Van EasyToys tot Quincy: het memorabele jaar van A tot Z

26 december 2020, 12:00

Waarschijnlijk was 2020 een van de meest bewogen jaren uit de voetbalhistorie. Blijdschap, woede, teleurstelling en ongeloof kwamen meer dan eens samen. Van Advocaat, via de polonaise en een Weltmeister tot Ziyech: FCUpdate.nl zet de memorabele momenten van het jaar in alfabetvorm op een rij.

Advocaat

De meest succesvolle coach die Feyenoord de laatste decennia heeft gehad, wat resultaten betreft. Bijna bleef Dick Advocaat in heel 2020 ongeslagen in de Eredivisie: in twintig wedstrijden wonnen de Rotterdammers dertien keer, speelden ze zesmaal gelijk en werd alleen verloren van Vitesse, met 45 punten tot gevolg. Feyenoord sluit het jaar af als gedeeld koploper.

Ballon d'Or

Corona

Het woord waardoor 2020 voor eeuwig de mensenheugenis in zal gaan. Door het oprukkende virus werden vrijwel alle competities wereldwijd tijdelijk stopgezet of zelfs volledig beëindigd, zoals de Eredivisie en de Ligue 1. Ook dit seizoen gaat de voetballerij mondiaal nog altijd gebukt onder Covid-19: de meeste tribunes blijven compleet leeg. Wanneer zullen we corona definitief achter ons laten?

Dertien

Zo vaak sloeg Ajax toe op bezoek bij VVV, waardoor de Amsterdammers historie schreven. De 0-13 overwinning op bezoek in Venlo was de grootste ooit in de Nederlandse voetbalhistorie. Grote man aan de kant van de ploeg van Erik ten Hag was Lassina Traoré, die vijfmaal het net liet bollen en ook nog eens twee assists gaf. 

EasyToys

Na wekenlang gesteggel gaf de KNVB dan toch groen licht: FC Emmen mag vanaf dit seizoen met EasyToys op de borst spelen. De website voor seksspeeltjes was hét onderwerp van gesprek, nadat de bond weigerde toe te staan dat de laagvlieger reclame zou maken voor erotiek. Toch bereikte de KNVB een compromis en ontvangt FC Emmen dit jaar een slordige 500.000 euro. De grootste winnaar van de rel? EasyToys zelf, dat door de media-aandacht direct het hoogste bezoekersaantal ooit had.

Frustratie

Voor SC Cambuur en De Graafschap kan de jaarwisseling niet snel genoeg komen. De clubs uit de Eerste Divisie zullen ongetwijfeld 2020 razendsnel achter zich willen laten. De twee ploegen stevenden in moordend tempo af op promotie naar de Eredivisie, maar kregen van de KNVB te horen dat hun goede prestaties in de prullenbak verdwenen. De bond besloot geen promotie en degradatie toe te passen. "De grootste schande uit de Nederlandse sport ooit", brieste Cambuur-coach Henk de Jong. Inmiddels is hij hard op weg naar sportieve revanche. 

Golden Boy

2020 was eveneens het jaar van de definitieve doorbraak van Erling Braut Haaland, het wonderkind met gouden voeten. Haaland verdiende in januari een transfer naar Borussia Dortmund, nadat hij met RB Salzburg indruk had gemaakt in de Champions League. Het Noorse fenomeen nam na zijn eerste duel direct alle twijfels weg: als invaller maakte hij een hattrick tegen FC Augsburg. Haaland ging daarna door met vanuit alle hoeken en standen raakschieten.

Heerschappij

De allerbeste van 2020. Met machtsvertoon knokte Bayern München zich naar de finale van de Champions League, de winst van de DFB Pokal én de Duitse landstitel. Het brein achter het succes luistert naar de naam Hansi Flick, die in november 2019 werd aangesteld als interim na het ontslag van Niko Kovac. Flick hielp Bayern uit het dal en werd in maart 2020 beloond met een nieuw contract, dat hem tot 2023 aan de momenteel beste club ter wereld bindt.

Ibrahimovic

Jørgensen

Dé man die Feyenoord in 2017 met 21 treffers naar de eerste landstitel van de eeuw schoot. Nicolai Jørgensen kon voor 17 miljoen euro verkassen naar Newcastle United, maar Feyenoord hield de poot stijf. Drie jaar later levert de falende spits waarschijnlijk niet eens meer een tiende op van die hoge som, zeker als hij zo speelt als in 2020. Jørgensen werd dit jaar geplaagd door blessures en een diepe vormcrisis. Komt het na de jaarwisseling nog goed met de voormalig topschutter?

Koeman

Nadat hij twee keer de trein aan zich voorbij had laten gaan, besloot Ronald Koeman de derde keer alsnog in te stappen. Koeman werd door het bestuur van FC Barcelona bijna binnengehaald als verlosser, zo blij was Barça dat Koeman was losgeweekt bij het Nederlands elftal. Hoe anders is de stemming een paar maanden later. FC Barcelona bivakkeert in de troosteloze middenmoot en kan nauwelijks imponeren. Vooral het verval van Lionel Messi is treurig om aan te zien: gelukkig heeft hij inmiddels beterschap aangekondigd en laten zien. 

Liverpool

Voor het eerst in dertig (!) jaar mocht Liverpool zich weer eens tot kampioen van Engeland kronen. Logischerwijs was de ontlading groot, ondanks de coronarestricties. De ploeg van Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum veroverde de trofee met uiteindelijk achttien punten voorsprong op voornaamste concurrent Manchester City. Deze titel staat voor altijd in de geschiedenis van de Premier League. 

Maradona

Nederlands elftal

2020 was een jaar waarin Oranje maar nauwelijks in actie kwam. Toch was het voor het Nederlands elftal opnieuw een bewogen jaar. Frank de Boer werd aangesteld als vervanger van de vertrokken Koeman, de eindronde van de Nations League werd misgelopen en 'we' werden in de WK-loting gekoppeld aan onder meer Turkije en Noorwegen. Met een affiche tegen Erling Haaland én het inhaal-EK voor de boeg belooft 2021 een fraaier jaar te worden.

Ontsnapping

Parallel aan de woede bij Cambuur en De Graafschap liep de opluchting voor ADO Den Haag en RKC Waalwijk. De twee ploegen waren hard op weg naar de Eerste Divisie, maar werden gered door het coronavirus. Met name RKC profiteerde tot dusverre optimaal. De ploeg van Fred Grim presteert dit seizoen goed en is getransformeerd tot middenmoter.

Polonaise

De dramatische jaren in Europa liggen inmiddels volledig achter ons. Eindelijk gaat de Nederlandse kampioen komend seizoen rechtstreeks de groepsfase van de Champions League in. Dat ticket heeft Nederland te danken aan de uitstekende prestaties op Europese bodem. De coëfficiëntenpolonaise mocht al regelmatig worden ingezet, mede ook door de huidige achtste plaats. Bovendien zit Nederland Rusland op de hielen. Symbolisch is het verschil met de Russen van nu: 1,5 punt, terwijl dat begin vorig seizoen nog tien punten bedroeg.

Quincy

Het waren niet zijn voetballende impulsen die Quincy Promes dit seizoen in de aandacht brachten. De aanvaller van Ajax beleefde sportief een rampjaar én raakte privé in zwaar weer. Promes wordt verdacht van een steekpartij, waarvoor hij een weekend in voorarrest zat. Inmiddels is de international van Oranje weer op vrije voeten én voetballer, maar Promes blijft voorlopig verdachte.

Racisme

Sétien

Moest het veld ruimen na de meest memorabele wedstrijd van 2020. Met zijn FC Barcelona ging de bekritiseerde coach met recordcijfers onderuit in de Champions League: latere winnaar Bayern München walste met 2-8 (!) over FC Barcelona heen. Het leidde het ontslag van Quique Sétien in, nadat hij in januari was aangesteld. FC Barcelona begon na zijn ontslag aan een revolutie, met onder meer het wegsturen van Luis Suárez.

Terugkeer

44 minuten. Zo lang duurde de rentree van Arjen Robben op de Nederlandse velden tot dusverre. Robben zorgde voor de shock van het jaar door zijn voetbalschoenen uit de kast te halen en zijn loopbaan bij FC Groningen nieuw leven in te blazen. Blessures hielden hem echter vooral aan de kant. Het is hopen voor de voormalig sterspeler dat 2021 een jaar met minder fysiek malheur wordt.

Uitgang

Het was ook in de bestuurskamers een uiterst onrustig kalenderjaar. Alleen al in de Eredivisie moesten vier trainers voortijdig hun kantoor leegruimen: John van den Brom vertrok zelf bij FC Utrecht, Aleksandar Rankovic en Kevin Hofland werden ontslagen bij ADO en Fortuna, net als Arne Slot. Hij voerde gesprekken met concurrent Feyenoord en werd door AZ per direct op straat gezet.

Virgil

Weltmeister

Zes jaar nadat Mario Götze Duitsland naar de wereldtitel schoot, werd het voormalige toptalent werkloos. Borussia Dortmund besloot zijn contract niet te verlengen. PSV lag op de loer en besloot toe te slaan. Een 'Weltmeister' naar de Eredivisie halen: samen met FC Groningen (Robben) zorgde PSV voor dé sensatie van het jaar.

X

Gendergelijkheid was ook dit kalenderjaar weer regelmatig onderwerp van gesprek. Zo droegen alle aanvoerders in speelronde twaalf van het huidige seizoen een regenboogband, om aan te tonen dat voetbal voor iedereen is. Ook de KNVB deed een duit in het zakje: Shona Shukrula was in september de eerste vrouwelijke arbiter ooit in het Nederlandse profvoetbal. Ze stond aan de leiding bij het affiche tussen FC Eindhoven en Telstar.

Yvon Mvogo

PSV-coach Roger Schmidt wenste een meevoetballende doelman en kreeg zijn zin: Yvon Mvogo werd voor twee seizoenen op huurbasis opgepikt bij RB Leipzig. Een zorgeloze start beleefde hij allerminst: met enorme fouten tegen FC Groningen en FC Emmen leek hij al direct toe aan vervanging. De Zwitser herpakte zich echter knap: inmiddels is Mvogo een zekerheidje in de formatie van de Eindhovenaren.

Ziyech

The Wizard of Amsterdam toverde zichzelf naar Londen, waar de spelmaker Chelsea bij de hand moet gaan nemen. Een blessure stond zijn Premier League-debuut enkele weken in de weg, daarna begon de ex-Ajacied zijn magie te tonen. Sloot het jaar in mineur af met wéér blessureleed, maar heeft nu al de Londense harten veroverd. De vraag is wel: blijft hij pijnvrij? 

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen