Krankzinnige bekeravond AS Roma, Sevilla ontsnapt aan remise

19 januari 2021, 23:58   Bijgewerkt: 20 januari 2021, 00:00

AS Roma heeft dinsdagavond een krankzinnige bekerwedstrijd achter de rug. De ploeg stond na een kwartier met 0-2 achter tegen La Spezia, maar draaide de stand in reguliere speeltijd gelijk. In de eerste twee minuten van de verlenging pakten zowel keeper Pau López als verdediger Gianluca Mancini rood, kwam het 2-4 achter én wisselde het voor de zesde keer. Dat is mogelijk eenmaal vaker dan toegestaan, waardoor volgens de Italiaanse media een reglementaire nederlaag volgt. Verloren werd er overigens sowieso.

Het gebeurde in Rome allemaal met Jeroen Zoet (La Spezia) en Rick Karsdorp (AS Roma) op de bank, al kwam de back van de Romeinen twintig minuten voor tijd wel binnen de lijnen. Vrijwel direct daarna zorgde Henrikh Mkhitaryan met een fraai wippertje voor de gelijkmaker (2-2), waardoor er de veelbesproken verlengingen kwamen.

Met een mentale voorsprong ging AS Roma de verlenging in, maar al vrij snel was het omgedraaid in een mentale en personele achterstand vanwege de twee rode kaarten. In veel bekercompetities mag je in de verlenging een keer extra wisselen en dus bracht Paulo Fonceca na de twee prenten twee verse krachten in, waarmee zijn totaal aantal wissels op zes kwam. Volgens het Italiaanse RAI mag dat in de Coppa Italia echter niet, waardoor het duel mogelijk nog een staartje krijgt. De UEFA-regels schrijven overigens voor dat je wél een keer extra mag wisselen.

Het tegenhouden lukte met negen tot en met het begin van de tweede verlenging, maar toen brak Daniele Verde de bank, gevolgd door een heel fraai wippertje van Ricaardo Saponara – zijn tweede van de lange bekeravond. Een blamage voor AS Roma, dat de tik in de derby van afgelopen weekend (3-0 verlies tegen SS Lazio) niet te boven komt. Dat moet het komend weekend alsnog doen in de Serie A: La Spezia is dan opnieuw de tegenstander.

AlavésSevilla 1-2

Luuk de Jong heeft dinsdagavond een uiterst moeizame overwinning over de streep getrokken met Sevilla. De Nederlandse spits viel na een uur voetballen in, nadat zijn concurrent Youssef En-Nesyri – die met zijn goal op de gedeelde derde plaats van de topscorerslijst komt – en Suso binnen het half uur voor een 1-2 voorsprong hadden gezorgd. Edgar Méndez had namens de laagvlieger eerst nog gelijk gemaakt na goed tien minuten.

De uitgelezen kans op een nieuwe gelijkmaker én een punt kreeg de thuisploeg in blessuretijd: nadat de beslissende goal van Ximo Navarra werd afgekeurd door de VAR vanwege hands, kreeg Alavés een penalty na ditmaal verdedigend hands van Jules Kounde. Keeper Bono stopt de inzet van Joselu echter, waardoor invaller De Jong en bankzitters Karim Rekik en Oussama Idrissi de Spaanse top-vier weer in vizier krijgen.