Invaller Mauro Júnior behoedt PSV voor puntenverlies in Emmen

Invaller Mauro Júnior behoedt PSV voor puntenverlies in Emmen

26 januari 2021 – PSV heeft dinsdagavond een moeizame zege geboekt bij FC Emmen (0-2). Invaller Mauro Júnior bleek de redder in nood. De Braziliaanse middenvelder opende tien minuten voor tijd de score en verzorgde vervolgens de assist waaruit Eran Zahavi de wedstrijd besliste. Smet op de overwinning was het uitvallen van Denzel Dumfries, die vlak voor tijd een ogenschijnlijk zware blessure opliep.Bij PSV is de maand januari niet verlopen zoals gehoopt. Sommige overwinningen kwamen moeizamer tot stand dan de score doet vermoeden en tegen de naaste concurrenten werden nauwelijks punten gepakt. Dinsdagavond was PSV het aan zijn stand verplicht om tegen FC Emmen de drie punten mee terug te nemen naar Eindhoven. Dit moesten de Eindhovenaren doen zonder Mohamed Ihattaren, die niet fit genoeg was en geen deel uitmaakte van de selectie. Roger Schmidt zat wegens zijn opmerkingen over Bas Nijhuis op de tribune; Lars Kornetka en Jörn Wolf namen de honneurs waar.

De thuisploeg, FC Emmen, kon hoop putten uit de statistieken. Het verloor nog nooit op eigen grond in de Eredivisie van PSV, en verloor in de heenwedstrijd nipt met 1-2. Nu zal PSV voor de hekkensluiter niet de ploeg zijn waartegen de punten gepakt moeten worden, maar een stunt tegen de nummer drie had voor de ploeg van Dick Lukkien geen kwaad gekund. Bij de Drentenaren kreeg Jari Vlak, een van de vele winteraanwinsten, zijn eerste basisplaats.

PSV was in de eerste fase zoals te verwachten was een stuk sterker dan FC Emmen. De bezoekers combineerden makkelijk door de linies van FC Emmen, en waren veelvuldig dreigend aanwezig op de helft van de thuisploeg. Het meeste gevaar kwam vanaf de rechterflank, maar de voorzetten van de opkomende Dumfries en ook de voorzetten van Philipp Max vanaf de linkerzijde konden door de geconcentreerde Emmen-verdediging worden weggewerkt. Er ontstonden maar weinig uitgespeelde kansen, en bij deze doelpogingen stond Dennis Telgenkamp tot tweemaal toe in de weg. De thuisploeg kwam er ondertussen niet aan te pas.

Naarmate de eerste helft vorderde, begon FC Emmen ook mondjesmaat aan te vallen. De mogelijkheden ontstonden vooral na concentratieverlies, en kansen kwamen er nauwelijks, totdat Vlak de bal in de slotfase van de eerste helft opeens op de paal schoot. Een doelpunt van de thuisploeg zou echter onverdiend zijn, want PSV was nog steeds veruit de sterkste ploeg. De passing van de Eindhovense middenvelders werd echter minder goed, waardoor de dreiging afnam en de ploeg het vooral moest hebben van de standaardsituaties. Tot tweemaal toe kwam PSV hieruit bijna op voorsprong, maar de kopkans van Zahavi kon worden weggehaald, terwijl Ibrahim Sangaré naast schoot. Zo was PSV in de eerste helft sterker, maar kon het dit overwicht nog niet omzetten in een voorsprong.

In de tweede helft bleef het spelbeeld gelijk. PSV had het overwicht, maar sprong niet goed om met de ballen die in het strafschopgebied kwamen en kreeg zo ook weinig kansen. De eerste kans kwam er dan ook pas in de 62e minuut, toen Donyell Malen op zo'n zes meter de bal kreeg, maar Telgenkamp met een risicovolle sliding een schot wist te voorkomen. Ondertussen had ook Emmen slechts een kans gekregen, maar ook Sergio Peña was niet doeltreffend. Het niveau zakte ondertussen steeds verder weg, en een doelpunt leek er even niet meer in te zitten. Uiteindelijk was invaller Mauro Júnior de verlosser van PSV. Zijn voorzet was te scherp voor Zahavi, maar viel via de paal binnen. Enkele minuten later kwam zijn voorzet wel aan, en werd de 0-2 door Zahavi binnengekopt. Daarna hadden de Eindhovenaren de wedstrijd binnen, en leek ook FC Emmen er wel vrede mee te hebben

De slotfase kende echter nog een ongelukkig staartje. Aanvoerder Dumfries, die eerder in de wedstrijd al last had van zijn rug, moest na een sliding van Caner Cavlan met een op het oog zware blessure van het veld af.

Opstellingen en beoordelingen*
FC Emmen
: Dennis Telgenkamp 6,5; Caner Cavlan 5,5, Nick Bakker 6, Miguel Araujo 6, Ricardo van Rhijn 5; Kerim Frei 6 (63. Robbert de Vos), Hilal Ben Moussa 5 (73. Simon Tibbling -), Sergio Peña 6, Jari Vlak 5,5, Nikolai Laursen 5 (83. Anco Jansen -); Michael de Leeuw 5,5.

PSV: Yvon Mvogo 6; Philipp Max 5,5 (73. Timo Baumgartl -), Olivier Boscagl 6i, Jordan Teze 5,5, Denzel Dumfries 5; Ibrahim Sangaré 5, Pablo Rosario 5,5; Adrian Fein 5 (77. Mauro Júnior -), Ryan Thomas 5,5 (77. Érick Gutiérrez -); Eran Zahavi 5,5 (90. Jeremy Antonisse -), Donyell Malen 5 (90. Joël Piroe -).

Man of the match: Mauro Júnior
*: Speler moet minimaal 20 minuten hebben gespeeld om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

gerelateerd

Meer nieuws

  1. zaterdag 27 februari 2021

  2. vrijdag 26 februari 2021