Gewijzigd Ajax knikkert AZ na moeizame zege uit beker

20 januari 2021, 22:55   Bijgewerkt: 20 januari 2021, 23:47

Ajax heeft woensdagavond ten koste van AZ de kwartfinales van de KNVB Beker bereikt. In Alkmaar gaf trainer Erik ten Hag liefst acht basiskrachten rust, maar ook de tweede keus van de oefenmeester bleek in staat om de gastheer met 0-1 over de knie te leggen. In een weinig verheffende topper was een doelpunt van Zakaria Labyad voldoende voor de overwinning.

Ten Hag besloot alleen Nicolás Tagliafico, Ryan Gravenberch en Quincy Promes te laten staan na de wedstrijd tegen Feyenoord. De overige plekken werden ingevuld door Maarten Stekelenburg, Devyne Rensch, Perr Schuurs, Lisandro Martínez, Edson Álvarez, Jurgen Ekkelenkamp, David Neres en Zakaria Labyad. Zij mochten eindelijk weer eens aan de aftrap verschijnen. Bij AZ had trainer Pascal Jansen ook wat wijzigingen in petto. Timo Letschert, Jordy Clasie en Zakaria Aboukhlal hadden een basisplaats. Dat betekende een plekje op de bank voor Yukinari Sugawara, Bruno Martins Indi en Jesper Karlsson.

Labyad slaagde daar tien minuten voor de rust wel in. Opnieuw greep Bizot niet overtuigend in en nadat Neres en Promes niet scoorden, knalde Labyad de rebound hard in het dak van het doel: 0-1. Neres stond daarbij in buitenspelpositie, maar dat werd door de arbitrage niet als hinderlijk beoordeeld. Ajax bleef de tamme gastheer daarna stevig onder druk zetten, al betekende dat niet dat de thuisploeg niet op de helft van de bezoekers kwam. Daar bleek het team van Pascal Jansen behoorlijk slordig. Een aantal snelle counters werden door onnodige fouten van onder meer Owen Wijndal, Aboukhlal en Stengs niet gevaarlijk. Boadu zette Stekelenburg nog wel aan het werk, maar de goalie redde.

De ijverige Álvarez kopte op de bovenkant van de lat en even later vuurde Gravenberch de bal hard op de paal. Ook Promes kreeg nog een uitgelezen mogelijkheid om de wedstrijd op slot te gooien, maar hij stuitte op Bizot. Aan de overkant slaagde AZ er niet in om nog voor een serieus slotoffensief te komen, al werd Boadu nog wel ten onrechte afgevlagd vanwege buitenspel. Volgende week zondag treffen beide ploegen elkaar opnieuw in het AFAS Stadion. Dan betreft het een competitiewedstrijd. Eerst worden de pijlen echter op aanstaande zondag gericht. Dan gaat AZ op bezoek bij Feyenoord en brengt Ajax een bezoekje bij het uitstekend presterende Fortuna Sittard.

Opstellingen en beoordelingen:*

AZ: Marco Bizot 6; Pantelis Hatzidiakos 5.5 (62. Yukinari Sugawara 6), Timo Letschert 6, Teun Koopmeiners 6, Owen Wijndal 5.5; Jordy Clasie 5.5 (46. Bruno Martins Indi 5.5), Calvin Stengs 5.5, Fredrik Midtsjø 6; Zakaria Aboukhlal 5.5 (62. Jesper Karlsson 6.5), Myron Boadu 6, Albert Gudmundsson 6 (81. Håkon Evjen -).

Ajax: Maarten Stekelenburg 6.5; Devyne Rensch 6 (61. Jurriën Timber 6), Perr Schuurs 6, Lisandro Martínez 6, Nicolás Tagliafico 6; Ryan Gravenberch 7, Edson Álvarez 6.5, Jurgen Ekkelenkamp 6 (61. Davy Klaassen 6); David Neres 5.5 (46. Sébastien Haller 6), Zakaria Labyad 6.5 (79. Dusan Tadic -), Quincy Promes 6.

Man of the Match: Ryan Gravenberch

*spelers moeten minimaal twintig minuten meedoen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen