Het jaar van... FC Twente: van halve selectie tot frisse stuntploeg

27 december 2020, 07:30   Bijgewerkt: 26 december 2020, 21:07

Het voetbaljaar 2020 zit er bijna op. Het was een ontzettend roerig jaar, zonder nationale prijzen, zonder KNVB Bekerfinale en zonder Johan Cruijff Schaal. Toch gebeurde er genoeg om per club de balans op te maken. In deel V: FC Twente.

FC Twente is in het huidige seizoen een van de grote verrassingen uit de Eredivisie. De ploeg draait keurig bovenin mee en is een van de meest scorende clubs in de competitie. Dat heeft het vooral te danken aan de geoliede machine die Vaclav Cerny, Danilo en Queensy Menig voorin vormen. Zij waren met z'n drieën goed voor twintig doelpunten, bijna tachtig (!) procent van het totaal aantal goals. 

Dat het zo voorspoedig zou lopen in Enschede zullen maar weinig mensen voorspeld hebben toen de club bij het voortijdig beëindigen van Eredivisieseizoen 2019/2020 slechts een punt boven de degradatiestreep stond. Trainer Gonzalo Garciá zag de ene na de andere speler geblesseerd uitvallen en verloor met zijn ploeg de laatste drie wedstrijden voor de competitie noodgedwongen tot een vroegtijdig einde kwam.

In de zomer werd besloten dat de club een 'nieuwe koers moest gaan varen'. Technisch directeur Ted van Leeuwen vertrok, evenals trainer Garciá, die mede door de soap rondom de Brama-tapes in februari de boel niet meer leek te kunnen sussen. Wat volgde was een complete leegloop in De Grolsch Veste. De vele aflopende spelerscontracten werden niet verlengd en de schaduwlijstjes van Van Leeuwen bleven ongebruikt. De combinatie met een lege beurs, maakte dat er een megaklus te wachten stond. 

Aan opvolgers Ron Jans en Jan Streuer de taak om een volledig nieuwe selectie op te bouwen. Dat moesten zij bovendien – mede door de coronacrisis – dus doen met maar heel weinig geld. Met vooral huurspelers slaagde de club er toch in om een gebalanceerde en goed draaiende selectie neer te zetten. Spelers als Vaclav Cerny, Tyronne Ebuehi en Danilo zijn het afgelopen half jaar absolute versterkingen gebleken en brengen FC Twente nieuw elan. Wel is het een uitdaging om op lange termijn deze prestaties voort te zetten, maar dat is vooral een later zorg.

Hét hoogtepunt: 1-2 winst bij Ajax

De eerste seizoenshelft van FC Twente bestond uit vele hoogtepunten, maar de 1-2 zege op koploper Ajax is misschien wel de meest verrassende. De Amsterdammers leden dit seizoen nog geen enkele thuisnederlaag – en pas één keer puntverlies in totaal – tot ze bezoek kregen van de Tukkers. Uitgerekend Queensy Menig, die bij Ajax is opgeleid, zorgde voor beide treffers en liet daarmee zien dat dit Twente voor elke club een gevaarlijke tegenstander is.

{image[344859][right-half][]}De beste aankoop: Danilo

Waar Ajax er in de zomer niet in slaagde de gewenste spits binnen te halen, rees de afgelopen maanden de vraag of ze die niet eigenlijk al lang in huis hadden. Bij FC Twente beleefde huurling Danilo de afgelopen maanden namelijk zijn absolute doorbraak. Met elf goals uit veertien wedstrijden werd hij zelfs topscorer van de eerste seizoenshelft. De angst dat Ajax de Braziliaan in de winter terug zou halen, werd door Jan Streuer weggenomen: Danilo zou 'zwart op wit' hebben staan dat hij dit seizoen in Enschede speelt. Een hele opluchting voor iedereen rondom Enschede. 

De tegenvaller: degradatiegevaar

Men zal bij FC Twente grotendeels positief terugkijken op het afgelopen kalenderjaar. Toch zag het er daar voor de coronastop niet naar uit. FC Twente stond met 27 punten op een veertiende plaats, slechts een punt boven de degradatiestreep. Met drie nederlagen op rij en een team uit vorm had het zomaar slecht af kunnen lopen als de competitie was uitgespeeld. Zo ver kwam het gelukkig niet; Twente bleef in de Eredivisie, beleefde een complete wederopstanding en vond zijn weg naar de subtop.

{image[343992][left-half][]}De doorbraak van: Joël Drommel

Een doorbraak is het natuurlijk niet helemaal, want in Enschede is Joël Drommel al langer een gewaardeerde kracht. Dit seizoen heeft de 24-jarige doelman echter echt alle critici de mond weten te snoeren. Zijn sterke optredens onder de Twentse lat werden zelfs beloond met een eerste oproep voor 'het grote Oranje'. Tot een debuut kwam het nog niet, maar wie weet wat het nieuwe jaar brengt. Een plek in de EK-selectie kan een mooi streven zijn voor de Twente-keeper.

Eredivisie-cijfers

Duels: 22

Zeges: 9

Gelijke spelen: 5

Nederlagen: 8

Doelcijfers: 34 voor, 27 tegen

Grootste zege: FC Twente - PEC Zwolle 5-1 (31 oktober)

Grootste nederlaag: FC Twente - AZ 1-3 (13 december)

Topscorer: Danilo (11 doelpunten)

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen