Het jaar van… AZ: tegenslag op tegenslag na hoopvolle start

31 december 2020, 12:00

Het voetbaljaar 2020 zit er bijna op. Het was een ontzettend roerig jaar, zonder nationale prijzen, zonder KNVB Bekerfinale en zonder Johan Cruijff Schaal. Toch gebeurde er genoeg om per club de balans op te maken. In deel XVII: AZ.

Geen kampioenschap, geen Champions League-deelname, gezichtsverlies, het ontslag van Arne Slot, de pijnlijke uitschakeling in de Europa League en de tegenvallende seizoensstart. 2020 kende vooral teleurstellingen voor AZ. En dat terwijl het jaar nog zo goed begon voor de Alkmaarders. Als nummer twee van de Eredivisie startte de Noord-Hollandse club aan het tweede deel van het seizoen en begin maart was het gat met koploper Ajax gedicht, mede door een knappe 0-2 zege in de Johan Cruijff ArenA. AZ leek een serieuze gooi te doen naar de landstitel, totdat corona om de hoek kwam kijken.

Dus kreeg AZ als nummer twee van de Eredivisie het een-na-beste Champions League-ticket en moest het zich via de voorrondes zien te plaatsen voor het hoofdtoernooi. Viktoria Plzen werd in de tweede voorronde weliswaar nog wel verslagen, maar in de volgende kwalificatieronde ging het mis tegen Dinamo Kiev. Wat overbleef was deelname aan de groepsfase van de Europa League. In het tweede Europese toernooi stevende AZ in een groep met Real Sociedad en Napoli af op overwintering, maar op dramatische wijze werden de Alkmaarders uitgeschakeld door het laatste groepsduel bij het al uitgespeelde HNK Rijeka met 2-1 te verliezen.

De Europese uitschakeling volgde nog geen week nadat AZ plots Slot op straat zette. Het ontslag van de trainer had niets te maken met de sportieve prestaties, al was de seizoensstart in Eredivisie door veel gelijke spelen niet verlopen zoals men voor ogen had, maar met de gesprekken die Slot in het geheim voerde met Feyenoord. Nadat bekend was geworden dat de trainer in verregaande onderhandelingen was met een concurrent over zijn toekomst, besloot AZ de samenwerking per direct te beëindigen. Met het oog op de cruciale Europa League-wedstrijd was de timing uiterst ongelukkig. En zoals wel vaker in 2020 kreeg AZ het deksel op de neus.

Hét hoogtepunt: zege bij Ajax

AZ gooide in maart de titelstrijd in de Eredivisie helemaal open door voor de tweede keer in het seizoen belangrijkste concurrent Ajax te verslaan. Boadu en de inmiddels naar Sevilla vertrokken Oussama Idrissi bezorgden de Alkmaarders de dik verdiende 0-2 zege. "We kunnen geschiedenis schrijven", zeiden de AZ'ers na de overwinning in het hol van de leeuw, niet wetende dat de wereld er een paar weken later heel anders uit zou zien.

{image[344946][left-half][]}De beste aankoop: Jesper Karlsson

Het vertrek van Idrissi naar Sevilla heeft men in Alkmaar adequaat opgevangen. Jesper Karlsson kwam afgelopen zomer van het Zweedse IF Elfsborg en heeft zich ogenschijnlijk moeiteloos aangepast. Met vijf doelpunten en vijf assists in twaalf competitiewedstrijden is de 22-jarige buitenspeler zijn AZ-periode uitstekend gestart. Idrissi doet hij voorlopig vergeten.

De tegenvaller: kwestie-Slot

De abrupte breuk tussen AZ en Slot kende alleen maar verliezers. De Alkmaarders raakten hun succescoach middenin het seizoen en bovendien op een cruciaal moment kwijt, terwijl de 42-jarige sympathieke oefenmeester imago-schade opliep. Door het onverwachte ontslag van Slot is Pascal Jansen in elk geval tot het einde van het seizoen de hoofdtrainer van de Alkmaarders. Maar ook al weet hij de komende maanden met AZ de top van de Eredivisie te bestijgen, de kwestie-Slot zal een smet op het seizoen blijven.

{image[343530][right-half][]}De doorbraak van: Zakaria Aboukhlal

Talent te over in Alkmaar. De jeugdopleiding van AZ heeft de afgelopen jaren meerdere spelers voortgebracht die zijn uitgegroeid tot international. Denk aan Owen Wijndal, Koopmeiners, Stengs en Boadu. Zakaria Aboukhlal heeft inmiddels ook zijn interlanddebuut gemaakt, voor de Marokkaanse nationale ploeg. De twintigjarige aanvaller komt bij AZ steeds meer aan spelen toe en zal in 2021 ongetwijfeld nog meer van zich doen spreken. 

Eredivisie-cijfers

Duels: 21

Zeges: 12

Gelijke spelen: 6

Nederlagen: 3

Doelcijfers: 50 voor, 28 tegen

Grootste zege: AZ - RKC Waalwijk 4-0 (31 januari 2020), AZ - ADO Den Haag 4-0 (7 maart 2020)

Grootste nederlaag: AZ - Willem II 1-3 (18 januari 2020), FC Twente - AZ 2-0 (15 februari 2020)

Topscorer: Teun Koopmeiners (13 doelpunten)

Manchester City - Real Madrid: Win 100 keer je inzet als Manchester City wint!

Manchester City - Real Madrid: Win 100 keer je inzet als Manchester City wint!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen