Bosz blij verrast met koppositie, maar denkt nog niet aan de titel

15 december 2020, 07:35

Peter Bosz is met Bayer Leverkusen de verrassende lijstaanvoerder van de Bundesliga. De laatste keer dat dát de club lukte, was ruim zes jaar geleden. En dat is extra knap in de wetenschap dat ssterkhouders Kevin Volland en Kai Havertz deze zomer vertrokken en veel zomeraanwinsten tot dusver in de lappenmand zaten met blessures. "Ze zeggen hier: Leverkusen is 60 Scorerpunkte kwijt. Als je dan nu eerste staat, is dat wel uniek."

Dat vertelt Bosz tegenover het Algemeen Dagblad over de kopposite van Duitsland. De oefenmeester had het zelf ook niet meteen verwacht. "Het is verrassend als je kijkt naar wat er al is gebeurd dit seizoen. In de zomer zijn we Kai Havertz kwijtgeraakt aan Chelsea. Kai was onze beste speler en betrokken bij veel goals. Datzelfde geldt voor spits Kevin Volland, die op zijn 28ste koos voor een buitenlands avontuur bij AS Monaco. Verder viel in juli met Paulinho nog een aanvaller weg met een gescheurde kruisband", somt Bosz op. Ook sterkhouder Charles Aranguiz viel weg met een blessure, net als aanwinst Santiago Arias.

Dus valt Bosz veel terug op de eigen jeugd, bijvoorbeeld op de zeventienajrige Florian Wirtz. "Hij is in principe de vervanger van Havertz", aldus Bosz, die met zijn elftal bijna de minste tegentreffers (10) tot dusver hoefde te incasseren in Duitsland. "We zijn heel constant. Dat is onze kracht. We zijn de ploeg waartegen voorlopig het minst vaak op doel wordt geschoten. Zelf zetten we nog steeds volle bak druk, maar zonder Havertz spelen we iets anders. Hij was meestal valse rechtsbuiten, nu doen we het met twee echte flankaanvallers." Met name Leon Bailey floreert dit seizoen, al maakt ook Moussa Diaby een uitstekende indruk.

Lees ook: Bosz trots op Leverkusen: "De jongens doen het fantastisch"

Toch is het volgens de Nederlander niet realistisch om (al) aan een landstitel te denken. "Laten we realistisch zijn: aan het eind van het seizoen eindigen Bayern, Dortmund en Leipzig echt wel bij de eerste drie. Wij hopen voor een Champions Leagueplek in aanmerking te komen", zei Bosz. "In mijn eerste halfjaar pakten wij plek vier, net voor Gladbach. Vorig jaar was het andersom. Terwijl we toch vijf punten méér haalden dan in dat seizoen mét een CL-ticket. Met 63 punten werden we ook nog de beste nummer 5 ooit in de Bundesliga-historie. Het zegt alles over hoe sterk de Bundesliga in de breedte is.''

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen