FC Emmen
0 – 0
Sparta

Pusic waarschuwt Willem II: "Elke club kan degraderen"

Pusic waarschuwt Willem II: "Elke club kan degraderen"

26 januari 2021 – Willem II kende een droomseizoen door vorig jaar als vijfde te eindigen in de Eredivisie en zo Europees voetbal te halen. Hoe anders is dat nu, nu de ploeg sinds november niet meer wist te winnen en moet vrezen voor degradatie. Marino Pusic herkent de situatie uit zijn tijd als assistent- en interim-trainer van FC Twente en heeft dan ook advies voor de Tilburgers."De grootste fout die clubs kunnen maken, is denken dat ze niet kunnen degraderen", waarschuwde de huidige assistent-trainer van AZ in De Telegraaf. "Dat kan echt elke club gebeuren als je in een negatieve spiraal zit. Mensen onderschatten hoe groot de invloed van stress en spanning is als je eenmaal onderaan staat." Die negatieve spiraal werd bijvoorbeeld getekend door de onterechte rode kaart die Kwasi Wriedt ontving in het duel tegen PEC Zwolle. Deze werd geseponeerd, maar kostte de ploeg wel de wedstrijd, die uiteindelijk met 1-3 verloren ging. "Dat soort tegenslagen zie je heel vaak bij teams die het moeilijk hebben."

In de tijd dat Pusic met Twente degradeerde, was Stefan Thesker zijn aanvoerder. Ook hij waarschuwde dat een club niet moet denken dat het niet mis kan gaan. "Na grote veranderingen in de selectie begonnen we met slechte resultaten en de trainer werd snel ontslagen. Uit die negatieve spiraal zijn we nooit meer gekomen. Mensen denken dat het niet mis kan gaan met zo'n grote club met een mooi stadion en grote achterban. Maar het gebeurde wel. Je ziet het nu ook weer aan Schalke 04 en Hertha BSC. Dat zijn nog grotere clubs, maar die staan ook onderin", zei de Duitse verdediger, momenteel spelend bij Holstein Kiel in de 2. Bundesliga. 

Kijkend naar de situatie van Willem II, heeft Pusic er begrip voor dat de club ondanks de resultaten door blijft gaan met trainer Adrie Koster. "Als er geen sprake is van een verstoord groepsproces, kan ik wel begrijpen dat Willem II met hem doorgaat. Het is vaker bewezen dat in zo'n situatie een trainerswissel niet veel oplevert. Bij ons leverde het totaal niets op." Pusic stond uiteindelijk als interim-trainer aan het roer toen FC Twente degradeerde. "Als zo'n proces eenmaal op gang is gekomen, is het heel lastig om het nog om te keren. Zeker voor een ploeg die er voor het seizoen nooit rekening mee had gehouden daarmee geconfronteerd te worden."

gerelateerd

Meer nieuws

  1. vrijdag 5 maart 2021

  2. donderdag 4 maart 2021