste doelman blijft, ondanks de terugkeer van Maarten Paes.

Dat bleek uiteindelijk ook direct het laatste klusje voor Oelschlägel in de eerste helft. AZ was in het eerste bedrijf onherkenbaar en wist nauwelijks diep op de helft van de tegenstander te komen. Calvin Stengs speelde zijn honderdste wedstrijd in Alkmaarse dienst, maar deed dat wel zeer anoniem. Ook Teun Koopmeiners kon zijn stempel niet drukken op het veldspel, hetgeen waar hij zich normaliter mee onderscheidt. De captain had namelijk de meeste balcontacten van alle Eredivisiespelers, omgerekend meer dan één per minuut! Utrecht had weliswaar het betere van het spel en deelde af en toe wat speldenprikjes uit, maar maakte eigenlijk ook niet echt aanspraak op een openingstreffer.

De tweede helft was een stuk vermakelijker. Al vrij snel kregen beide ploegen een gigantische kans. Myron Boadu schoot een teruggetrokken voorzet van Owen Wijndal strak binnen, maar Oelschlägel liet met een prachtige reflex zien waarom hij nu de eerste doelman is. Enkele minuten later hoopte Kerk het net wel te vinden na een geniale pass van Boussaid, maar het schoeisel van Marco Bizot voorkwam dat. Op het moment dat de spelers langzaamaan gingen denken aan het zoveelste gelijke spel, werd twintig minuten voor tijd de score dan eindelijk geopend.

Ditmaal zonder er de welbekende Utrechtse aanmoedigingskreet mee te bedoelen, kreeg het televisiepubliek een doelpunt voorgeschoteld om 'U' tegen te zeggen. Na de fraaie treffer van Boussaid dit weekend, liet Van de Streek zien ook over een aardige trap te beschikken. Met een flinke streep in de bovenhoek zette hij zijn ploeg op een 0-1 voorsprong. Dat patent op prachtgoals deed AZ uiteindelijk de das om. Ondanks een slotoffensief zat een doelpunt er geen moment meer in, waardoor Pascal Jansen een treurige verjaardag beleefde.

AZ kent dus een slechte generale repetitie voor de kraker tegen Ajax dit weekend. Het feit dat ze tegen topploegen beter presteren dan tegen andere ploegen, moet toch nog wat zelfvertrouwen opleveren. FC Utrecht houdt met Oelschlägel op doel voor de derde keer op rij de nul en mag zich opmaken voor een ontmoeting met PEC Zwolle. Een week later moeten ook zij op audiëntie bij de huidige koploper.

Opstellingen en beoordelingen*:
AZ: Marco Bizot 6,5; Owen Wijndal 6, Bruno Martins Indi 5 (72. Zakaria Aboukhlal -), Pantelis Hatzidiakos 5,5 (80. Timo Letschert -), Yukinari Sugawara 5,5; Fredrik Midtsjø 6, Calvin Stengs 5, Teun Koopmeiners 4,5; Jesper Karlsson 5 (72. Tijjani Reijnders -), Myron Boadu 5,5, Albert Gudmundsson 5 (72. Jordy Clasie -).

FC Utrecht: Eric Oelschlägel 8; Django Warmerdam 6,5, Willem Janssen 6, Tommy St. Jago 6,5, Hidde ter Avest 6,5 (60. Mark van der Maarel 6); Adam Maher 6, Othman Boussaid 8 (83. Moussa Sylla -), Joris van Overeem 6 (84. Justin Hoogma -); Bart Ramselaar 5,5 (60. Urby Emanuelson 6), Sander van de Streek 8, Gyrano Kerk 5 (89. Jeredy Hilterman -).

Man of the match: Sander van de Streek
*Spelers moeten tenminste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

gerelateerd

Meer nieuws

  1. donderdag 4 maart 2021

  2. woensdag 3 maart 2021