Dit is waarom er (nog) geen VAR is in het bekertoernooi

Dit is waarom er (nog) geen VAR is in het bekertoernooi

21 januari 2021 – AZ en Ajax spraken er gisteravond schande van, dat er in de achtste finale van het bekertoernooi geen videoscheidsrechter was. Arbitrale beslissingen konden niet worden gecorrigeerd, tot onvrede van vooral AZ. De Alkmaarders vonden dat zij benadeeld werden door bepaalde beslissingen. Het vangnet ontbrak.Al aan het begin van het seizoen maakte de KNVB bekend dat er geen videoscheidsrechter actief zou zijn in de eerste rondes van het bekertoernooi. Dat heeft te maken met het 'operationele aspect. Omdat er meestal nog veel amateurclubs in de eerste rondes zitten, is het lastig om op de amateurvelden gebruik te maken van de VAR-technologie. Vanwege het coronavirus werden de amateurs echter uit het toernooi geschrapt.

Geen bezwaar om de VAR per direct in te voeren, dus? Blijkbaar wel. Omdat de KNVB heeft besloten de videoscheids pas vanaf de kwartfinale in te voeren, gebeurt dat ook. Pas in de volgende ronde kunnen clubs worden gered van arbitraal falen. Ajax-coach Erik ten Hag uitte zijn onvrede over de beslissing. "Ik snap ook niet waarom er niet bij alle bekerwedstrijden een videoscheidsrechter aanwezig is. Wij nemen het bekertoernooi ook serieus."

Ook Pascal Jansen baalde voor de camera van ESPN. "Ook ik heb de VAR vaak vervloekt", bekende Jansen. "Maar we zijn er nu wel aan gewend geraakt en ik had liever gehad dat hij er vanavond wel was geweest." Volgens de AZ-coach waren er drie twijfelachtige momenten. "De VAR had de treffer van Ajax misschien wel afgekeurd omdat David Neres hinderlijk buitenspel stond. En ik vond die overtreding van Edson Alvarez op Albert Gudmundsson ook een 100 procent penalty. Maar het meest schrok ik van de situatie waarin Myron Boadu werd afgevlagd na een steekpass van Calvin Stengs. Hij stond in de verste verte niet buitenspel toen hij alleen op het doel van Ajax kon aflopen. Onbegrijpelijk."

gerelateerd

Meer nieuws

  1. maandag 1 maart 2021

  2. zondag 28 februari 2021