Het jaar van… Feyenoord: nét geen ongeslagen kalenderjaar

31 december 2020, 08:02   Bijgewerkt: 31 december 2020, 09:34

Alle wedstrijden uit de Eredivisie, Europese competities en KNVB Beker in 2020 zitten erop. Het was een ontzettend roerig jaar, zonder nationale prijzen, zonder KNVB Bekerfinale, zonder Johan Cruijff Schaal. Toch gebeurde er genoeg om de balans per club over te maken. In deel XVI: Feyenoord.

Clubs als SC Cambuur, De Graafschap, FC Utrecht en AZ werden doorgaans als de grote verliezers van de coronastop van vorig seizoen gezien. Toch had ook voor Feyenoord het jaar er een stuk rooskleuriger uit kunnen zien als het vorige seizoen afgemaakt had kunnen worden. De club was aan een opmars bezig in de Eredivisie waardoor het zelfs weer kon dromen van de titel en plaatste zich met een 7-1 zege op NAC Breda voor de uiteindelijk nooit gespeelde bekerfinale.

Niet in de laatste plaats waren de goede prestaties te danken aan trainer Dick Advocaat, die Feyenoord omtoverde tot een karakterploeg waar simpelweg niet van te winnen viel. Het ging dan ook veel over de ongeslagen competitiereeks, die nog voort zou duren tot 20 december, Vitesse-uit. Het optimisme was toen al een tijdje verdwenen uit De Kuip, maar vlak voor de winterstop bleek Feyenoord bovendien niet langer onoverwinnelijk.

Dat was het overigens al niet in de Europa League, waar Feyenoord als derde eindigde in een op papier niet heel lastige poule. De prestaties daar, in combinatie met gelijke spelen tegen laagvliegers als RKC, Sparta en Heracles Almelo, zorgden in de eerste seizoenshelft voor veel chagrijn bij de club. Ook Advocaat was niet te benijden; nadat hij in de zomer al vergeefs om versterkingen had gevraagd, zag hij de spelers van zijn toch al krappe selectie bij bosjes omvallen.

Feyenoord zal vooral moeten hopen op beterschap in het nieuwe jaar. Lichtpuntjes zijn er zeker. Sterkhouders als Berghuis, Fer, Sinisterra, Bijlow en Haps zijn op de weg terug. En voor de langere termijn zijn daar de aanstelling van Arne Slot en de gesprekken met investeerders die onderdeel uitmaken van een koerswijziging, met aan het roer technisch directeur Frank Arnesen. Wellicht biedt het perspectief voor een nieuwe opmars in 2021. Hoop is het toverwoord in De Kuip.

{image[343609][right-half][]}Hét hoogtepunt: opmars onder Advocaat

Sinds Dick Advocaat in oktober 2019 het stokje overnam van de ontslagen Jaap Stam verloor Feyenoord al geen competitiewedstrijd meer, maar na de jaarwisseling leek het alleen maar sterker te worden. De club straalde iets onoverwinnelijks uit. Zo verkleinden de Rotterdammers de achterstand op koploper tot slechts zes punten en werd de bekerfinale gehaald door NAC Breda met 7-1 te verpletteren. Een kampioen kwam er niet en de bekerfinale werd nooit gespeeld, maar wie weet hoe het had kunnen aflopen.

De beste aankoop: Uros Spajic

Grote aankopen deed Feyenoord deze zomer niet. Daar was mede door corona geen geld voor. De club moest vooral creatief zijn en een echte topaankoop springt er dan ook niet uit. Bryan Linssen en Mark Diemers geven vooralsnog niet thuis en João Teixeira en Christian Conteh waren vaker wel dan niet geblesseerd. De van FK Krasnodar gehuurde Uros Spajic blijft over. De Serviër vormt het centrale duo achterin met Marcos Senesi en deed dat al vanaf het begin zeer verdienstelijk.

{image[344903][left-half][]}De tegenvaller: Bryan Linssen

Veertien goals in het shirt van Vitesse, slechts één in dat van Feyenoord. Dat waren de pijnlijke statistieken waar Bryan Linssen dit seizoen geregeld mee geconfronteerd werd. Zijn antwoord volgde echter in de laatste wedstrijd van het kalenderjaar: met een hattrick besliste hij in zijn eentje het duel tegen sc Heerenveen (3-0). Het is hopen dat het de bevrijdende treffers waren die hij nodig had, want wat hij in de maanden ervoor liet zien, was ver beneden verwachting. Heeft hij eindelijk de vorm te pakken waarmee hij na de winterstop de zware concurrentiestrijd met de van blessureleed teruggekeerde Luis Sinisterra aan kan gaan?

De doorbraak van: Justin Bijlow

Al vaker had hij onder de Rotterdamse lat gestaan, maar toen Kenneth Vermeer in januari 2020 afscheid nam, werd Justin Bijlow eindelijk de onbetwiste eerste doelman van Feyenoord. Het 'kind van Varkenoord' leek met de week beter te gaan keepen en werd in de media steeds vaker genoemd als kandidaat voor Oranje. In november was daar eindelijk die langverwachte oproep, maar een dag voor hij zich zou melden, liep Bijlow een voetblessure op. In januari wordt de goalie terug verwacht bij Feyenoord. Het is hopen dat hij de goede lijn waar hij mee bezig was dan door kan trekken.

Eredivisie-cijfers

Duels: 21

Zeges: 14

Gelijke spelen: 6

Nederlagen: 1

Doelcijfers: 47 voor, 20 tegen

Grootste zege: Willem II - Feyenoord 1-4 (4 oktober)

Grootste nederlaag: Vitesse - Feyenoord 1-0 (20 december)

Topscorer: Steven Berghuis (14 doelpunten)

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen