Het jaar van... Heracles: Wormuth blijkt goede people manager

29 december 2020, 16:01   Bijgewerkt: 31 december 2020, 09:23

Het voetbaljaar 2020 zit er bijna op. Het was een ontzettend roerig jaar, zonder nationale prijzen, zonder KNVB Bekerfinale en zonder Johan Cruijff Schaal. Toch gebeurde er genoeg om per club de balans op te maken. In deel XI: Heracles Almelo.

Gekke dingen doen ze in Almelo zelden. Door stabiel beleid te voeren handhaaft Heracles zich al jaren in de middenmoot van de Eredivisie. Zo ook in 2020. Slechts twee keer eindigden de Heraclieden hoger op de ranglijst dan in het afgebroken Eredivisie-seizoen. Toen het seizoen werd beëindigd, bezette Heracles de achtste plaats. De Heraclieden waren zelfs in de race voor een plek in de play-offs om Europees voetbal, tot corona roet in het eten gooide.

Zoals vrijwel ieder jaar gebeurt, deed Heracles tijdens de transferzomer een jasje uit. Met Cyriel Dessers (verkocht aan KRC Genk) en Mauro Júnior (terug naar PSV) raakte de Overijsselse club twee sterkhouders kwijt. En net als ieder jaar pikte Heracles een paar gratis of goedkope spelers op die binnen een paar jaar kunnen worden doorverkocht. Maar niet iedere aanwinst is de nieuwe Lennart Czyborra, Lerin Duarte, Jamiro Monteiro of Brandley Kuwas.

Dat is de afgelopen maanden wel gebleken. Want hoewel Heracles het met een twaalfde plaats niet onaardig doet, heeft bijna geen enkele nieuweling zijn stempel weten te drukken. Bakis is niet de nieuwe Dessers, Luca de la Torre valt alleen op door zijn prachtige naam en onder anderen Noah Fadiga en Kasper Lunding komen nauwelijks aan spelen toe. De transfervrije Rai Vloet blijkt wél een schot in de roos.

Ondanks dat de meeste nieuwelingen niet renderen en Heracles een kleurloze eerste seizoenshelft heeft gedraaid, heeft trainer Frank Wormuth zijn zaakjes aardig op orde. De Duitser viel de afgelopen maanden vooral op door twee relletjes in de kiem te smoren. De muitende Silvester van der Water werd na zijn mislukte transfer naar Orlando City in genade aangenomen en het gebrek aan stiptheid bij Delano Burgzorg werd niet direct aangepakt door de trainer. Als het die rust bewaard, kan de tweede seizoenshelft wellicht kleurrijker worden.

{image[344994][right-half][]}Het hoogtepunt: winst op Ajax

Heracles boekte onlangs zijn eerste uitzege sinds vijftien maanden, maar de overwinning tegen Ajax is de mooiste van 2020. In een volle Erve Asito maakte Dessers het enige doelpunt van de wedstrijd. Janis Blaswich trapte de bal naar voren richting de Belgische spits, die in een duel met Daley Blind zijn lichaam slim gebruikte en prachtig raak schoot in de kruising. Het had de Amsterdammers kunnen opbreken in de titelstrijd...

De beste aankoop: Rai Vloet

In Almelo zal men geen spijt hebben van het aantrekken van Vloet. De aanvallende middenvelder werd gratis opgepikt bij Excelsior en voldoet aan alle verwachtingen. Met zeven doelpunten en drie assists heeft hij een uitstekende eerste seizoenshelft achter de rug. In de Eredivisie zijn er slechts acht spelers die vaker direct betrokken waren bij een doelpunt. Niet slecht, voor de nog altijd pas 25-jarige middenvelder.

{image[344995][left-half][]}De tegenvaller: Sinan Bakis

Heracles trok in juli Bakis aan als opvolger van de naar KRC Genk vertrokken Dessers. Een half jaar later heeft de Turks-Duitse spits nog geen doelpunt of assist genoteerd in de Eredivisie, ondanks dat hij al negen keer is gestart en driemaal is ingevallen. Tel daarbij de (ietwat makkelijk gegeven) twee gele kaarten - en dus rood - tegen Feyenoord bij op en zijn start is in elk geval alles behalve fijn. Gelukkig heeft hij nog even om te bewijzen dat hij geen échte miskoop is. 

De doorbraak: Giacomo Quagliata

De kans is groot dat we in 2020 nog veel gaan horen van Giacomo Quagliata. De Italiaanse linkervleugelverdediger kwam in januari over van Pro Vercelli en debuteerde pas in november in de Eredivisie, maar heeft de voorbije periode een aardige indruk achtergelaten. Maakt hij in 2021 de verwachtingen waar als opvolger van Lennart Czyborra, die eerder juist de omgekeerde weg behandelde en naar Italië vertrok?

Eredivisie-cijfers

Duels: 22

Zeges: 7

Gelijke spelen: 4

Nederlagen: 11

Doelcijfers: 24 voor, 32 tegen

Grootste zege: Heracles Almelo - FC Utrecht 4-1 (1 november 2020)

Grootste nederlaag: Ajax - Heracles Almelo 5-0 (22 november 2020) 

Topscorer: Rai Vloet (7 goals)

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen