Van Marwijk: "Kans om af te maken waar ik aan begonnen ben"

14 december 2020, 15:43   Bijgewerkt: 14 december 2020, 15:48

Bert van Marwijk (68) heeft maandag een opvallende manoeuvre afgerond: de bondscoach is een jaar na zijn vertrek bij de Verenigde Arabische Emiraten teruggekeerd als technisch eindverantwoordelijke van dat land. Met name dat de spelers hem graag terugwilden als coach, trok de Nederlander over de streep. Vermoedelijk neemt hij John Metgod en Roel Coumans en Taco van den Velde weer mee.

"Ik krijg nu de kans om iets af te maken, waar ik zelf aan begonnen ben", legt Van Marwijk uit tegenover De Telegraaf. "Iedereen was verbaasd toen ik ontslagen werd. Eigenlijk vanaf het moment, dat ik vertrok, waren er al geluiden, dat de spelers me terug wilden. Als de spelers dat aangeven, ga je erover nadenken. We waren aan een project begonnen om een nieuwe, jonge ploeg op te bouwen. Dat zag je terug op het veld. Niet direct in de resultaten, maar wel in het spel. Met die verjonging gaan we door, al hebben mijn opvolgers een andere koers gekozen en weer veel oudere spelers teruggehaald."

En met die ervaring werd het niet veel beter wat officieuze resultaten betreft. "Er zijn in de tussentijd drie andere bondscoaches geweest en ieder heeft het op zijn eigen manier gedaan, maar er is in de tussentijd geen enkel officieel duel geweest, dus ik kan de draad zo weer oppakken en beginnen waar ik gestopt ben", legt Van Marwijk uit. "Als je me vraagt, zijn we nu klaar voor die WK-kwalificatiewedstrijden dan zeg ik nee. Maar we spelen pas de eerste kwalificatiewedstrijd eind maart, dus dat betekent dat we in januari een trainingskamp kunnen organiseren in Dubai en vlak voor de interlands weer een trainingskamp van acht dagen."

Lees ook: Van Marwijk (68) keert na jaar terug als bondscoach van de VAE

Van Marwijk gaat bij VAE starten aan zijn vijfde klus als bondscoach. Eerder was hij keuzeheer van Nederland, Saoedi-Arabië, Australië en dus de Verenigde Arabische Emiraten. Als clubcoach had hij onder andere de leiding over Feyenoord, Borussia Dortmund, Fortuna Sittard en Hamburger SV. Bij de VAE treft hij overigens wel een andere leiding aan bij de bond: na het vertrek van Van Marwijk besloot de technische leiding destijds ook haar conclusies te trekken. 

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen