Het jaar van... PSV: Duitse enclave zorgt voor mooie frisse wind

30 december 2020, 20:57

Alle wedstrijden uit de Eredivisie, Europese competities en KNVB Beker in 2020 zitten erop. Het was een ontzettend roerig jaar, zonder nationale prijzen, zonder KNVB Bekerfinale, zonder Johan Cruijff Schaal. Toch gebeurde er genoeg om de balans per club over te maken. In deel XV: PSV.

Zo slecht als het kalenderjaar begon voor PSV, zo goed werd 2020 afgesloten. Eigenlijk kon het jaar niet rommeliger beginnen dan het deed, met de aanstelling van Ernest Faber eind 2019 als opvolger van Mark van Bommel, wiens vertrek met slaande deuren tot stand was gekomen. De ravage die achterbleef na zijn dramatische serie wedstrijden en de grote achterstand van tien punten op de koplopers, kon Faber niet meer uitwissen. Wel slaagde hij erin om de rust terug te brengen in Eindhoven, dat alsnog vierde stond op het moment dat corona een punt zette achter alles.

Technisch manager John de Jong stond, zeker door de povere vorige transferzomer niet al te best op, maar vestigde op 31 augustus internationaal zijn naam door drie spelers vast te leggen waarvan die van ene M. Götze verreweg de opvallendste was. De laatste jaren presteerde de voormalig wereldkampioen nauwelijks meer, maar in Eindhoven doet de relatieve luwte hem goed. Schmidt ziet zijn landgenoot steeds vaker imponeren en er mag in het nieuwe jaar dan ook nog meer verwacht worden van Götze, wiens transfer in principe nu al een succes te noemen is.

Dieptepunten waren er ook voor PSV, met de corona-golf bij de club in oktober/november en de nederlaag bij Vitesse die volgde. Toch overheerst het positieve gevoel bij PSV, dat kort achter Ajax tweede staat en tegen de koploper speelt op 10 januari. PSV strijdt weer vol om de landstitel en overwinterde voor het eerst sinds 2011 als groepswinnaar in de Europa League.

Het hoogtepunt: de Götze-stunt

De beste aankoop: Philipp Max

Met de komst van Philipp Max (26) moest PSV weliswaar fors in de buidel tasten, maar het troefde met de geïnvesteerde miljoenen wel veel andere clubs uit grote competities af. Bovendien maakte de verdediger zijn transfersom meer dan waard in zijn eerste maanden: met drie goals en zes assists in twaalf wedstrijden noteert hij cijfers die eerder passen bij een buitenspeler, dan bij een verdediger. Gelukkig voor Roger Schmidt staat hij ook achterin netjes z'n mannetje en is hij door zijn debuut bij die Mannschaft zeker niet in waarde gedaald. 

De tegenvaller: corona-uitbraak

Het regende eind oktober en begin november corona-besmettingen bij PSV, dat op een gegeven moment dertig procent van de selectie besmet zag met het virus. Mede daardoor werd er verloren op bezoek bij Vitesse. Een dieptepunt, omdat er elke testronde weer nieuwe besmettingen bleken te zijn. De zogenaamde bubbel werkte zodoende niet echt bij PSV. Wat de club overigens niet sierde, was het moord en brand schreeuwen om het afgelasten van de thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag. En dat terwijl AZ, dat in dezelfde situatie zat, zweeg en gewoon de regels van de KNVB volgde. Een minpunt voor PSV.

De doorbraak van: Olivier Boscagli

Eredivisie-cijfers

Duels: 22

Zeges: 14

Gelijke spelen: 6

Nederlagen: 2

Doelcijfers: 45 voor, 16 tegen

Grootste zege: PSV - ADO Den Haag 4-0 (1 november 2020)

Grootste nederlaag: Vitesse - PSV 2-1 (25 oktober 2020), Ajax - PSV 1-0 (2 februari 2020),

Topscorer: Cody Gakpo (10)

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen