Het jaar van... FC Utrecht: 2020 wil men zo snel mogelijk vergeten

30 december 2020, 09:01

Alle wedstrijden uit de Eredivisie, Europese competities en KNVB Beker in 2020 zitten erop. Het was een ontzettend roerig jaar, zonder nationale prijzen, zonder KNVB Bekerfinale, zonder Johan Cruijff Schaal. Toch gebeurde er genoeg om de balans per club over te maken. In deel XIII: FC Utrecht, dat het kalenderjaar 2020 zo snel mogelijk zal willen vergeten.  

2020 zal FC Utrecht nog lang blijven heugen, maar niet in positieve zin. Aanvankelijk waren ze hartstikke goed bezig in de KNVB Beker. Onder leiding van John van der Brom versloeg FC Utrecht in het bekertoernooi onder andere FC Groningen en FC Eindhoven, om vervolgens Ajax in de halve finale eruit te knikkeren. Simon Gustafson en Sander van der Streek brachten de stad in extase en de tranen vloeiden over de wangen van Sean Klaiber na een gele kaart, waardoor hij de finale miste.

Ruim een maand later zouden ze het tegen Feyenoord opnemen in de Kuip. Klaiber was echter niet de enige die de finale niet zou spelen. Het ccoronavirus sloeg om zich heen en FC Utrecht werd een van de voornaamste slachtoffers. Niet alleen de afgebroken KNVB Bekerfinale zorgde voor ultieme verbazing, ook het feit dat Willem II een Europees ticket kreeg, zorgde voor woede. Begrijpelijke woede, want qua puntengemiddelde deed FC Utrecht het niet minder en het doelsaldo was zelfs beter, maar de Tilburgers hadden een wedstrijd meer gespeeld. 

En in het nieuwe seizoen spoelde FC Utrecht die kater niet weg. De voorpret was tot dusver het leukst, waarin de torenhoge ambities werden uitgesproken. De top-drie aanvallen, met onder anderen Mimoun Mahi en Eljero Elia als grote namen. Maar de prestaties verliepen teleurstellend in de Eredivisie, de druk op John van den Brom nam toe en daarom besloot de coach de eer aan zichzelf te houden toen er een aanbieding uit België kwam. Onder diens opvolger René Hake ging het niet beter, integendeel zelfs.

Ook in de KNVB Beker kwam geen revanche: FC Utrecht werd niet vrijgeloot door de KNVB en moest het in de tweede ronde van de KNVB Beker opnieuw opnemen tegen Ajax. Een herhaling van vorig seizoen werd het niet, want er geen nieuw bekersucces. In alle opzichten is 2020 een jaar om heel snel te vergeten in de Domstad, waar ze alleen nog kunnen hopen dat er wel een basis is gelegd voor een veel beter 2021. 

Hét hoogtepunt: Halve finale tegen Ajax

De eeuwige strijd tussen FC Utrecht en Ajax is er eentje die, zeker met fans op de tribunes, heerlijk is om te kijken. Soms kan de club opeens uit hun vel springen tegen de Amsterdammers: in de Eredivisie werd er vorig seizoen kansloos verloren met 4-0, waardoor ze er nóg meer op gebrand waren om te winnen in de KNVB Beker. De overwinning bracht uiteindelijk naast een finaleplaats veel emoties met zich mee. Helaas kreeg deze fraaie zege niet de ultieme beloning...

{image[344835][right-half][]}De beste aankoop: Django Warmerdam

Technisch directeur Jordy Zuidam sloeg de afgelopen transfermarkt een paar keer transfervrij toe. Moussa Sylla en Eljero Elia maakten allebei transfervrij de stap naar de Galgenwaard, maar zij konden nog geen onuitwisbare indruk maken, al heeft ook Sylla zijn potentiel wel getoond. Maar Warmerdam was wél een schot in de roos: hij stond meteen in de basis en heeft nog geen minuut gemist. De complimenten voor de aanvallende linksback met voldoende body nemen steeds meer toe: het kan dus toch. 

De tegenvaller van het jaar: besluiten KNVB

Het is een terugkerend thema in deze eindejaarsverhalen en in voetballend 2020. De KNVB maakte dit jaar een paar lastige beslissingen waar niet alle clubs blij mee waren. En dat is nog zacht uitgedrukt. Geen bekerfinale en geen ticket voor Europees voetbal. De Utrechters stonden op een zesde plek met drie punten achterstand op de nummer vijf Willem II, toen de competitie onverwachts werd stopgezet. Tegelijkertijd hadden ze nog wel een wedstrijd tegoed en hadden ze een veel beter doelsaldo. Achteraf hadden ze wellicht beter FC Utrecht kunnen sturen, aangezien de Tilburgers - net als FC Utrecht de laatste jaren overigens - meteen werden uitgeschakeld. 

{image[344836][left-half][]}De doorbraak van: Tommy St. Jago

De jonge verdediger Tommy St. Jago is dit seizoen het enige jeugdproduct dat als veldspeler regelmatig minuten maakt in de hoofdmacht. Ondanks dat John van den Brom was gehaald voor de doorstroming van meer jeugdspelers, blijft die nog uit. Mede door alle grote aankopen vermoedelijk. En zelfs St. Jago had 'het geluk' dat aanvoerder Willem Janssen kwakkelde met zijn fitheid. Hierdoor mocht hij veel minuten maken en deed dat uiterst aardig. Toch raakte hij onder René Hake weer even op de bank en kwam daar pas weer af toen Emil Bergström wegviel met een blessure. De laatste stap is om niet meer afhankelijk te zijn van blessures bij de directie concurrentie. 

Eredivisie-cijfers

Duels: 21

Zeges: 6

Gelijke spelen: 11

Nederlagen: 4

Doelcijfers: 35 voor, 30 tegen

Grootste zege: FC Utrecht - ADO Den Haag 4-0 (24 januari), FC Utrecht - Sparta Rotterdam 5-1 (1 maart)

Grootste nederlaag: Heracles Almelo - FC Utrecht 4-1 (1 november), FC Utrecht - Ajax 0-3 (8 november)

Topscorer: Gyrano Kerk (6 goals)

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen