Het jaar van... Ajax: het glas kan zowel halfvol als ook halfleeg zijn

31 december 2020, 19:35

Alle wedstrijden uit de Eredivisie, Europese competities en KNVB Beker in 2020 zitten erop. Het was een ontzettend roerig jaar, zonder nationale prijzen, zonder KNVB Bekerfinale, zonder Johan Cruijff Schaal. Toch gebeurde er genoeg om de balans per club over te maken. In deel XVIII: Ajax: ondanks dat de Amsterdammers geen hoofdprijs (konden) pakken, was er genoeg om tevreden over te zijn. 

Een jaar zonder prijzen, is een teleurstellend jaar, zo redeneert men normaliter in Amsterdam. En hoewel dat door de ontwikkelingen omtrent corona natuurlijk anders is dan te doen gebruikelijk, was het in Amsterdam geen topjaar. Begin 2020 werd het uit de Europa League gegooid door Getafe en niet veel later speelde FC Utrecht de ploeg van Erik ten Hag ook uit de KNVB Beker. Corona zette vervolgens een streep door een (mogelijke) landstitel. Aan het einde van het kalenderjaar werd de Champions League-ambitie niet gehaald, want een alles-of-niets-wedstrijd tegen Atalanta Bergamo ging verloren.

Dus van een topjaar in Amsterdam is zeker geen sprake. Anderzijds kan ook worden gesteld dat het vertrek van Hakim Ziyech, Donny van de Beek en Sergino Dest – samen goed voor meer dan honderd miljoen euro – goed is opgevangen door Marc Overmars en Ten Hag. De levensader is het laten doorstromen van talent en dat is opnieuw het geval, ook nog eens gecombineerd met nog altijd de koppositie in de Eredivisie en Europese overwintering. Het glas kan in 2020 zowel halfvol als ook halfleeg zijn.

Helemaal leeg was de Johan Cruijff ArenA de laatste maanden in elk geval wel en net als bij veel clubs werd ook Ajax hard geraakt door de coronacrisis. De Amsterdammers geven meer geld uit dan ooit te voren om te aansluiting te vinden met de Europese top. Door alle ontwikkelingen werd besloten om op dat terrein een 'tussenjaar' te nemen en werd financieel overleven en geen stappen terugdoen het devies. Had dat een jaar geleden op de burelen in Amsterdam gezegd en ze hadden je voor gek verklaard.

Toch is het de realiteit waarmee ze ook in Amsterdam moeten dealen, al mag het tussenjaar sportief niet zo worden opgepakt. Ten Hag zal na de jaarwisseling op drie fronten actief moeten blijven en zijn elftal om 2021 niet zonder hoofdprijzen te laten eindigen. De coach is zich van die taak terdege bewust: het glas moet - zeker volgens de fans - meer dan halfvol raken bij Ajax, anders wordt het glas nog niet eens gezien als halfleeg, maar nog minder. 

Hét hoogtepunt: 0-13 zege op VVV-Venlo

Alsof Ajax op bezoek in De Koel bezig was aan een vernederend potje FIFA hielden de Amsterdammers keihard huis in Limburg. Met de grootste overwinning ooit in de Eredivisie schreef Ajax geschiedenis en ging het – net als VVV-Venlo overigens – heel de wereld over. Lassina Traoré was de absolute uitblinker tegen de arme Limburgers, die toeschouwer, figurant en slachtoffer waren bij een galavoorstelling in hun eigen stadion. Hoewel 2020 een jaar wordt om heel snel te vergeten in vrijwel alle opzichten, zal deze uitslag vermoedelijk nog jarenlang in de boeken blijven staan.

{image[344481][right-half][]}De beste aankoop: Davy Klaassen

Als Mohammed Kudus niet zo snel geblesseerd was geraakt, dan had de aanvallende middenvelder ook zomaar in deze categorie kunnen staan. Maar met de terugkeer van Davy Klaassen had Erik ten Hag het zo bekritiseerde en veranderlijke middenveld echter opeens compleet en de van Werder Bremen overgekomen voetballer speelde zichzelf meteen het Nederlands elftal in. Ook Antony bleek een gouden greep van Marc Overmars, maar kostte behoorlijk meer en had na een geweldige start toch een kleine terugval. Toch behoeft het geen betoog dat de Braziliaan uiteindelijk met meer winst verkocht gaat worden dan Klaassen.

De tegenvaller: géén landstitel

Een kleine vijftig kilometer verderop denken ze er compleet anders over, maar bij Ajax vonden ze dat zij de landstitel verdienen in het afgebroken coronaseizoen. Volgens de afgesproken competitieregels hadden de Amsterdammers immers een hogere positie op de ranglijst verdiend en daarmee dús het kampioenschap toen er niet meer gevoetbald mocht worden. Uiteindelijk kwam de 35ste landstitel er niet en dat was – net als voor AZ – ook voor Ajax een enorme tegenvaller.

{image[344437][left-half][]}De doorbraak van: Ryan Gravenberch

Paul Pogba. Frank Rijkaard. Frenkie de Jong. Ryan Gravenberch werd het afgelopen half jaar bij Ajax al met diverse grootheden vergeleken. De nog altijd pas achttienjarige (!) middenvelder heeft een imponerend fysiek, is sterk aan de bal, zelfkritisch en ontwikkelt ook zijn scorend vermogen steeds meer in Amsterdam. Zijn eerste oproep voor het Nederlands elftal van Frank de Boer was niets te voorbarig, maar een heel logisch gevolg van zijn prachtige ontwikkeling en basisplaats die hij bij Ajax heeft. Dit wordt de volgende in het lijstje van Frenkie de Jong, Sergino Dest en Matthijs de Ligt.

Eredivisie-cijfers

Duels: 21

Zeges: 15

Gelijke spelen: 1 

Nederlagen: 5

Doelcijfers: 62 voor, 15 tegen

Grootste zege: VVV-Venlo - Ajax 0-13 (24 oktober 2020)

Grootste nederlaag: Ajax - AZ 0-2 (1 maart 2020)

Topscorer: Dusan Tadic (12 doelpunten)

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen