Het jaar van… VVV-Venlo: vooral de recordnederlaag blijft bij

27 december 2020, 19:15

Het voetbaljaar 2020 zit er bijna op. Het was een ontzettend roerig jaar, zonder nationale prijzen, zonder KNVB Bekerfinale en zonder Johan Cruijff Schaal. Toch gebeurde er genoeg om per club de balans op te maken. In deel VI: VVV-Venlo.

Het jaarboek van 2020 zal niet de eerste zijn die de leiding van VVV-Venlo over een tijdje uit de kast zal trekken om eens vrolijk terug te blikken. Want zeg je 2020 in De Koel, dan zeg je recordnederlaag. 24 oktober van dit jaar zal de boeken ingaan als één van de zwartste dagen uit de clubhistorie van de Limburgers. Maar liefst dertien keer moest doelman Delano van Crooy, die uitgerekend in die wedstrijd Thorsten Kirschbaum moest vervangen, vissen tegen Ajax. We zien de blik van trainer Hans de Koning nog zo voor ons. Zittend op zijn stoel met het gezicht op onweer. Want wat kon hij nog doen? Het sierde de trainer dat hij vervolgens niet met de bezem door de porseleinkast ging, maar de rust zelve bleef en zijn spelers zelfs in bescherming nam.

Rust is dan ook het beste woord wat de periode onder De Koning, buiten de recordnederlaag om, omschrijft bij VVV. De altijd realistische oud-doelman trad vlak voor de winterstop van vorig seizoen aan als vervanger van de ontslagen Robert Maaskant. Hij predikte direct realisme en duidelijkheid en reeg de punten aaneen tot aan het stoppen van de competitie. Slechts één keer verloor VVV vorig seizoen onder De Koning, op bezoek bij FC Emmen. Daarvoor had de trainer, nog nooit echt succesvol in de Eredivisie, al een record neergezet. Op het hoogste niveau lukte het VVV immers nog nooit om zeven duels op rij ongeslagen te blijven. Een prestatie van formaat, die in april werd omgezet naar een contractverlenging en ludiek werd omgedoopt tot Hans de Koningdag.

In het nieuwe seizoen - waarop ook op gewoon gras gespeeld wordt - blijft dus vooral de recordnederlaag hangen, maar los daarvan heeft VVV het sowieso weer ouderwets moeilijk. Een zestiende plaats in de winterstop is het resultaat, met twee zeges en negen punten in totaal - niet veel meer dan waarmee Maaskant ontslagen werd. Gelukkig voor De Koning en VVV kan het leunen op de Griekse revelatie Giorgos Giakoumakis, maar het is voor de hen te hopen dat ze hem kunnen houden in de transferwindow. Anders kan het nog wel eens een zwaar seizoen worden voor VVV, dat zelf op zoek gaat naar versterkingen voor 2021. Dat is zeker gezien de prestaties en de kwaliteit van de selectie geen overbodige luxe.

Hét hoogtepunt: ongeslagen reeks onder De Koning

Het chagrijn was bij VVV groot onder Robert Maaskant, waarna Hans de Koning er vliegensvlug een goed geoliede machine van maakte die lastig te verslaan was. Wat heet: na de komst van De Koning verloor VVV slechts één keer vorig seizoen in het kalenderjaar 2020. In het eerste duel van 2020 stuntten de Limburgers zelfs bijna tegen PSV, totdat Denzel Dumfries in de blessuretijd de gelijkmaker tegen de touwen kopte. Daarna hield VVV ook FC Utrecht en sc Heerenveen op een gelijkspel en won het knap bij FC Groningen. Oussama Darfalou, gehuurd van Vitesse, had daar met drie goal in acht duels een belangrijk aandeel in. Alleen vlak voor de lockdown werd er weer eens verloren: van FC Emmen (3-0), maar toen was het ernstige degradatiegevaar geweken. 

De beste aankoop: Giorgos Giakoumakis

De tegenvaller: Recordnederlaag tegen Ajax (0-13)

Dit kon er natuurlijk maar één zijn. Want wat er op een late zaterdagmiddag in oktober gebeurde in De Koel, was een groot drama voor VVV-Venlo. Ajax stuurde het arme VVV van het kastje naar de muur en stond bij rust op een 0-4 voorsprong. Toen Christian Kum na 51 minuten ook nog eens de directe rode kaart kreeg, kon het telraam erbij gepakt worden. Binnen tien minuten scoorde Ajax vier keer, VVV stond erbij en keek ernaar. De gretige ploeg van Erik ten Hag maakte gehakt van de thuisploeg, met een recordzege in de Eredivisie tot gevolg. Hoe De Koning na afloop voor zijn groep ging staan, viel te prijzen. Maar deze nederlaag kwam hard aan en zal voor altijd in de geschiedenisboeken bijven staan. 

{image[336799][right-half][]}De doorbraak van: Evert Linthorst

Het talent uit de eigen opleiding, die nog altijd de lichtmasten kan zien branden vanuit zijn slaapkamer. Een kind van de club, een product van eigen kweek. Evert Linthorst vestigde vorig seizoen al zijn naam met vier goals in achttien Eredivisie-duels, maar is onder Hans de Koning een vaste basisspeler geworden bij VVV. De middenvelder is nog altijd pas twintig jaar, maar één van de eerste namen op het opstellingsformulier. Linthorst heeft een fijn gevoel voor de ruimte, kan een goede eindpass geven en beschikt over een uitstekend loopvermogen. Een stap naar een ploeg uit het linkerrijtje van de Eredivisie zou perfect zijn voor de Limburger, zodat hij in een ploeg komt te spelen die vaker de bal heeft dan VVV. Pas dan zullen zijn kwaliteiten echt boven komen drijven. 

Eredivisie-cijfers

Duels: 22

Zeges: 5

Gelijke spelen: 7

Nederlagen: 10

Doelcijfers: 27 voor, 49 tegen

Grootste zege: FC Emmen – VVV-Venlo 3-5 (13 september 2020)

Grootste nederlaag: VVV-Venlo – Ajax 0-13 (24 oktober 2020)

Topscorer: Giorgos Giakoumakis (tien doelpunten)

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen