Armzalig ADO Den Haag met kater de feestdagen in

23 december 2020, 22:04

ADO Den Haag is het jaar in stijl geëindigd. De Hagenaren hadden woensdagavond weinig in te brengen tegen PEC Zwolle en verloren de laatste wedstrijd van de eerste seizoenshelft met 0-2. Als nummer zeventien van de Eredivisie gaat ADO de feestdagen in.

Voor beide ploegen stond er bij de laatste wedstrijd voor de winterstop veel op het spel. ADO Den Haag kent een moeizaam seizoen, waarin er zelfs al een trainerswissel heeft plaatsgevonden. Ruud Brood - de vervanger van de ontslagen Aleksander Rankovi? - bivakkeert met de ploeg uit de Hofstad in de onderste regionen. In Zwolle loopt het seizoen ook allesbehalve vlekkeloos. De Blauwvingers werden vorige week door Excelsior verslagen in het toernooi om de KNVB Beker en speelde afgelopen weekend gelijk in een slecht duel tegen hekkensluiter FC Emmen.

De openingsfase van het duel van de twee ploegen uit het rechterrijtje was rommelig. PEC Zwolle begon vanaf het begin beter aan de wedstrijd en kwam door middel van een aantal mooie combinaties vaak in de zestien van ADO, maar grote kansen bleven uit. Boy Kemper zorgde er voor dat meerdere schoten van onder andere oud-ADO-speler Mike van Duinen geblokt werden. De prima spelende Sai van Wermeskerken had vervolgens een kans op de 0-1, maar de voorzet van Kenneth Paal was iets te scherp voor de rechtsback. Paal was dit seizoen al heel belangrijk voor de ploeg uit Zwolle, aangezien hij in de top vijf staat van spelers die de meeste kansen creëren uit open spel situaties.

Het ontbrak bij PEC Zwolle aan de scherpte voor de goal, waardoor het bij de rust 0-0 stond. Dit kan geen incident genoemd worden, want PEC Zwolle heeft hier het hele seizoen al last van. Het creëren van kansen en het afmaken van de mogelijkheden die ze krijgen is het probleem waar de ploeg van Stegeman mee kampt. Echter had ADO Den Haag nog meer moeite er wat in de eerste helft tegenover te zetten. Een paar summiere momentjes van Michiel Kramer was wat de ploeg uit de Hofstad in een zwakke eerste helft kon brengen.

Brood koos er daarom ook voor om na dertig minuten Kees de Boer te wisselen, die niet geblesseerd was. ADO Den Haag was op dat moment alleen maar aan het verdedigen, waardoor de trainer ervoor koos om Bilal Ould-Chikh – die afgelopen zondag tegen Ajax nog startte – in te brengen. Met de snelheid van de rappe buitenspeler hoopte Brood wat meer gevaar achter de defensie van de Zwollenaren te stichten. In de eerste helft kwam dat er nog niet uit, waardoor de spelers met de brilstand aan de thee gingen na een zwak eerste bedrijf.

De speech van Brood in de rust zal ADO hebben geholpen, want na een minuut gespeeld te hebben kreeg Ricardo Kishna al een grote kopkans. Zijn kopbal ging echter naast de goal van de Duitse doelman van PEC Zwolle. Kort daarna was het wel raak, maar wel aan de andere kant. Een uitstekende voorzet van Van Wermeskerken werd prachtig binnengekopt door Van Duinen, die tegen zijn oude club scoorde. PEC Zwolle nam daarna geen gas terug en had een paar prima aanvallen, maar weer ontbrak het in de eindfase aan de nauwkeurigheid. Vervolgens was het bijna opnieuw Van Duinen die zijn oude club pijn deed, maar zijn schot werd goed gekeerd door Koopmans.

Zijn collega aan de overkant, de Duitse doelman Zetterer, wist in de tweede helft een goede kopkans van Fabio del Fabro te keren, maar had verder een vrij rustige avond. Het spelbeeld was grotendeels hetzelfde als in het eerste bedrijf. ADO Den Haag kwam er niet door heen, PEC Zwolle voetbalde prima, maar kwam weer niet tot grote kansen. Vijf minuten voor tijd wist PEC Zwolle de wedstrijd te beslissen. Invaller Leemans dacht niet na een haalde uit, waarna de geplaatste lage schuiver langs Koopmans ging: 0-2. Een terechte overwinning voor PEC Zwolle, dat zo met een goed gevoel het nieuwe jaar ingaat. Dat is anders aan de kant van ADO Den Haag. De ploeg van Brood blijft steken op zeven punten en zal na de winterstop volop aan de bak moeten. PEC Zwolle komt op veertien punten en staat op gelijke hoogte met FC Utrecht. ADO Den Haag blijft in de gevarenzone.

Opstellingen en beoordelingen*

ADO Den Haag: Luuk Koopmans 5,5; Milan van Ewijk 6.5, Dario Del Fabro 6, Boy Kemper 6,5, Lassana Faye 6; Pascu 5,5 (65. John Goossens 6), Samy Bourard 6,5 (David Philipp 6), Kees de Boer 6 (28. Bilal Ould-Chikh 6); Ricardo Kishna 6.5 (57. Ravel Morrison 6), Michiel Kramer 5,5, Vicente Besuijen 6

PEC Zwolle: Michael Zetterer 6,5; Sai van Wermeskerken 7, Bram van Polen 6, Sam Kersten 6,5, Kenneth Paal 7; Pelle Clement 6,5 (64. Clint Leemans 6,5), Rico Strieder 6 (82. Thomas Lam - ), Dean Huiberts 6 (82. Yuta Nakayama -), Mike van Duinen 7, Reza Ghoochannejhad 5 (72. Jesper Drost -), Eliano Reijnders 5.5

Man of the Match: Mike van Duinen

*spelers moeten minimaal twintig minuten meedoen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen