Willem II
1 – 1
ADO Den Haag

Makaay: "Zeker bij een topclub is spits echt een ervaringsvak"

Makaay: "Zeker bij een topclub is spits echt een ervaringsvak"

23 januari 2021 – De achttienjarige Naoufal Bannis was als invaller belangrijk voor Feyenoord met de winnende treffer in de slotfase tegen FC Emmen. Daarna was het - ondanks het gebrek aan scorend vermogen bij de club - stil rondom de jonge centrumspits. Feyenoord haalde met Lucas Pratto zelfs een extra concurrent. Met voormalig spits Roy Makaay en AZ-jeugdtrainer Martin Haar maakte De Volkskrant naar aanleiding van het voorbeeld van Bannis een analyse over het gebrek aan succesvolle Nederlandse spitsen in de Eredivisie. Makaay stelde dat de druk bij vooral de topclubs in Nederland erg groot is. "Van Nistelrooij en ik zijn op lager niveau begonnen", zette hij daartegenover. "Bannis heeft het simpelweg nog niet laten zien tijdens zijn invalbeurten. Bij een topclub moet je er 20 à 25 maken, of je nou achttien bent of niet." Tegenover de situatie van Bannis werd de AZ genoemd, waar jonge spitsen als Myron Boadu en de inmiddels vertrokken Ferdy Druijf al vroeg in de Keuken Kampioen Divisie speelden. "Myron speelde al op zijn zestiende tegen beulen van kerels. Dat was super voor zijn ontwikkeling", aldus Haar.

Haar vervolgde door te stellen dat de overlevingsdrang bij de jonge Nederlandse spitsen ontbreekt. "Je moet ze achter de broek zitten, terwijl Graziano Pellè uit zichzelf elk moment van de dag bezig was om beter te worden." Daarbij merkte hij ook op dat de hiërarchie in de voorhoede verdwenen is, omdat buitenspelers minder in dienst spelen van de spitsen. "Buitenspelers zijn zelf doelpuntenmakers geworden", vulde Makaay aan. "Ze komen veel naar binnen om zelf te schieten. Dat begon met Robben en dat doet Berghuis ook vaak."

Tot slot is ook de druk van de spitspositie een factor die meespeelt. "Toen ik een tijdje niet scoorde voor Bayern hield Bild bij hoeveel minuten ik al droog stond", vertelde Makaay. "Dat zie je bij een middenvelder niet snel gebeuren. Daar moet je tegen kunnen, zeker bij een topclub is spits echt een ervaringsvak." Toch stelde de voormalig topspits dat de Eredivisie het beste podium is voor spelers als Bannis. "Hij moet geduld hebben", zo besloot hij. 

gerelateerd

Meer nieuws

  1. woensdag 24 februari 2021

  2. dinsdag 23 februari 2021