Twente geeft zege uit handen op bezoek in Groningen

17 januari 2021, 16:33

FC Twente heeft zondagmiddag een 0-2 voorsprong uit handen geven tegen FC Groningen. De Tukkers waren in de eerste helft effectiever tegen de ploeg van Danny Buijs. Via de nieuwe basisspelers Dario Dumic en Thijs van Leeuwen konden ze de rust opzoeken met een 0-2 voorsprong. Na de rust rechtte Groningen zijn rug en maakte na ruim een uur de gelijkmaker. Ahmed El Messaoudi en Jorgen Strand Larsen waren de doelpuntenmakers voor de ploeg uit het Hoge Noorden.

Beide trainers moesten zondagmiddag door het drukke speelschema en meerdere blessures aanpassingen doen in de opstellingen: onder anderen Vaclav Cerny en Jayden Oosterwolde waren er niet bij: zij vielen tegen Ajax geblesseerd uit namens FC Twente. De wedstrijd lag vanaf het begin erg open. Waar Groningen spits Strand Larsen veel zocht met de lange bal, probeerde Twente met verzorgd voetbal erdoorheen te voetballen.

Na bijna een kwartier spelen was het raak voor de Tukkers. Nadat Sergio Padt bijna een goal had weggegeven, werd de bal alsnog in de daarop volgende corner goed binnen gekopt door Dumic. De ervaren verdediger kreeg vandaag de kans in de basis van Ron Jans en beloonde meteen het vertrouwen (0-1).

Wie ook het vertrouwen kreeg van Jans, was de jonge buitenspeler Van Leeuwen. Hij mocht de geblesseerde Cerny vervangen. De Tsjech is de rest van het seizoen uitgeschakeld. Van Leeuwen liet meteen in de eerste helft goede dingen zien en na ruim twintig minuten wist hij de voorsprong zelfs uit te breiden. Twente speelde Van Leeuwen helemaal vrij, die oog in oog met Padt niet faalde: 0-2. Groningen zette daarna nog flink aan, maar vond ondanks een paar kansen in de eerste helft de aansluiting niet.

Groningen leek wel met een ander team te spelen. Er zat veel meer passie en nauwkeurigheid in de ploeg die naarstig op zoek ging naar de gelijkmaker. Twente, dat juist in de eerste helft veel meer de controle had, kwam niet onder de druk van Groningen uit. Na ruim een uur spelen kwam dan ook de terechte gelijkmaker. Weer werd de aanval over de linkerkant opgezet, nu via Gabriel Gudmundsson, die met een knappe voorzet Strand Larsen vrij voor de goal kreeg. De sterke spits liet deze kans niet liggen: 2-2, met nog bijna een half uur op de klok.

Het leek na de gelijkmaker wel alsof beide ploegen vrede hadden met het punt. Het niveau en intensiteit van de wedstrijd namen flink af. Er werden ook geen grote kansen meer gecreëerd, ondanks dat FC Twente net als tegen Ajax een goed resultaat uit handen gaf en ditmaal slechts een punt overhoudt. Beide ploegen blijven daarmee op drie punten van elkaar staan als knappe nummers zeven en zes.

Opstellingen en beoordelingen*

FC Groningen: Sergio Padt 5,5, Damil Dankerlui 6,5 (86. Miguel Angel Leal), Bart van Hintum 6, Ko Itakura 6, Azor Matusiwa 6 (45. Sam Schreck 6), Jorgen Strand Larsen 6,5, Mo El Hankouri 6, Gabriel Gudmundsson 6,5, Ahmed El Messaoudi 6,5 (86. Remco Balk), Alessio Da Cruz 5,5 (45. Daniël van Kaam 6,5), Tomas Suslov 6 (45. Ramon Lundqvist 6,5)

FC Twente: Joel Drommel 6,5, Gijs Smal 6, Luka Ilic 6,5, Danilo 6 (60. Issah Abass 5,5), Queensy Menig 6, Kik Pierie 6, Ramiz Zerrouki 6, Godfried Roemeratoe 5,5 (80. Wout Brama), Tyronne Ebuehi 6 (45. Julio Pleguezuelo 6), Thijs Van Leeuwen 6,5 (60. Nathangelo Markelo), Dario Dumic 6,5

Man of the match: Thijs van Leeuwen

*Spelers moeten tenminste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling