Barça ontdoet zich pas na verlenging van Cornellà

21 januari 2021, 23:32   Bijgewerkt: 21 januari 2021, 23:41

De Copa del Rey is een toernooi gebleken waarin veel stunts mogelijk zijn. Atlético Madrid en Real Madrid werden al uit het toernooi gekegeld door derdedivisionist en ook FC Barcelona heeft donderdag een lastige avond gehad. Pas na verlenging werd er met 0-2 gewonnen van Cornellà, dat twee niveau's lager actief is in Spanje.

FC Barcelona was gewaarschuwd tegen Cornellà, dat actief is op het derde niveau. Die club won in de vorige ronde op het eigen kunstgras namelijk van Atlético Madrid en omdat Real Madrid zich woensdag ook al vergaloppeerde op bezoek bij een derdedivisionist, wist Barcelona dat het aan de bak moest tegen Cornellà. De Nederlandse coach koos echter wel voor een B-ploeg. Frenkie de Jong en Lionel Messi ontbraken, terwijl van de 'grote namen' alleen Antoine Griezmann, Clement Lenglet en Miralem Pjanic aan het duel begonnen. Er was zodoende ook een basisplaats op het middenveld voor het achttienjarige talent Ilaix Moriba.

Op het kunstgras imponeerde Barcelona vanavond echter niet. Het kwam dan ook als geroepen dat het een penalty kreeg toegewezen op slag van rust. Ronald Araújo kreeg een schop van Estellés en versierde een penalty. Miralem Pjanic nam zijn verantwoordelijkheid, maar zag zijn slappe inzet gekeerd worden door keeper Ramón Juan. Hij bewees Barcelona een zeer slechte dienst.

Na rust ging het niet veel beter bij Barcelona. Griezmann kreeg al snel een grote kans, maar schoot over. Daarvoor had de Fransman de doelman ook al niet kunnen verschalken met zijn inzet.  Omdat het niet goed liep, gooide Koeman twintig minuten voor tijd Pedri en Sergio Busquets binnen de lijnen.

Echte kansen leverde dat niet op, maar wel een nieuwe penalty. Wederom werd een hoog been van een Cornellà-speler bestraft. Aanvoerder Lenglet was het slachtoffer en dus kreeg Barcelona weer een penalty. Opnieuw bracht Juan echter redding. Ditmaal nam Ousmane Dembélé plaats achter de bal en zijn slappe inzet door het midden was gemakkelijk te keren. Het bleef dus 0-0. Kort daarna hielp Martin Braithwaite van dichtbij nog een grote kans om zeep. Wie zulke kansen mist, komt zelfs tegen een derdedivisionist in grote problemen. Pjanic leek het kort voor het einde alsnog te beslissen, maar met een puike redding voorkwam Juan wederom de 0-1.

Ook voor Barcelona betekende het gezichtsverlies, want door de gemiste kansen moest er een verlenging aan te pas komen. Overwerk dus voor de topclub. Hierin slaagde al snel wat in de reguliere tijd niet lukte: scoren. Ousmane Dembélé haalde hard uit in de 92ste minuut en zag zijn inzet via de keeper tegen het net slaan: 0-1. Ook Braithwaite scoorde nog en dus kon Koeman opgelucht ademhalen. Hij zag overigens dat de thuisploeg het duel door een late rode kaart moest afmaken met een man minder.

De Copa del Rey is het toernooi waarin Barcelona door de uitschakeling van Atlético en Real een grote kans maakt op het winnen van een prijs.