Het jaar van… Fortuna Sittard: eind goed al goed na onrust

26 december 2020, 09:44   Bijgewerkt: 27 december 2020, 10:29

Het voetbaljaar 2020 zit er bijna op. Het was een ontzettend roerig jaar, zonder nationale prijzen, zonder KNVB Bekerfinale en zonder Johan Cruijff Schaal. Toch gebeurde er genoeg om per club de balans op te maken. In deel III: Fortuna Sittard.

Eind goed, al goed. Met die gedachte zal eigenaar Isitan Gün de feestdagen ingaan. Door een 2-1 zege op RKC Waalwijk gaat Fortuna Sittard als nummer dertien de kerstdagen in. En dat terwijl de Limburgers tot begin december nog geen competitiewedstrijd hadden gewonnen. Met Sjors Ultee aan het roer is de ploeg herboren, getuige de ongeslagen reeks in de afgelopen maand. Maar daarmee zijn bij Fortuna dan ook alle positieve noten van 2020 wel gekraakt. Eén goede maand in een jaar is simpelweg te weinig. Dat er met Kevin Hofland een clubman pur sang moest sneuvelen om het tij te doen keren, maakt het jaar 2020 nog pijnlijker.

Na het afgebroken seizoen, waarin Fortuna op een zestiende plaats eindigde maar niet de nacompetitie in hoefde, begon het deze zomer met grote verwachtingen aan een nieuwe jaargang in de Eredivisie. Met Hofland eindelijk aan het roer als de echte hoofdtrainer en stroman Ultee als technisch eindverantwoordelijke, moest Fortuna de volgende stap zetten in haar ontwikkeling als stabiele Eredivisionist. Maar liefst 22 (!) spelers werden er naar Sittard gehaald om die intenties kracht bij te zetten. Daartegenover stond het vertrek van sterkhouders als Mark Diemers (Feyenoord) en Wessel Dammers (FC Groningen).

Met hoge verwachtingen werden ervaren spelers als Ben Rienstra (o.a. ex-AZ, sc Heerenveen en Willem II), Mats Seuntjens (AZ, NAC Breda) en Sebastian Polter (Union Berlin, QPR, Mainz) binnengehaald, maar ook zij konden het wankele schip lange tijd niet in rustig vaarwater brengen. Bouwen aan een vrijwel compleet nieuw team bleek een heel moeilijk karwei voor Fortuna Sittard, met drie schamele puntjes en geen één zege tot aan het ontslag van Hofland. 

Totdat Ultee, de jongste trainer in de Eredivisie en de afgelopen jaren juist stroman voor Hofland, de ploeg wel aan het voetballen kreeg en Fortuna daardoor 2021 met vertrouwen tegemoet kan zien. Al zou het voor Ultee én Fortuna wel lekker zijn als er in de komende zomer niet weer een karrenvracht aan spelers moet binnenkomen om een volgende stap te zetten, maar de ervaren spelers hun belofte alsnog gaan invullen in de tweede seizoenshelft. Met Zian Flemming, George Cox, Emile Hansson en Jorrit Smeets is er gelukkig ook nog genoeg jong talent dat zich laat zien in Sittard. 

{image[344356][right-half][]}Hét hoogtepunt: ongeslagen in december

Na regen komt zonneschijn, zelfs bij het onrustige Fortuna Sittard. Drie zeges en één gelijkspel noteerde de ploeg van Ultee in december. "Dat zijn getallen voor Ajax en PSV, niet voor Fortuna", grapte de trotse trainer terecht na het gewonnen duel met RKC Waalwijk (2-1). Een reeks die de geel-groenen voor het laatst in 2000 hadden neergezet onder de latere bondscoach Bert van Marwijk. Of er zo'n glansrijke carrière inzit voor Ultee is nog zeer de vraag. Maar dat de Utrechter weet hoe hij hoe een ploeg aan het voetballen krijgt, lijkt met deze reeks wel vast te staan. En daar is geen trainer van buitenaf voor nodig, zoals de clubleiding eerder nog wilde. 

De beste aankoop: Zian Flemming

Hij was niet goed genoeg voor PEC Zwolle, liet zich met succes verhuren aan NEC en heeft nu alsnog zijn kans gegrepen in de Eredivisie: met Zian Flemming heeft Fortuna Sittard haar volgende parel in huis gehaald. De Amsterdammer is een schot in de roos gebleken voor de Limburgers, die doelpunten en assists zochten na het vertrek van Diemers. Dat Flemming die leegte heeft opgevuld, mag enigszins verrassend genoemd worden. De aanvallende middenvelder is immers pas 22 jaar en moest zijn echte doorbraak in de Eredivisie nog beleven. Toch heeft Flemming in veertien Eredivisie-duels dit seizoen al vier doelpunten en drie assists op zijn naam staan. Met een contract tot 2024 is Fortuna dan ook nog wel even verzekerd van de diensten van Flemming, maar dat hij een mooi bedrag gaat opleveren lijkt wel vast te staan.  

De tegenvaller: het ontslag van Kevin Hofland

Acht competitieduels stond hij officieel als hoofdtrainer aan het roer en toen was het gedaan. Nul keer gewonnen, drie keer gelijkgespeeld en vijf keer verloren. In november, na het gelijkspel met PEC Zwolle (2-2) kon Hofland zijn biezen pakken. Hij is een kind van Fortuna Sittard en trok zijn club uit het diepe moeras. Als assistent-trainer naast Cláudio Braga maakte hij de promotie naar de Eredivisie mee, waarmee er weer leven kwam in een club die op sterven na dood was. Eindelijk toen hij geen stroman meer hoefde te zijn, ging het mis. Een grote nederlaag, zowel voor Hofland als Fortuna Sittard.

{image[344932][left-half][]}De doorbraak van: George Cox

Wie George Cox (22) had gezegd dat hij dit seizoen twee keer zou scoren in de Johan Cruijff ArenA, werd ongetwijfeld voor gek verklaard. De linksback vond tegen Ajax (5-2) twee keer het net en vestigde daarmee officieel zijn naam in Nederland. Vorig seizoen liep Cox nog vrij anoniem over de Nederlandse velden, toen hij al gehuurd werd van Brighton & Hove Albion. Afgelopen zomer nam Fortuna de aanvallend ingestelde verdediger definitief over en Cox stelt in een moeizaam seizoen totaal niet teleur. Drie goals en drie assists heeft hij al op zijn naam staan. Voor Cox gloort er een mooie toekomst en voor Fortuna een mooi transferbedrag.

Eredivisie-cijfers

Duels: 22

Zeges: 4

Gelijke spelen: 8

Nederlagen: 10

Doelcijfers: 26 voor, 42 tegen

Grootste zege: Fortuna Sittard – SC Heerenveen 2-1 (2 februari 2020)

Grootste nederlaag: Ajax – Fortuna Sittard 5-2 (31 oktober 2020)

Topscorer: Mark Diemers (7 doelpunten)

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen