Van Praag blij met gezamenlijk statement tegen Super League

Van Praag blij met gezamenlijk statement tegen Super League

27 januari 2021 – Er is een krachtig statement afgegeven tegen de initiators van de Super League. De FIFA en alle ander confederaties spraken zich vorige week hard uit naar de bedenkers van de Super League, door te stellen dat de clubs die deelnemen aan het toernooi uitgesloten worden van toernooien als het WK en het EK. UEFA-bestuurder Michael van Praag vindt het bijzonder.In de media lekten al plannen uit over de Super League. Die competitie wordt mogelijk opgericht door Europese grootmachten die door vaker tegen elkaar te spelen, nog meer geld kunnen verdienen. Het toernooi zou naast de Champions League moeten plaatsvinden. De bonden zijn echter geen fan, weet Van Praag. "Het is uniek dat de FIFA en alle andere confederaties zo naar buiten komen", vertelt hij aan Voetbal International. "Dat is bij mijn weten nooit eerder gebeurd."

Van Praag heeft uiteraard meegekregen dat Europese topclubs de macht willen grijpen. "Vijf jaar geleden gebeurde iets soortgelijks. Toen vond een aantal clubs, met name Real Madrid en Juventus, dat er meer geld verdiend moest worden. Ze schermden met een Amerikaanse investeerder. We konden het gevaar alleen afwenden door meer geld te genereren uit de UEFA-competities. Dat resulteerde in een extra Champions League-plek voor de vier grootste competities, omdat die nu eenmaal het merendeel van het tv-geld binnenbrengen. Geen beslissing waar we heel blij mee waren, maar het budget ging daardoor wel van 2,4 naar meer dan drie miljard euro."

"Wat belangrijk is: een deel van die opbrengsten gaat naar solidariteitsbetalingen aan alle clubs die geen Europees voetbal halen", zegt Van Praag. "Ook is het een middel om de opleidingen, het vrouwenvoetbal en de arbitrage te promoten. Stel nu dat de grootste clubs eruit stappen. Dan zullen de inkomsten enorm dalen. Alle clubs die niet tot de happy few behoren, gaan er dan enorm op achteruit", weet de voormalig KNVB-voorzitter.

Meer nieuws

  1. donderdag 4 maart 2021

  2. woensdag 3 maart 2021