Het jaar van... Willem II: enorm verschil ten opzichte van 2019

30 december 2020, 12:00   Bijgewerkt: 29 december 2020, 12:05

Alle wedstrijden uit de Eredivisie, Europese competities en KNVB Beker in 2020 zitten erop. Het was een ontzettend roerig jaar, zonder nationale prijzen, zonder KNVB Bekerfinale, zonder Johan Cruijff Schaal. Toch gebeurde er genoeg om de balans per club over te maken. In deel XV: Willem II: een grotere tegenstelling is er in de Eredivisie niet denkbaar.  

Bij geen club zal het contrast op de ranglijst groter zijn dan bij Willem II eind 2019 versus eind 2020. De ploeg van Adrie Koster sloot 2019 in stijl af op de vierde plaats en trok de uitstekende lijn door in het nieuwe kalenderjaar. Door de afwikkeling van het coronaseizoen leverde dat ook nog eens een ticket op in de voorronde van de Europa League en dat was - ondanks de begrijpelijke woede bij FC Utrecht - voor Willem II een verdiende beloning.

In Tilburg werd goed beleid gevoerd op- en buiten het veld, wat resulteerde in de goede prestaties en een historische Europa League-wedstrijd tegen het Rangers van Steven Gerrard. Werd dat verloren duel nog gezien als een incident, bleek het vooral een voorbode voor wat er in de rest van de eerste seizoenshelft nog zou komen. De ploeg van Koster was geen schim meer van het elftal dat zo fris en vrijuit had gevoetbald een jaar eerder.

En waar het aan lag? Het beleid van Willem II was niets veranderd, de meeste smaakmakers bleven behouden en met Jan-Arie van der Heijden, Leeroy Owusu, Kwasi Wriedt en Derrick Köhn was er op het oog prima ingekocht, ondanks dat Ole Romeny niet de nieuwe Mike Trésor Ndayishimiye van NEC bleek. Een cocktail van veel blessures, pech, domme en onnodige (rode) kaarten en een gigantische vormdop bij bepalende spelers werd de Tilburgers in de eerste seizoenshelft fataal.

Hoewel men bij Willem II niet snel in paniek is, werd de spelersbus al wel een keer opgewacht, was er een groepsgesprek op initiatief van de A-selectie (zonder technische staf!) en geeft de positie op de ranglijst serieuze aanleiding tot zorgen. Zo rooskleurig als het plaatje een jaar geleden leek, zo broos is het perspectief voor het nieuwe seizoen momenteel. Uit de degradatiezorgen raken is de eerste zaak voor de mannen van Koster en dat hadden toch maar weinigen kunnen vermoeden een jaar geleden. 

Hét hoogtepunt: bereiken van Europees voetbal

Willem II is een van de weinige clubs die ongetwijfeld blij was met het besluit van de KNVB om de Europese tickets te verdelen op basis van de eindstand op dat moment. Concurrent FC Utrecht hijgde met drie punten, een wedstrijd minder en een beter doelsaldo namelijk vol in de nek van de Tilburgers en deden er alles aan op het voorronde ticket alsnog te bemachtigen. De Nederlandse voetbalbond hield voet bij stuk en dus werd er in Tilburg weer eens Europees voetbal gespeeld. Helaas voor Willem II ging dat niet veel beter dan FC Utrecht dat de laatste seizoenen deed… 

{image[344841][right-half][]}De beste aankoop: Görkem Saglam

Mede door aanhoudend blessureleed bij sommige zomeraanwinsten waren de nieuwe spelers voor Willem II dit seizoen nog geen daverend succes: de transfervrije Saglam is dat inmiddels wel geworden. In een vooralsnog tegenvallend seizoen haalde Saglam (22) vaak wel een voldoende, beschikt over prima statistieken en was afgelopen winter ook nog eens transfervrij. Van Kwasi Okyere Wriedtheeft men in Tilburg ook hoge verwachtingen, maar hij kampte tot dusver met een gebroken middenvoetsbeentje. Tegen Ajax liet de sterke spits voor het eerst echt weer van zich horen.                                                                                                                      

De tegenvaller: zwakke eerste seizoenshelft

Na het uitstekende afgelopen seizoen waren de verwachtingen voor Adrie Koster en zijn mannen veel hoger gespannen dan vorig jaar, maar het fijne en verzorgde voetbal met dito resultaten bleven in het nieuwe voetbaljaar plots uit. De kansloze uitschakeling in de Europa League was een domper, maar gezien de grote financiële verschillen logisch. De manier waarop Willem II – mede door wat blessureleed overigens – in de Eredivisie voor de dag kwam, baarde veel meer zorgen. Was het vorige seizoen een incident of geldt dat juist voor de huidige vorm? Het komende half jaar moet Koster met zijn elftal op die vraag antwoord geven.   

{image[344842][left-half][]}De doorbraak van: Leeroy Owusu

Bij Ajax lukte het de rechtsback niet om door te breken in de Eredivisie, na het eerste seizoen met De Graafschap op het hoogste niveau degradeerde hij weer naar de Eredivisie, maar nu is Owusu dan eindelijk terug op het niveau waar hij niet meer wil vertrekken: de Eredivisie. Na een blessure in de beginfase veroverde de verdediger een basisplaats om die niet meer te verliezen. In een heel matig seizoen is de transfervrije overgekomen vleugelverdediger een klein lichtje - ondanks zijn pijnlijke fout in de beker tegen Vitesse - en voor hem zelf de definitieve doorbraak in de Eredivisie.

Eredivisie-cijfers

Duels: 22

Zeges: 5

Gelijke spelen: 5

Nederlagen: 12

Doelcijfers: 24 doelpunten voor, 42 tegen

Grootste zege: Willem II - Heracles Almelo 4-0 (20 september 2020)

Grootste nederlaag: PSV – Willem II 3-0 (8 februari), Willem II – Feyenoord 1-4 (4 oktober), Willem II – FC Twente 0-3 (17 oktober), PSV – Willem II 3-0 (8 november)

Topscorer: Vangelis Pavlidis (7 goals)

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen