Het jaar van… Vitesse: een succesvolle Duitse revolutie in Arnhem

29 december 2020, 19:00

Het voetbaljaar 2020 zit er bijna op. Het was een ontzettend roerig jaar, zonder nationale prijzen, zonder KNVB Bekerfinale en zonder Johan Cruijff Schaal. Toch gebeurde er genoeg om per club de balans op te maken. In deel XII: Vitesse.

Van reageren naar ageren. Van afwachten naar domineren. Vitesse heeft in 2020 een enorme transformatie ondergaan. Het 'Wolga-catenaccio' onder de Russische Leonid Slutskiy is ingeruild voor het 'Volgassfussball' van de Duitser Thomas Letsch. Na het afscheid van Slutskiy in november vorig jaar moest Vitesse terug naar de tekentafel. Na anderhalf jaar onder de Rus wilden de Arnhemmers haar identiteit terug: die van aanvallen en het publiek vermaken. Dat begon al voor de start van het nieuwe jaar onder 'Edje-interim' Edward Sturing, maar kreeg in de zomer van dit jaar pas echt gestalte.

Na de aanstelling van de Duitse technisch directeur Johannes Spors ging Vitesse op zoek naar een trainer die de geel-zwarten aanvallend kon laten spelen. De leiding van Vitesse stelde Letsch aan, een goede bekende van Spors. Hij gooide het roer rigoureus om in de bossen van Papendal. Vanaf de eerste training begin juli was zijn idee duidelijk: domineren vanuit een 5-3-2 systeem, met Riechedly Bazoer als een Franz Beckenbauer in het jaar 2020 en Oussama Tannane als de artiest tussen de linies. Met Maxi Wittek haalde Vitesse een aanvallende en agressieve linksback, terwijl het de talentvolle verdediger Jacob Rasmussen (Fiorentina) en aanvallers Loïs Openda (Club Brugge) en Armando Broja (Chelsea) huurde - voor versterkingen was door de coronacrisis vrijwel geen geld beschikbaar.

De optelsom van de aanstelling van Letsch, gecombineerd met de aanvallende speelstijl en de gehaalde versterkingen maakt van Vitesse de surprise van dit seizoen. De tien man van Ajax liet Vitesse net ontsnappen, terwijl in het eigen GelreDome PSV en Feyenoord werden verslagen. Bazoer (die zelfs weer eens wordt gelinkt aan het Nederlands elftal!) en Tannane zijn bezig aan hun revival in de Eredivisie, terwijl Remko Pasveer met zijn 37 jaar één van de beste doelmannen is in Nederland. Het is nog te vroeg om Vitesse al een topdrie-notering toe te schrijven, maar het heeft in 2020 in ieder geval haar identiteit weer terug. En dat komt op het conto van Duitsers, die voor hun doen net over de grens indruk maken en dat zonder investeringen en met het inpassen van eigen jeugd: knap.

Hét hoogtepunt: beste seizoensstart ooit in de clubhistorie

Na een 2-0 zege op Fortuna Sittard beleefde Vitesse de beste seizoensstart ooit in de clubhistorie. Nooit eerder haalden de Arnhemmers 25 punten uit tien Eredivisie-duels. Het record uit 2019 werd verbroken, toen Vitesse 23 punten pakte. Toen nog onder Slutskiy, met daarbij een portie geluk en voetbal dat niet altijd heel goed was. Met Letsch aan het roer was het vooral de eerste tien duels allemaal anders, met sprankelend spel en spelers die boven zichzelf uitstegen. De 5-3-2-code bleek amper te kraken: alleen Ajax en AZ wonnen van de Arnhemmers en in beide duels zat er meer in voor Vitesse.

De beste aankoop: Maximilian Wittek

De tegenvaller: de terugval van Thomas Buitink

Buitink wees als jeugdspeler van Vitesse aanbiedingen van Manchester City en Arsenal af om in zijn vertrouwde omgeving te kunnen blijven. Een gewaagde beslissing, maar het kwam voor de spits al snel tot een debuut in Arnhem. Onder Leonid Slutskiy beleefde Buitink in het seizoen 2018-2019 vervolgens zijn doorbraak bij Vitesse. Hij kwam in 21 Eredivisie-duels tot zeven goals en leek voorbestemd om de aanvalsleider te worden in Arnhem. Maar inmiddels wacht Buitink al langer dan anderhalf jaar (!) op een doelpunt in de Eredivisie. Het zal knagen aan het vertrouwen van de nog altijd maar twintigjarige aanvaller, die dit seizoen vierde spits is in de pikorde onder Thomas Letsch. Huurlingen als Broja en Openda krijgen de voorkeur, net als Oussama Darfalou. Het geeft te denken hoeveel vertrouwen de leiding van Vitesse nog heeft in Buitink, die zelf ongetwijfeld ook niet blij is met zijn situatie.

{image[344856][right-half][]}De doorbraak van: Daan Huisman

Vitesse kon deze zomer geen euro spenderen op de transfermarkt en dus kreeg een aantal talenten uit de eigen jeugd een kans om het te laten zien. Eén van die talenten is Daan Huisman, een 18-jarige middenvelder die geboren is onder de rook van Arnhem. Wanneer je Huisman ziet spelen, denk je al snel aan Davy Pröpper. De middenvelder van Brighton & Hove Albion brak ook door in Arnhem en viel op vanwege zijn loopvermogen en gevoel voor de ruimte. Precies hetzelfde zie je bij Huisman. Letsch raakte in de zomer gecharmeerd van het talent en hevelde hem samen met Enzo Cornelisse en Million Manhoef over naar het eerste elftal. Tot nu kwam Huisman acht keer binnen de lijnen in de Eredivisie en had hij basisplaatsen tegen ADO Den Haag, PSV en Willem II. Hij wacht nog op zijn eerste goal in de Eredivisie, maar als zijn ontwikkeling zich zo voortzet, komt die vast snel.

Eredivisie-cijfers

Duels: 22

Zeges: 12

Gelijke spelen: 4

Nederlagen: 6

Doelcijfers: 37 voor, 23 tegen

Grootste zege: Vitesse – Heracles Almelo 3-0 (3 oktober 2020)

Grootste nederlaag: AZ – Vitesse 3-1 (23 december 2020)

Topscorer: Oussama Tannane (8 goals)

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen