AZ toont zich weer topperspecialist en deelt dreun uit aan PSV

AZ toont zich weer topperspecialist en deelt dreun uit aan PSV

13 januari 2021 – Kort na het teleurstellende gelijke spel tegen PEC heeft AZ zich uitstekend gerevancheerd. In een vermakelijke kraker tegen PSV kwam het als winnaar uit de strijd (1-3). Teun Koopmeiners was met twee goals de grote man, Calvin Stengs besliste de wedstrijd en Philipp Max was verantwoordelijk voor het Eindhovense doelpunt. Door de zege wint AZ weer een wedstrijd van een ploeg uit de traditionele top drie en houdt het de top van de Eredivisie in het zicht.Jarenlang hikte AZ op tegen de reputatie die het had opgebouwd, om niet te kunnen winnen van de traditionele top drie. Maar liefst twintig wedstrijden op rij boekte het geen zege op Ajax, Feyenoord of PSV. Des te opmerkelijker was de metamorfose naar reuzendoder die het vorig seizoen onderging. Door alle vijf de topwedstrijden zonder tegengoals winnend af te sluiten, gaan de reuzen weer met knikkende knieën de ontmoetingen met AZ tegemoet. Datzelfde gold ook voor de Eindhovenaren, die vorig jaar in eigen huis met 0-4 op de broek kregen.

De Alkmaarders begonnen echter teleurstellend aan 2020 door gelijk te spelen bij PEC Zwolle. Daarmee waren zij in de wetenschap dat een dubbelfout zomaar het einde van de titelaspiraties kon betekenen. Aan de andere kant van de medaille zorgde een ace ervoor, dat het gat met PSV gereduceerd werd tot drie punten. De Eindhovenaren hadden de eerste beproeving tegen Ajax namelijk overleefd (2-2), maar waren vanavond gebaat bij de volle buit.

Roger Schmidt liet zijn mannen zoals te doen gebruikelijk starten in de inmiddels befaamde 4-2-2-2-formatie. Daarin ontbrak net als zondag nog altijd spelmaker Mario Götze vanwege een blessure en ook Cody Gakpo haakte op het laatste moment af, waardoor Ryan Thomas zijn opwachting in de basiself maakte. Pascal Jansen gaf aan een plannetje te hebben gesmeed om het systeem van zijn oude club te bestrijden. De oefenmeester was in het verleden werkzaam als trainer van PSV A1, Jong PSV en hij was hoofd jeugdopleiding op De Herdgang.

Hij liet zijn ploeg spelen zoals we de afgelopen jaren niet van AZ gewend waren. Zijn ploeg ving de tegenstander op rond de middencirkel met de linies zeer kort op elkaar. Het speelveld werd daardoor zeer klein en de Alkmaarders speculeerden op de omschakeling. Ook de openingsfase komt het best tot uitdrukking in de eerder gebruikte tennismetafoor. Het gehanteerde tempo was namelijk te vergelijken met een gemiddeld duel in de Premier League en het spel golfde heen en weer zoals dat doorgaans bij Djokovic tegen Nadal ook het geval is. Het enige dat lange tijd ontbrak, waren grote kansen.

Waar Calvin Stengs eerder twee gevaarlijke countermogelijkheden onbenut liet, gaf hij na een halfuur spelen dan toch die splijtende steekpass, waardoor Myron Boadu alleen op de keeper afging. De spits was eerder bij de bal dan Yvon Mvogo, waardoor de bal uiteindelijk op de stip ging. Teun Koopmeiners schoot vanaf elf meter onberispelijk de 0-1 binnen. Een minuut later was Boadu wederom aan de defensie ontsnapt, maar toen treuzelde hij te lang. Net als heel AZ kon ook Boadu uitstekende cijfers overleggen in de topwedstrijden. In alle vijf de duels van vorig seizoen met de traditionele top drie kwam hij tot scoren. Maar zelfs een timmerman slaat de plank weleens mis. De spits kon deze knappe serie dan ook geen vervolg geven, maar was dus wel belangrijk.

Wie zijn waarde voor rust ook nog onderstreepte, was Koopmeiners. De aanvoerder van AZ had afgelopen zondag goed naar de magistrale assist van Donyell Malen gekeken, want vanuit een corner deed hij op vergelijkbare wijze een gooi naar het doelpunt van het jaar. Met een weergaloze voetbeweging werkte hij de bal precies over de doelman heen, waardoor zijn ploeg op rozen zat. Schmidt gebruikte vervolgens de onderbreking om aan een plan B te werken en bracht Mauro Junior in de ploeg. Erg lang duurde het niet voordat de aansluitingstreffer in het netje lag, want een geplaatste vrije trap van Max zorgde voor de 1-2. Zodoende maakte de linksback al zijn vierde doelpunt van het seizoen en daarnaast was hij vijfmaal aangever.

Dat veranderde echter niets aan de spelopvattingen van beide ploegen, waardoor PSV in het slotstuk veelvuldig de bal had. Toch konden ze geen moment imponeren en zijn ze eigenlijk niet eens in de buurt gekomen van de felbegeerde gelijkmaker. Een lichtpuntje was nog wel de rentree van Marco van Ginkel die na jarenlang blessureleed weer eens een aantal minuten mocht maken. Hij kon echter niet voorkomen dat Stengs de wedstrijd in de blessuretijd besliste met een individuele actie. De wedstrijd eindigde in 1-3.

Door de overwinning bouwt AZ de zegereeks tegen de topploegen dus verder uit, maar veel belangrijker is dat het gat met PSV nu nog drie punten bedraagt en het nog altijd stiekem mag hopen op de titel. Daarom zullen beide ploegen met grote interesse het duel tussen Feyenoord en PEC afwachten, later deze avond. Donderdag speelt concurrent Ajax een op papier lastige uitwedstrijd bij nummer zes FC Twente.

Opstellingen en beoordelingen*:
PSV: Yvon Mvogo 4,5; Philipp Max 6,5, Olivier Boscagli 6,5, Jordan Teze 5,5, Denzel Dumfries 5; Ryan Thomas 5 (45. Mauro Junior 5,5), Ibrahim Sangaré 6, Pablo Rosario 6, Mohammed Ihattaren 5,5 (87. Joël Piroe -); Eran Zahavi 4,5, Donyell Malen 5,5 (87. Marco van Ginkel -).

AZ: Marco Bizot 6; Owen Wijndal 6,5, Bruno Martins Indi 6, Pantelis Hatzidiakos 6, Yukinari Sugawara 6,5; Fredrik Midtsjø 6, Calvin Stengs 6,5, Teun Koopmeiners 8; Jesper Karlsson 6 (73. Tijjani Reijnders -), Myron Boadu 6,5 (83. Zakaria Aboukhlal -), Albert Gudmundsson 6,5.

Man of the match: Teun Koopmeiners
*Spelers moeten tenminste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

gerelateerd

Meer nieuws

  1. dinsdag 19 januari 2021

  2. maandag 18 januari 2021

  3. zondag 17 januari 2021