Sensatie in Rotterdam: PSV pakt zege in duel met acht (!) goals

Sensatie in Rotterdam: PSV pakt zege in duel met acht (!) goals

16 januari 2021 – PSV heeft na een gelijkspel en een nederlaag dan eindelijk de eerste zege van het nieuwe jaar te pakken. In een lastig duel met Sparta was het met 3-5 te sterk. Mauro Junior, Donyell Malen (2x), Noni Madueke en Philipp Max waren de doelpuntenmakers aan Eindhovense kant. Bryan Smeets, Danzell Gravenberch en Reda Kharchouch maakten het de tegenstander nog wel even lastig, maar het bleek niet genoeg. PSV klimt zodoende naar plek drie.In navolging van de feestelijke decembermaand, wordt op de maand januari vaak het etiket 'saai' geplakt. Voetballiefhebbers konden hun stickerverwijderaar echter uit de kast halen om dat etiket er in volle concentratie af te peuteren. Elke week staat er wel een topwedstrijd op het programma en tijd om bij te komen, is er nauwelijks. PSV was deze cruciale maand echter teleurstellend begonnen. Tegen Ajax gaf het een 0-2 voorsprong uit handen (2-2) en afgelopen woensdag liet het zich in de omschakeling verrassen door AZ (1-3 nederlaag).

Om goede papieren in de titelstrijd te kunnen overleggen, moest het de duels in aanloop naar de laatste topper tegen Feyenoord winnen. Sparta, RKC en Emmen waren daarin de tegenstanders en eerstgenoemde was op papier de grootste horde. De Rotterdammers mochten zich namelijk de fiere nummer acht van de Eredivisie noemen en waren voornemens 2021 nog een tandje erger te maken voor PSV.

Niet alleen de kwaliteit van de januari-duels is van hoog niveau, maar ook de kwantiteit vraagt veel van de topsporters. Zo spelen de Eindhovenaren maar liefst zeven duels in 22 dagen en dat eist zijn tol. Om te voorkomen dat de ziekenboeg nog verder volstroomt, koos Roger Schmidt er dan ook voor om een aantal basisklanten rust te geven. Denzel Dumfries, Donyell Malen en Eran Zahavi konden het trainingspak aanhouden, waardoor er onder meer plaats was voor Timo Baumgartl, Mauro Junior en Noni Madueke.

Sparta speelt in hetzelfde tijdsbestek een wedstrijd minder door de bekeruitschakeling tegen ADO eerder dit seizoen, maar toch koos ook Henk Fraser ervoor om te rouleren. Dirk Abels, Mario Engels en Mica Pinto begonnen de wedstrijd als reserve en smaakmaker Abdou Harroui was er helemaal niet bij. Wat niet hielp bij het voorkomen van blessures, was de hevige sneeuwval die Spangen in de aanloop naar het duel teisterde. Wie op een later tijdstip de televisie aanzette, was wellicht even in de illusie bij het EK Allround schaatsen te zijn ingeschakeld.

Zo slecht als de Eindhovenaren aan het nieuwe jaar begonnen, zo slecht begonnen ze ook aan de wedstrijd met Sparta. Pablo Rosario moest nog even wennen aan het moeilijk bespeelbare veld en schoof de bal zo in de voeten van Bryan Smeets. De middenvelder strafte dat op schitterende wijze af door de bal binnen vijf minuten stijf in de bovenhoek te pegelen. In de aanloop naar deze wedstrijd is er met man en macht gewerkt om het veld enigszins sneeuwvrij te krijgen, maar achteraf was het zeer de vraag of het wel zo verantwoordelijk was om toch te voetballen.

Dat bleek voor Sparta echter ook het enige serieuze wapenfeit van de eerste helft te zijn. In het vervolg ging de uitploeg op zoek naar de gelijkmaker en grossierde de ploeg van Fraser in balverlies. Sparta is überhaupt de Eredivisieploeg met het laagste passnauwkeurigheidspercentage (72.8%) en vandaag was dat niet veel beter. Een gelijkmaker kwam er dan ook, want Mauro Junior liep twintig minuten na de openingstreffer een voorzet van Noni Madueke binnen. Ondanks twee prima doelpunten, werd de eerste helft toch ontsierd door blessureleed. Smeets gleed namelijk tweemaal weg op het spekgladde veld en moest worden gewisseld en even later moest ook Cody Gakpo de strijd staken, na een stevig duel.

Opmerkelijk was ook dat er in het eerste bedrijf met een normale bal werd gespeeld in een overwegend wit decor. Dat had ermee te maken dat de alternatieve oranje ballen en slag kleiner zijn en de spelers daarom hebben aangegeven liever met de witte ballen te spelen. Voor de kijker vormde dit echter een flinke belemmering, waardoor er de tweede helft toch overstag werd gegaan. De oranje bal bleek PSV behoorlijk goed gezind, want nu kwamen zij met een bliksemstart op de proppen. Malen, de vervanger van Gakpo, werd slim weggestuurd door Rosario en schoot via de binnenkant van de paal raak. Ook nog binnen de vijf minuten kwam de 1-3 op het scorebord te staan, door toedoen van Noni Madueke. De Engelsman werd perfect bediend door Jordan Teze, controleerde knap en schoot de bal achter Maduka Okoye.

Diezelfde Okoye had later ook geen antwoord op het rollertje van Max in de korte hoek. De Duitse back maakte met zijn rechter al zijn vijfde van het seizoen en was tevens al vijfmaal aangever. Gravenberch verving de volledig onzichtbare Lennart Thy en kon met zijn eerste Eredivisiegoal nog wat terugdoen door van afstand raak te schieten. Later zou de spanning nog volledig terugkeren nadat Jordan Teze een penalty weggaf en Reda Kharchouch, die eveneens zijn eerste maakte, dat buitenkansje benutte. De twee spitsen Kharchouch en Gravenberch lieten eerder beiden nog een goede kans liggen en Malen smeet uiteindelijk toch nog de deksel op de neus door op aangeven van Ibrahim Sangaré de 3-5 te maken.

Door de eerste zege van 2021 klimt PSV voorlopig over Feyenoord heen en staat het nu op de derde plaats. Gezien de klassieker morgen op het programma staat, zullen de spelers aandachtig voor de buis zitten. Daarna moeten zij de focus alweer snel verleggen naar komende dinsdag, als de bekerontmoeting met FC Volendam op het programma staat. Sparta zakt door de nederlaag voorlopig één plekje op de ranglijst, maar moet vrezen voor het terugvallen naar het rechterrijtje.

Opstellingen en beoordelingen*:
Sparta: Maduka Okoye 4; Aaron Meijers 5 (62. Mica Pinto 5), Michaël Heylen 5, Tom Beugelsdijk 6, Jeffry Fortes 4,5; Adil Auassar 6, Wouter Burger 4,5; Deroy Duarte 5 (62. Reda Kharchouch 6), Bryan Smeets 6 (32. Mario Engels 6), Sven Mijnans 5 (62. Dirk Abels 5); Lennart Thy 4,5 (73. Danzell Gravenberch -).

PSV: Yvon Mvogo 5,5; Philipp Max 6, Olivier Boscagli 6, Timo Baumgartl 6, Jordan Teze 6; Mohammed Ihattaren 7,5 (81. Ryan Thomas -), Pablo Rosario 6, Ibrahim Sangaré 6, Mauro Junior 5,5 (64. Denzel Dumfries 6); Cody Gakpo 5,5 (43. Donyell Malen 7,5), Noni Madueke 7 (81. Eran Zahavi -).

Man of the match: Donyell Malen
*Spelers moeten tenminste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

gerelateerd

Meer nieuws

  1. donderdag 4 maart 2021

  2. woensdag 3 maart 2021