Meest bijzondere momenten van het voetbaljaar 2020

29 december 2020, 12:07   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Nog even, dan is 2020 definitief achter de rug. Maar voordat we de champagne ontkurken en het vuurwerk ontsteken, blikken wij als redactie van FCUpdate.nl op persoonlijke wijze terug op de gebeurtenissen in 2020. Elk redactielid kiest twee bijzondere, belangrijke mooie of dramatische momenten.

{image[342425][right-half][]}Rentree Robben

Terwijl u heerlijk van uw kerstvakantie aan het genieten bent, is de kans erg groot dat Arjen Robben ergens in de omgeving Groningen keihard aan het trainen is om wedstrijdfit te worden. De man van glas besloot om na een jaar gestopt te zijn geweest als voetballer, zijn oude club in coronatijd te helpen en de voetbalschoenen weer aan te trekken. Wat een geweldenaar! Het leverde de club een financiële meevaller op die zo verschrikkelijk hard nodig was. Uren, dagen, weken, maandenlang trainde hij om FC Groningen te helpen. Wat hij te winnen had? Helemaal niks. Het werd vooralsnog geen gedroomde rentree, van doelpunten, assists en een publiekswissel in een vol stadion. Nee, slechts 44 minuten speelde Robben dit seizoen mee en wat hoop ik van ganser harte dat daar nog heel veel bijkomen. Want na 96 interlands dit nog kunnen opbrengen voor je cluppie is een gebaar dat hartverwarmend is en waar je alleen maar heel veel respect voor kan hebben. Zelfs al zou hij geen minuut meer spelen, dan nog is dit voor mij de transfer van het seizoen. (Nathan Sprey) 

{image[342093][left-half][]}Koning van Sevilla

De voetbalwereld maakte in 2020 een diepe buiging voor Luuk de Jong. De Nederlandse spits nam zijn ultieme revanche na mislukte buitenlandse avonturen in Duitsland (Borussia Mönchengladbach) en Engeland (Newcastle United). Halverwege augustus verwierf hij een heldenstatus door Sevilla ten koste van Manchester United naar de finale van de Europa League te schieten. Een paar dagen later vergaarde hij eeuwige roem en oneindig krediet door Sevilla tegen Inter met twee prachtige kopgoals de Europa League-winst te bezorgen. De Jong kan niet meer stuk bij Sevilla. Nooit meer. (Vincent Houttuin)

{image[343825][right-half][Eric Gudde]}Geen promotie/degradatie-besluit KNVB

Vrijdag 24 april 2020 is een historische dag in het Nederlandse voetbal. Toen werd door de KNVB namelijk besloten om geen promotie/degradatie toe te passen, wat betekende dat SC Cambuur en De Graafschap ondanks een ruime voorsprong in de Eerste Divisie niet promoveerden. Een opmerkelijke beslissing, zeker gezien het feit dat bij de peiling onder de clubs bleek dat een meerheid wel koos voor promotie/degradatie. Ook in de meeste andere landen werd daarvoor gekozen. Het was een klap voor Cambuur en De Graafschap, maar toch kwam de bond door de belachelijke stemming en de rommelige gang van zaken als grote verliezer uit de rel. (Remco Jacobi)

{image[343609][left-half][]}Advocaat stopt nu echt

"Deze keer mogen jullie me eraan houden", zei Dick Advocaat toen hij voor de zoveelste keer het einde van zijn trainersloopbaan aankondigde. Direct kwamen de beelden bovendrijven van eerdere interviews waarin hij als trainer van achtereenvolgens AZ, PSV, Sparta en FC Utrecht dezelfde belofte deed. Toch zou 2020 weleens het jaar kunnen zijn waarin hij voor het laatst zijn afscheid bekendmaakte. Feyenoord zou een mooie laatste club zijn op het indrukwekkende cv van de 73-jarige trainer, die nog altijd energieker langs de lijn staat dan veel van zijn jongere collega's. Of lonkt er nog een mooie klus als bondscoach? (Lars van Mil)

{image[339342][right-half][]}Spectaculair debuut Haaland

Mocht er nog enige twijfel bestaan over de kwaliteiten van de van RB Salzburg overgekomen Haaland: de spits rekende daar in zijn eerste minuten als speler van Borussia Dortmund feilloos mee af. Het Noorse fenomeen kwam een halfuur voor tijd binnen de lijnen tegen FC Augsburg, dat met 3-1 voor stond. Haaland spotte met werkelijk alle voetbalwetten door als invaller een hattrick voor zijn rekening te nemen. Haaland hielp zijn nieuwe ploeg daarmee aan een 3-5 zege. Het bleek de opmaat voor een maniakaal doelpuntengemiddelde. (Jeffrey van der Maten)

{image[341281][left-half][]}Het dikverdiende kampioenschap van Liverpool

Dertig jaar moesten ze erop wachten. Dertig jaar! Even leek corona roet in het eten te gooien, maar gelukkig mochten The Reds hun tocht naar het kampioenschap afmaken. Op 25 juni brak het feest in Liverpool los nadat Manchester City verloor van Chelsea. Met nog zeven speelrondes op de teller de ploeg van trainer Jürgen Klopp niet meer in te halen. Het maakte Liverpool de welverdiende winnaar van de Premier League. In 2019 werd de Champions League aan de prijzenkast toegevoegd en in 2020 de titel waar al zo lang naar gesmacht werd. De basis van het succes werd mede gevormd door onze landgenoten Georginio Wijnaldum en Virgil van Dijk. Dit allemaal bij elkaar opgeteld, maakt dit het mooiste kampioenschap van 2020. Het You'll Never Walk Alone klonk, ook door de omstandigheden van dit jaar, nog nooit zo mooi. (Jitse de Graaf)

{image[342893][right-half][]}Talentvol Jong Oranje 

Eindelijk! Voor het eerst in negen jaar plaatste Jong Oranje zich weer eens voor een eindtoernooi. De laatste keer dat de Nederlandse talenten zich op een EK of WK lieten zien, was alweer veel te lang geleden. In 2013 in Israël om precies te zijn. Toen nog onder bondscoach Cor Pot, waar Jong Oranje de halve finale haalde. In oktober pakte het team van Erwin van de Looi het felbegeerde ticket voor het EK in Hongarije en Slovenië. In een poule met onder anderen Portugal en Noorwegen werd alleen het laatste groepsduel verloren, met een knap doelsaldo van 46 goals voor en 5 tegen. Jong Oranje zit op het EK in de poule met Duitsland, Hongarije en Roemenië en mag in maart hoog inzetten. Met spelers als Myron Boadu, Justin Kluivert, Cody Gakpo en Ryan Gravenberch is dat misschien wel een must. (Armon Veeneman)

{image[344584][left-half][]}Trein van Koeman

Ronald Koeman nam ooit de trein naar Valencia, in de hoop dat de FC Barcelona het eindstation zou worden. Dat laatste kwam deze zomer alsnog uit, al werd de route langer dan de spoorlijn Moskou – Vladivostok. Vooral bij het Nederlands elftal had de manager furore gemaakt met een grote schoonmaak en die klus stond hem ook bij FC Barcelona te wachten. Een prachtige kans voor Koeman, ondanks dat hij het Nederlands elftal daarmee in de steek liet. De spelers begrepen waarom Koeman deze trein écht niet kon laten lopen. Een nieuw Nederlands hoofdstuk bij FC Barcelona was het resultaat, al moeten we inmiddels bijna vragen voor hoelang nog. Ik hoop dat hij het op de rails krijgt in Catalonië, anders kan zijn droom ook zomaar nog eens een nachtmerrie worden. (Nathan Sprey) 

{image[343004][right-half][]}Hoge pieken, diepe dalen

Een clublegende word je niet zomaar, maar Virgil van Dijk is er nu al een bij Liverpool. Sinds zijn komst in 2018 wonnen The Reds vier prijzen, waarvan in juni de langverwachte landstitel. Voor Liverpool gaat 2020 de geschiedenisboeken in als het jaar waarin een einde kwam aan een droogte van dertig jaar, maar voor Van Dijk vooral als het jaar waarin hij een loodzware blessure opliep. 17 oktober 2020 was een verschrikkelijke dag voor de Oranje-captain. Tijdens de stadsderby tegen Everton werd hij getorpedeerd door doelman Jordan Pickford, met dramatische gevolgen. Al snel werd duidelijk dat Van Dijk lang aan de kant zou staan. Liverpool bevestigde kort daarna dat het seizoen van de verdediger door een gescheurde kruisband al zo goed als voorbij is. Toch kan 2021 nog een mooi jaar worden voor Van Dijk. De eerste beelden van zijn herstel zijn bemoedigend. Het is te hopen dat hij net zo snel herstelt als zijn maatje Memphis, de race tegen de klok wint en tijdens het EK weer op het veld staat. (Vincent Houttuin)

{image[341989][left-half][]}FC Barcelona - Bayern München 2-8

In het absurde jaar 2020 was FC Barcelona tegen Bayern München misschien wel de meest absurde wedstrijd. Tijdens het Champions League-toernooi in Portugal ging alles mis wat er mis kon gaan bij Barcelona, dat trainer Quique Setién ontslagen zag worden na het echec in Estádio da Luz. Het leek een groepswedstrijd tussen de beste ploeg ter wereld en een voetbaldwerg, maar het was een kwartfinale tussen twee van de grootste clubs ter wereld. Het niveauverschil tussen de teams was bizar. Dat Bayern liefst 26 schoten richting het doel veegde, is veelzeggend. Een afgang met een hoofdletter A die ongetwijfeld met supporters op de tribunes nog veel langer indrukwekkender was geweest. (Remco Jacobi)

{image[340365][right-half][]}Geen EK in 2020

Het had het hoogtepunt van het jaar moeten zijn: het EK 2020. Ook daar gooide corona echter roet in het eten, terwijl Oranje er juist eindelijk weer bij zou zijn op een eindtoernooi. Toch zat er ook een belangrijk positief randje aan het nieuws. Door de blessures van Memphis Depay, Donyell Malen en Steven Bergwijn leek Nederland met een ernstige verzwakte voorhoede aan te moeten treden. Vooral de aanwezigheid van sterkhouder Memphis kan veel verschil maken. Nu maar hopen dat ook Virgil van Dijk op tijd fit is. (Lars van Mil)

{image[343074][left-half][]}PSV stunt met Götze 

Een 'Weltmeister' op de Nederlandse velden, het was met Helmut Rahn, Marcio Santos en Ronaldo pas drie keer voorgekomen. Mario Götze voegde zich deze zomer in dat illustere rijtje door voor een spectaculaire komst naar PSV te kiezen. Götze besliste in 2014 met zijn treffer de WK-finale tegen Argentinië en leek een glansrijke loopbaan tegemoet te gaan. Götze belandde echter steeds dieper in een dal en hoopt zijn carrière in Eindhoven nieuw leven in te blazen. Daar slaagt de ex-speler van Borussia Dortmund en Bayern München tot dusverre uitstekend in. Een middagje kijken naar Götze zorgt automatisch voor een glimlach op het gezicht. (Jeffrey van der Maten)

{image[340819][right-half][FC Seoul]}Sekspoppen als publiek

2020 was ook het jaar van de lege stadions. Veel initiatieven werden gelanceerd om gemis van supporters op te vangen. Zo werden geluidsfragmenten afgespeeld, kartonnen supporters neergezet en enorme spandoeken gemaakt. Dit alles om de sfeer te verhogen. De Zuid-Koreaanse club FC Seoul dacht er goed aan te doen om levensechte poppen op de tribune te plaatsen. Dit bleken echter sekspoppen te zijn. De club sprak van een misverstand en bood direct zijn excuses aan. Desondanks kreeg de club wel een recordboete van omgerekend 75 duizend euro. Wat er naderhand met de poppen is gebeurd, is onduidelijk. Wellicht hebben ze een betere verblijflocatie gekregen. Opmerkelijk blijft het wel. (Jitse de Graaf)

{image[344024][left-half][]}Het fenomeen Zlatan  

'I'm just warming up'. Vlak voordat Zlatan Ibrahimovic in augustus zijn contract verlengde bij AC Milan, liet het al 39-jarige (!) fenomeen nog maar eens aan de wereld weten dat zijn carrière er nog lang niet op zit. Zlatan plakte er nog maar eens een seizoen aan vast, om bij te dragen aan de missie van AC Milan. De gevallen grootmacht uit Italië moest weer bij de top gaan horen in de Serie A. Laat dat maar aan Zlatan over. De Zweed liep in september het coronavirus op, maar keerde ijzersterk terug met tien goals in zes competitieduels. Het bezorgde Milan de koppositie, die het nog altijd in handen heeft. In het uitduel met Napoli raakte Zlatan geblesseerd, maar reken maar dat hij er ook in het nieuwe jaar weer staat. Want het is en blijft Zlatan. De man van bijna veertig jaar die niet te breken is. Zoals trainer Stefano Pioli al zei: "In Zweden heeft Ibrahimovic twee zonen, maar bij Milan hebben 25 mensen hem nodig." (Armon Veeneman

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen