Vitesse vergroot zorgen Emmen en blijft in spoor koploper Ajax

Vitesse vergroot zorgen Emmen en blijft in spoor koploper Ajax

16 januari 2021 – Met het oog op de Klassieker heeft Vitesse zaterdagavond bij FC Emmen uitstekende zaken gedaan. De Arnhemmers, die aan het begin van deze speelronde evenveel punten hadden als Feyenoord en drie minder dan Ajax, waren veel te sterk voor Emmen: 1-4. Dat kwam twee keer totaal niet scherp uit de startblokken, want in de eerste helft scoorde Vitesse binnen tien minuten twee keer en net na de pauze schoot Armando Broja de beslissende 0-3 binnen.

Met de Klassieker op het programma zondag was het voor Vitesse op deze zaterdagmiddag zaak om gewoon te doen wat het moest doen, zodat het daarna als medekoploper rustig kon kijken wat Ajax zou doen tegen Feyenoord. Emmen leek daarvoor de ideale tegenstander, de nummer achttien van de Eredivisie won in zestien duels nog niet en scoorde daarin evenzo vaak. Bovendien verloor Emmen na de winterstop tweemaal en hield Vitesse bij beide zeges het doel schoon.

Dat Emmen nauwelijks scoort en mede daardoor zoveel verliest, was in de eerste helft tegen Vitesse goed terug te zien. De ploeg van Dick Lukkien creëerde wel vier enorme kansen, maar benutte er nul. Michael de Leeuw stuitte tot twee keer toe van dichtbij op keeper Remko Pasveer, Caner Cavlan vond ook de doelman op zijn weg en Sergio Peña had in de tweede minuut van de blessuretijd pech dat hij de lat raakte. Hij kon vrij uithalen nadat de nonchalante Riechedly Bazoer op eigen helft de bal had verspeeld.

Bazoer was niet de enige die bij Vitesse die zo acteerde. In de loop van de eerste helft probeerden de Arnhemmers het steeds meer op een mooie manier op te lossen, terwijl dat eigenlijk niet lukte. De nonchalance sloop erin omdat Vitesse eigenlijk een paar maatjes te groot was voor Emmen en steeds kinderlijk eenvoudig tot kansen kwam. Meerdere verdedigers van Emmen stonden passief toe te kijken als Vitesse de bal rond liet gaan, echt kort dekken of stevig ingrijpen was er niet bij.

Vooral de start van de eerste helft bij Emmen was van een dramatisch niveau. Al na tien minuten stond het 0-2 door doelpunten van Thomas Buitink en Oussama Tannane. Buitink, die net als Broja voorin weer eens een kans kreeg, was heel attent toen Ricardo van Rhijn de bal met zijn borst terug probeerde te spelen op keeper Dennis Telgenkamp. Buitink kwam ertussen, omspeelde Telgenkamp en maakte er na ongeveer anderhalve minuut al 0-1 van. De 0-2 kon Vitesse ook simpel produceren: bij een mooie aanval vanaf rechts was Tannane het eindstation en hij vond van dichtbij de kruising.

Dat Emmen bij rust 0-2 achterstond, had het dus helemaal aan zichzelf te wijten. Het miste de eigen kansen en gaf razendsnel zelf twee goals weg. Hetzelfde gebeurde in de eerste minuten van de tweede helft: binnen vijf minuten lag de 0-3 achter Telgenkamp. Dit keer was het Broja die scoorde, de spits kreeg na een passje van Tannane alle tijd om aan te nemen, te kijken en te schieten en vond vervolgens de lange hoek.

De 0-3 betekende de beslissing in de wedstrijd. Natuurlijk kon het nog gek lopen, maar gezien de krachtsverhoudingen wees niets erop dat Emmen deze grote achterstand nog goed ging maken. Toch kwam een uur spelen wel de 1-3 op het scorebord: de zo betrouwbare Remko Pasveer verwerkte een vrije trap niet goed, waarna het simpel scoren was voor De Leeuw. Het was de eerste tegengoal van Vitesse in 2021, en pas de tweede treffer van Emmen in dit nieuwe jaar.

De tegentreffer deerde Vitesse niet, want Emmen was niet in staat om de iets kleinere achterstand om te buigen. Vitesse kon zelfs rustig in de spaarstand de wedstrijd uitspelen en kijken of het ergens nog een vierde keer doel kon treffen. Dat gebeurde pas in de derde van de vijf minuten durende blessuretijd: Invaller Patrick Vroegh kreeg zoals zijn teamgenoten eerder in deze wedstrijd tijd en ruimte om uit te halen en schoot de 1-4 tegen de touwen. Zo zorgde hij voor de kers op de taart van alweer de twaalfde zege van Vitesse dit seizoen.

Opstellingen en beoordelingen*:

FC Emmen: Dennis Telgenkamp 4, Ricardo van Rhijn 3, Keziah Veendorp 4.5, Nick Bakker 5, Caner Cavlan 5, Lucas Bernadou 5 (70. Jari Vlak 5), Simon Tibbling 4.5, Marko Kolar 5 (28. Hilal Ben Moussa 5), Sergio Peña 4 (81. Denis Granecny -), Donis Avdijaj 4 (81. Anco Jansen -), Michael de Leeuw 5.

Vitesse: Remko Pasveer 6, Eli Dasa 6.5, Danilho Doekhi 6, Riechedly Bazoer 7, Jacob Rasmussen 6.5, Maximilian Wittek 5.5 (77. Million Manhoef -), Thomas Bruns 7 (67. Patrick Vroegh 7), Matus Bero 6, Oussama Tannane 7.5 (89. Idrissa Touré -), Thomas Buitink 6.5 (67. Daan Huisman 5.5), Armando Broja 6.5 (77. Oussama Darfalou -).

Man of the match: Oussama Tannane

*Spelers moeten minimaal twintig minuten spelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

gerelateerd