Kansen missend Ajax pakt toch overwinning bij strijdend Fortuna

Kansen missend Ajax pakt toch overwinning bij strijdend Fortuna

24 januari 2021 – Ajax heeft zondagmiddag gedaan wat het moest doen door de uitwedstrijd tegen Fortuna Sittard te winnen. De Amsterdammers kregen verschillende uitgespeelde kansen, maar deden daar veel te weinig mee. De wedstrijd moest worden opengebroken door een eigen treffer van Sebastian Polter, waarna het dapper spelende Fortuna kort na rust via Michaël Tirpan de stand gelijk trok. Het spitseninstinct van Sébastian Haller voorkwam vervolgens dat Ajax tegen puntverlies aan liep (1-2).Het uitduel in Sittard leek op voorhand een soort adempauze voor Ajax, dat tijdens de overvolle januari-maand al de nodige topwedstrijden voor haar kiezen had gehad. Tegenstander Fortuna had afgelopen week in het bekertoernooi namelijk diep moeten gaan tegen NEC, dat er na verlenging met een plek in de kwartfinale vandoor was gegaan. Ondanks die nederlaag konden de Limburgers wel vertrouwen op hun vorm, die er de afgelopen maanden al toe leidde dat Fortuna met rasse schreden afstand had genomen van de degradatiezone.

Direct vanaf de aftrap werd duidelijk dat beide ploegen zin hadden om lekker te voetballen. Ajax noteerde via Sébastien Haller en Zakaria Labyad al in de beginfase twee dotten van kansen, maar ook Fortuna verstopte zich niet. Sjors Ultee had een strijdplan uitgedokterd met in zijn achterhoogfd het aloude adagium dat de aanval de beste verdediging is. Het leverde de thuisploeg de nodige mogelijkheden op, al bleven écht uitgespeelde kansen uit. Lissandro Semedo kwam nog het dichtst bij, liet Nicolas Tagliafico even zijn hakken zien, maar werd uiteindelijk toch voldoende uit balans gebracht door de Argentijn, waardoor het schot dat volgde langs het doel van Onana hobbelde.

In de minuut na die mogelijkheid was het vervolgens direct raak aan de andere kant van het veld. Een hoekschop van Ajax leek door oud-Fortunees Perr Schuurs te worden gepromoveerd tot doelpunt, maar al snel bleek dat het Sebastian Polter was die zijn eigen doelman passeerde. De openingstreffer leidde een enerverende fase van het duel in, want al vlug na de goal leek Emil Hansson de stand gelijk te trekken. De goed spelende Zweed passeerde Onana in de verre hoek, maar werd in buitenspelpositie aangespeeld waardoor die treffer geen doorgang kon vinden.

Op die afgekeurde goal van Fortuna volgden vervolgens weer twee flinke kansen voor Ajax. Eerst wipte Tadic een bal maar nét over het doel, waarna Antony het vervolgens presteerde om een vrije kopkans te verprutsen. Daarmee was het qua kansen wel bekeken voor wat betreft het eerste bedrijf, al sloeg de vlam nog wel even in de pan. Wat overtredingen over en weer leidden tot wat irritatie, waardoor het rustsignaal na een vermakelijke eerste helft niet op een beter moment had kunnen komen.

Fortuna had zich door de door de 0-1 achterstand bepaald niet laten ontmoedigen, want het ging bij het ingaan van de tweede helft op zoek naar een belong voor haar vlotte spel. Die belonging kwam er al vlug, in de vorm van een uitstekend uitgespeelde aanval met Tirpan als eindstation. Het was Semedo die profiteerde van het feit dat de verdediging van Ajax uit positie was, waarna hij perfect teruglegde op de inlopende Tirpan. De vleugelverdediger had een leeg doel voor zich en trok de stand dan ook gelijk: 1-1.

Niet veel later leek het echter alweer gedaan met de Limburgse feestvreugde, toen Zakaria Labyad na goed doorkoppen van Haller de 1-2 binnen liep. De aanvallende middenvelder gebruikte daarbij alleen zijn hand, waardoor de VAR zich genoodzaakt zag de goal af te keuren. De afgekeurde goal van Labyad wekte, hoewel hij geen enkele waarde had, wel de suggestie dat Ajax wist wat het moest doen om de punten uit Limburg mee terug te kunnen nemen naar Amsterdam: scherper zijn voor de goal.

Het duurde vervolgens niet lang voordat Haller die scherpte tentoonspreidde en liet zien waarom Ajax deze winter diep voor hem in de buidel heeft getast. De Fransman dook na een uitstekende loopactie goed voor zijn man en gleed een pass van Tagliafico knap binnen. Het verzet van het moegestreden Fortuna was op dat moment al enige tijd gebroken, waardoor Ajax de score nog flink had kunnen vergroten. Tadic en David Neres lieten die kans bizar genoeg evenwel liggen. Zo was de conclusie na negentig minuten dat Ajax deed wat het moest, terwijl Fortuna deed wat het kon: 1-2. Op slag van het laatste fluitsignaal werd Polter nog de schlemiel van de middag. Na zijn eigen goal pakte hij ook nog rood door hard door te gaan op Edson Alvarez.

Opstellingen en beoordelingen:*
Fortuna Sittard: Yanick van Osch 7; Michaël Tirpan 6.5, Martin Angha 6.5 (51. Lazaros Rota -), Roel Janssen 6.5, George Cox 6.5; Ben Rienstra 7, Zian Flemming 6.5, Tesfaldet Tekie 6 (82. Thibaud Verlinden -); Lissandro Semedo 7 (65. Mats Seuntjens 6), Sebastian Polter 6, Emil Hansson 7 (82. Arian Kastrati -)

Ajax: Andre Onana 7; Noussair Mazraoui 4.5 (58. Devyne Rensch 7), Daley Blind 6.5 (72. Lissandro Martinez -), Perr Schuurs 7, Nicolas Tagliafico 6; Davy Klaassen 6, Ryan Gravenberch 6.5, Zakaria Labyad 6.5 (72. Edson Alvarez -), Dusan Tadic 6.5 (86. Quincy Promes -), Sebastien Haller 7, Antony 5 (58. David Neres 6.5)

Man of the Match: Yanick van Osch
*Spelers moeten minimaal twintig minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling

gerelateerd

Meer nieuws

  1. zaterdag 6 maart 2021

  2. vrijdag 5 maart 2021

  3. donderdag 4 maart 2021